Usein kysytyt kysymykset

*Mistä tiedän mihin seurakuntaan kuulun? Seurakuntasi määräytyy asuinpaikkasi mukaan. Voit tarkistaa asian minkä tahansa seurakunnan kirkkoherranvirastosta tai väestörekisterikeskuksesta.

*Voinko mennä jonkun muun kuin kotiseurakuntani riparille? Kyllä, voit ilmoittautua minkä tahansa seurakunnan riparille. Jos käyt riparin muualla kuin Vantaalla, on sinun suoritettava rippikouluun kuuluva seurakunnan toimintaan tutustumisjakso omassa kotiseurakunnassasi. Ota yhteys kotiseurakuntasi rippikoulupappiin. Saat lahjaksi oman kotiseurakuntasi Raamatun. Rippikoulun jälkeen olet tervetullut kotiseurakuntasi isoskoulutukseen ja nuorten toimintaan.

*En kuulu kirkkoon eikä minua ole kastettu, voinko tulla riparille? Kyllä. Kaste ja kirkkoon liittyminen toimitetaan ennen konfirmaatiota.

*Minut on kastettu, mutta en kuulu kirkkoon, voinko tulla riparille? Kyllä, mutta konfirmaatio edellyttää kirkon jäsenyyttä. Sinun tulee liittyä kirkkoon ennen konfirmaatiota.

*Kuulun kirkkoon, mutta vanhempani eivät, voinko tulla riparille? Kyllä, kun sovit asiasta vanhempiesi kanssa.

*Kuulun toiseen kirkkokuntaan, voinko tulla riparille? Kyllä, mutta konfirmaatio edellyttää luterilaisen kirkon jäsenyyttä.

*Täytän 14-vuotta vasta rippikouluvuoden aikana (esim. olen mennyt vuotta aikaisemmin kouluun), voinko tulla riparille luokkakavereideni kanssa? Kyllä, kotiseurakuntasi kirkkoherran luvalla. Ole yhteydessä oman seurakuntasi rippikoulupappiin.

*Ripari jäi viime vuonna käymättä, voinko tulla muutamaa vuotta vanhempana riparille? Kyllä, voit ilmoittautua riparille muiden mukana. Joka vuosi ripareilla on mukana useampia vähän vanhempia nuoria. Rippikoulun voi käydä myös armeijassa tai aikuisena.

*Menen järjestön tai jonkun muun seurakunna järjestämälle riparille, miten hoidan kotiseurakuntaan tutustumisen? Rippikouluun kuuluva seurakunnan toimintaan tutustumisjakso on kuitenkin suoritettava omassa kotiseurakunnassasi. Ota yhteys kotiseurakuntasi rippikoulupappiin. Saat lahjaksi oman kotiseurakuntasi Raamatun. Rippikoulun jälkeen olet tervetullut kotiseurakuntasi isoskoulutukseen ja nuorten toimintaan.

*En ole päässyt kaikkiin alkujakson tapaamisiin, miten voin korvata poissaoloni? Ota yhteys oman ripariryhmäsi ohjaajaan ja sovi asiasta hänen kanssaan.

*Voinko tulla riparille, jos tupakoin? Kyllä, mutta Vantaan seurakuntien rippikoulu ovat savuttomia. Keskustele asiasta vanhempiesi ja riparisi ohjaajien kanssa.

*Voinko tulla riparille, jos minulla on jokin sairaus tai lääkitys? Kyllä. Useimmat sairaudet eivät estä riparin käymistä. On tärkeää kertoa sairaudestasi ja lääkityksestäsi ripariryhmäsi ohjaajille. Rippikoulun voi käydä tarvittaessa myös sairaalassa tai yksityisesti.

*Minulla on oppimisvaikeuksia, voinko tulla riparille? Kyllä. On tärkeää kertoa oppimisvaikeuksista ripariryhmäsi ohjaajille, jotta oppimistasi voidaan tukea parhaalla mahdollisella tavalla. Rippikoulun voi käydä myös pienryhmäopetuksessa. Vantaan seurakunnissa järjestetään vuosittain pienryhmärippikouluja. Lisä tietoja saat kotiseurakuntasi riparipapilta.

*Voinko käydä vain rippikoulun osallistumatta konfirmaatioon? Kyllä, tervetuloa mukaan. Rippikoulun käyminen mahdollistaa kirkollisen vihkimisen. Kummin tehtävät edellyttävä konfirmaation.

*Olen kadottanut saamani riparikirjeen/riparipassin, mitä teen? Ota yhteys oman ripariryhmäsi ohjaajaan. Mikäli et löydä ohjaajan yhteystietoja, ota yhteys kotiseurakuntasi riparipappiin.

*Mitä jos perheellämme ei ole varaa maksaa rippikoulumaksua? Seurakunnan jäsenet voivat anoa riparimaksuun avustusta. Seurakunnan kirkkoherra tai seurakunnan diakoniatyö käsittelee avustusanomukset ja myöntää avustuksen tarvittaessa. Avustusanomuskaavakkeen saat kotiseurakunnastasi.

*Mistä voin tietää mikä rippikouluvaihtoehto olisi minulle sopivin? Vantaan seurakunnat järjestävät iltaripareita, päiväripareita, leiriripareita, erityisripareita ja pienryhmäripareita. On tärkeää että keskustelet vanhempiesi kanssa erilaisista, sinulle sopivista vaihtoehdoista.