Hyppää sisältöön

Mitä tarkoittaa ripari?

Ripari käydään yleensä sinä vuonna, kun nuori täyttää 15 vuotta. Riparilla tutustutaan uusiin ihmisiin, pohditaan elämän suuria kysymyksiä sekä tutustutaan kristilliseen uskoon ja perinteisiin. Se on ainutkertainen kokemus, jota moni muistelee vielä pitkään. Suomen evankelisluterilaisen kirkon riparit järjestetään usein leireinä kesällä tai koulun muuna loma-aikana, mutta vaihtoehtona on myös päiväleiri eli cityripari.

Jokaisella riparilla on ohjaajina seurakunnan työntekijöitä mm. pappeja, nuorisotyönohjaajia, diakoneita ja kanttoreita. Mukana on myös vapaaehtoisia nuoria eli isosia, jotka järjestävät monenlaista ohjelmaa riparin aikana.

Riparia sanotaan myös kasteopetukseksi, mutta riparille jokainen on tervetullut. Ei siis haittaa, vaikka nuori ei kuuluisi kirkkoon tai olisi kastettu. Riparille voikin siis tulla mukaan kuuluit sitten evankelisluterilaiseen kirkkoon, johonkin muuhun uskontokuntaan tai et mihinkään. Riparin aikana voi pohtia omalla kohdallaan, haluaako tulla kastetuksi sekä konfirmoiduksi ja liittyä kirkkoon.


Ripari on kokonaisuus

Riparin voi käydä monella eri tavalla. Vaihtoehtoja on perinteisestä rippileiristä cityripariin, mutta kokonaisuudessaan ripari kestää toteutustavasta riippumatta noin puolivuotta. Ripariin kuuluvat alkujakson tapaamiset, kaupunkipäivät, leiri/päiväleiri sekä konfirmaatio. Kaikki riparin osat ovat yhtä tärkeitä. 

Alkujakso: Alkujaksolla nuoret tutustuvat omaan seurakuntaan, sen työntekijöihin sekä muihin ripariryhmän nuoriin. Ryhmän tapaamisia on noin kerran kuussa talven/kevään aikana ja ne ovat kestoltaan useimmiten muutaman tunnin. Tapaamiset pidetään seurakunnan tiloissa. Alkujakson tapaamisten ripariryhmäkohtainen aikataulu ilmoitetaan myöhemmin.

Kaupunkipäivät: Kaupunkipäiviä on leirin/cityriparin kestosta riippuen 2-4. Kaupunkipäivien päivämäärät löytyvät jo nyt ripariesitteestä tai täältä nettisivuilta lista ripareista-välilehdeltä. Kaupunkipäivien kesto on noin kuusi tuntia esim. klo 9-15 ja ne sisältävät omakustanteisen ruokatauon.

Leiri tai päiväleiri: Viiden tai seitsemän päivän pituista leiriä/päiväleiriä kutsutaan riparin intensiivijaksoksi. Tällöin nuoret viettävät aikaa yhdessä joko kirkolla tai leirikeskuksessa tutustuen kristinuskon sisältöihin. Tärkeää on myös toisiin nuoriin tutustuminen ja yhteinen hauskanpito.

Konfirmaatio: Ripari pääättyy konfirmaatioon. Konfirmaatio on jumalanpalvelus. Se on nuoren ja läheisten yhteinen juhla. Konfirmaatiomessuun voi kutsua perhettä, sukulaisia, ystäviä sekä tietenkin omat kummit. Kummien tehtävistä kertovat lisää riparien ohjaajat. Konfirmaatiossa nuoresta tulee seurakunnan itsenäinen jäsen. Konfirmaation jälkeen nuori voi osallistua itsenäisesti ehtoolliselle. Nuori saa oikeuden toimia kummina. Konfirmoitu kirkon jäsen voi mennä kirkossa naimisiin. Valokuvaaja ottaa konfirmaatiopäivänä nuorista yksityiskuvat sekä koko ryhmästä ryhmäkuvan. Kuvaus tapahtuu ennen konfirmaatiota Virtakirkolla.

 

Riparin usein kysytyt kysymykset löydät täältä.

 

Tietoa leirillä olemisesta

Leirillä oleminen on usein antoisaa ja mieleenpainuva kokemus. Leirikeskuksissä majoitutaan yhdessä muiden leiriläisten kanssa. Suihku- ja wc-tilat jaetaan muiden leiriläisten kanssa. Rippileirillä ohjattua ohjelmaa on aamusta iltaan. Leirillä syödään yhdessä viisi kertaa päivässä. Ohjatun ohjelman lisäksi leirillä on päivittäin myös vapaa-aikaa.

Kaikille nuorille yöt pois kotoa ja intensiivinen yhdessäolo isossa ryhmässä ei välttämättä sovi.

Leirille osallistuvalla nuorella on hyvä olla seuraavia kykyjä

  • toimia ryhmässä
  • sitoutua leirin sääntöihin ja osallistua yhteiseen ohjelmaan 
  • huolehtia itsestään (esimerkiksi henkilökohtainen hygienia, lääkitykset, erityisruokavaliot, wc-käynnit)
  • majoittua ja ruokailla yhdessä toisten leiriläisten kanssa 

Kaikilla ripareilla nuoren tarpeita huomioidaan mahdollisuuksien mukaan. Huoltajan on hyvä kertoa nuoren tarpeista jo ilmoittaessaan nuorta riparille, jotta tarpeet voidaan ottaa huomioon ryhmäjakoa tehdessä. Cityriparilla tai erityisen tuen riparilla nuoren tarpeita voidaan huomioida yksilöllisemmin. 

Tarkemman kuvauksen eri riparivaihtoehdoista löydät täältä.

// ]]>