Näkövammaisille 

Näkövammaistyössä voit osallistua seurakunnan toimintaan ja saada vertaisseuraa näkövammaisuuteen liittyen erilaisissa tilaisuuksissa, jumalanpalveluksissa ja ryhmissä. 
Tukenasi toimii vammaistyöntekijöitä ja vapaaehtoisia.

Tilaisuuksiimme voit tulla yksin tai tutun kaverin kanssa. 
Tarjoamme oppaan tilaisuuksiin tarvittaessa. 
Olet lämpimästi tervetullut kaikkeen toimintaamme mukaan!  

Näkövammaistyön vastaanotto

Terhi Suonsivu

Näkövammaistyön diakonissa
Seurakuntatyön erityispalvelut
050 381 8758
Puhelinpäivystysajat tiistaisin ja torstaisin klo 9-11.
Tapaamiset sovitaan etukäteen yhdessä työntekijän kanssa.
Asematie 12 a
01300 Vantaa

 

Tilaa kausiesite. Kausiesite lähetetään kirjeenä, isotekstisenä tai pisteillä, postitse ja sähköpostina.

Helsingin, Vantaan ja Espoon seurakuntien näkövammaistyön kevätohjelma 2023

                

Tapahtumat

Tutustumisillat kaikille uusille, ja opastoiminnassa jo mukana oleville oppaille Iiriksessä,

Näkövammaistenliitossa, to 26.1. ja to 9.2. klo 17–19.30.Os. Iiris-keskus, Marjaniementie 74. Tule kuulemaan minkälaista toimintaa meillä on, ja missä Sinä voisit olla mukana. Illoissa pääset mm. kokeilemaan ja harjoittelemaan opastamista, ja kuulet erilaisista näkö- ja kuulohaitoista. To 20.4. klo 17.30 on mahdollisuus kokeilla Pimé Caféeta. Järjestäjinä: Helsingin ja Uudenmaan Näkövammaiset ry, Helsingin, Vantaan ja Espoon seurakuntien näkövammaistyö. Ilmoittaudu mukaan tai kysy meiltä lisää 9.1.2023 alkaen. minna.toivari@hun.fi 0405592627, marjaleena.kallio@evl.fi, terhi.suonsivu@evl.fi ja ritva.aarnio@evl.fi

Messut, seurat

Su 5.2. Virtakirkko klo 10, Rajatorpantie 8, Vantaa

Su 19.2. Siioninvirsiseurat klo 16–17.30 Os. Salomonkatu 17 D, Seuratuvalla, Kampin autotalossa, 2.krs. Hissi löytyy B-rapusta Runeberginkadun puolelta. Ovi avautuu D-rapun ovipuhelimella. Siioninvirret saatavilla pisteillä. Paikalla vam-maistyön pappi, Heli Ojalehto.

To 6.4. Kiirastorstain messu Tapiolan kirkko klo 14.30, Kirkkopolku 6, Espoo. Oppaat ovat ovella vastassa puoli

tuntia ennen messun alkua. Ilmoita Ritvalle ma 3.4. mennessä, mikäli tarvitset virret isotekstisenä tai pisteillä.

Su 18.6 Saaristomessu Mustasaaressa klo 14, Helsinki

Kevään luontoretket

Ti 25.4. Espoon Keskus klo 11–14. Tule mukaan kuulemaan Espoon keskuksen historiasta ja sen rakennuksista. Kier-rämme kahta kaupunkipolkua yhdistellen Espoon muuttu-vassa keskuksessa. Lounastamme Ravintola Henricuksessa. Henricus on lähi- ja luomuruoan herkkukeidas, jossa tulevat hotelli- ja ravintola-alan ammattilaiset harjoittelevat jo koke-neiden ammattilaisten ja opettajiensa opastuksella. Retken hinta 10 €. Ilmoittautumiset Ritvalle viimeistään 6.4.

To 25.5. Vuosaaren Uutela klo 13–15.30, Tule mukaan kuuntelemaan lintujen laulua ja meren aaltojen loiskintaa. Lähdemme kahvila Kampelan edessä olevalta parkkipaikalta, Uutelantie 1, Helsinki, klo 13. Kierrämme Uutelan niemen kävelyteitä ja polkuja pitkin. Matkan varrella pysähdymme laavulle grillaamaan makkaraa ja syömään omia eväitä. Ota siis omat makkarat ja eväät mukaan. Laavulla on hiillos val-miina, kun saavumme sinne. Retkemme päättyy lähtöpaikalle kahvila Kampelan viereen, jossa on mahdollista juoda vaikka kahvit omakustanteisesti. Kahvila Kampela on Helsingissä Vuosaaren Aurinkolahdessa sijaitseva kahvila, joka toimii vanhassa kalastajamökissä. Kahvila sijaitsee meren rannalla, Uutelan ulkoilupuiston, Uutelankanavan ja pienvenesataman kupeessa ja on avoinna ympäri vuoden. Vuosaari on meren-rannalla sijaitseva kaupunginosa. Kahvilasta on 1. toukokuuta 2009 alkaen vastannut yrittäjä Riina Dursun. Kahvilassa on työskennellyt runsaasti nuoria työntekijöitä, joita Riina Dursun on palkannut muun muassa yhteistyössä Helsingin sosiaali-toimen kanssa tarjoten työtä nuorille työelämään astuville työntekijöille. Kahvila Kampela toimii aktiivisesti vuosaare-laisten yhteisöllisyyden edistäjänä tehden Vuosaarta samalla tunnetuksi myös muille helsinkiläisille ja Helsingin ulkopuolisil-lekin. Lemmikitkin ovat tervetulleita kahvilaan. Retkelle ilmoit-taudutaan Terhille 23.5. mennessä.

Su 18.6. Mustasaari klo 12–16.Tervetuloa viettämään kesä-päivää Mustasaareen, kesäparatiisiin Seurasaaren selällä. Voit tulla yhdessä muiden kanssa, tai oleskella omassa rau-hassa. Saaressa asustaa kesäisin mm. lampaita, kanoja, ka-neja ja kukkoja, joita saa käydä tervehtimässä. Saarella on myös loistavat uintimahdollisuudet mataline hiekkarantoineen. Lauttamatka Taivallahdesta kestää vartin verran.

Mustasaaren omistaa Helsingin seurakunnat. Lähdemme klo 12 lautalla. Päivän aikana sinulla on mahdollisuus osallistua: Brunssi ja jälkiruoka klo 12.15 lähtien, klo 14 saaristomessu kappelissa, jonka jälkeen Mustasaari tarjoaa kirkkokahvit. Paluu klo 15.40 lautalla Mustasaaresta, Taivallahden rannassa klo 16. Ilmoittautumiset erityisruokavalioineen pe 2.6 mennessä Marja Leenalle p. 2340 2549 marjaleena.kallio@evl.fi. Retken hinta kaikilla 10 € Sis. lauttamaksut, brunssi, jälkiruoka ja kahvit. Maksu kerätään käteisenä rannassa. Os. Mustasaaren laituri, Hiekkaran-nantie 3, Helsinki

Leirit

TALVILEIRI ti-to 7.–9.3. espoolaisille ja vantaalaisille Hvittorpin leirikeskuksessa, Hvittorpintie 243, Masala. Lähde virkistäytymään kevään kynnyksellä mukavassa seurassa. Ilmoittautumiset ja tiedustelut Ritvalle tai Terhille 17.2. mennessä tai sähköisen järjestelmän kautta https://espoonseurakunnat.fi, tapahtumakalenterista hake-malla näkövammaisten talvileiri, huomioi erillinen ilmoittau-tuminen oppaille. Leirin hinta on 50 €, sisältää liinavaatteet. Leirille tuleville lähetetään leiriohjelma ennen leiriä.

KESÄLEIRI 9.–11.6. helsinkiläisille ja vantaalaisille (pe-su) Lohjalla, Lohirannan leirikeskuksessa. Lohirannan leirikeskuksen omistaa Helsingin seurakuntayhtymä. Leiri-keskus sijaitsee Lohjalla, Lohjaharjun kupeessa, Lehmijärven rannalla. Helsingistä Lohirantaan on matkaa n. 55 km. Majoit-tuminen on esteettömässä majoituskeskuksessa, jossa on 2-hengen huoneet kylpyhuoneella. Ohjelmassa ulkoilua, saunomista, uimista, maittavaa ruokailua ja hiljentymishetkiä.

Leirin hinta on 60 €. Ilmoittautumiset ja tiedustelut ti 2.5. mennessä Marja Leenalle tai Terhille.

KESÄLEIRI espoolaisille 8.-11.8.2023 Hvittorpin leirikeskuksessa, Hvittorpintie 243, Masala. Ilmoittautumiset sähköisen järjestelmän kautta https://espoonseurakunnat.fi, tapahtumakalenterista hakemalla näkövammaisten kesäleiri, huomioi erillinen ilmoittautuminen oppaille. Voi myös soittaa ja ilmoittautua Ritvalle. Ilmoittautuminen päättyy 16.6. Leirin hinta on 65 €, sisältää liinavaatteet. Ilmoittautuneille lähete-tään leiriohjelma ennen leiriä.

Ryhmät:

MAANANTAI

Sanoin ja sävelin kerho Ma klo 14–16: 23.1., 27.2., 27.3., 24.4 ja 22.5. Martinristi, Martinlaaksonpolku 2. Ryhmän ohjaajana Ritva-Leena Tuuli.

Näkökulma Vertaisryhmässä etsitään uusia näkökulmia elämään. Ryhmä on tarkoitettu sekä vähän aikaa että pitkään näkövammansa kanssa eläneille. Ryhmän ohjaajina toimivat diakoni Ritva Aarnio ja vertaisohjaaja Maarit Hedman. Kevätkauden kerrat: 9.1. vierailijana sosiaaliohjaaja Mari Parttimaa Espoon kaupungin vammaispalveluista, aiheena henkilökohtainen apu 6.2. ei vierailijaa 3.4. vierailijana psykologi Marika Kajander HUS silmätautien klinikalta, aiheena näköharhat ja 8.5. vierailijana optikko Katri Frigård HUS silmätautien klinikalta, aiheena lukemisen apuvälineet. Kokoonnumme Soukan kappelilla, Soukankuja 3 klo 13–15.  Tiedustelut Ritvalta.

TIISTAI

Juttupuhelin Kaipaatko juttukaveria? Päivystäjät soittavat juttukaveria toivoville näkövammaisille tiistaisin klo 11–16. Otamme mielellämme uusia soitettavia ja soittajia. Ole yhteydessä Marja Leenaan.

KESKIVIIKKO

Pakarintupa keskiviikkoisin klo 12.30–15 os. Kuriiritie 1, Vantaa. Kokoontumiset: 15.3., 29.3., 12.4., 26.4., 10.5., 24.5. Tervetuloa Pakarintuvalle tapaamaan ja tutustumaan vanhoihin ja uusiin ystäviin kahvikupin äärelle. Voit viettää aikasi kokonaan tuvalla tai käydä kimppakävelyllä klo 12.30–13.30 Pyhän Laurin kirkon maisemissa, jossa on mukana pieniä pysähtymisiä. Rovasti Tuula Paasivirta vierailee tuvalla 12.4.

Keskiviikkokahvila Kahvila toteutetaan yhteistyössä Espoon Seudun Näkövammaiset ry:n kanssa. Kahvila on joka keskiviikko klo 14–15.30 paitsi jäseniltoja (kuukauden kolmas torstai) edeltävinä keskiviikkoina. Keskiviikkokahvilat käynnistyvät 11.1. Kahvilassa emännöivät Leena Toiminen, Helena Paimela ja Liisa Mertanen. Osoite Kuunsäde 2 A-B, Espoo. Tarkemmat tiedot Espoon Seudun Näkövammaisten toimistolta numerosta 09 803 0368.

TORSTAI

Miesten saunaillat: 2.2., 2.3., 6.4., 4.5., klo 18–19 saunomista, klo 19–20.30 kahvia ja juttelua. os. Länsimäen kirkon takkahuoneessa, Kerokuja 9, Vantaa. Saunomisen ja yhdessäolon merkeissä. Tiedustelut Terhi Suonsivu.

Tikkurilan kerho klo 13–15, 12.1., 2.2., 2.3., 6.4., 4.5. Tikkurilan kirkolla, Asematie 12. Yhdessäoloa, keskustelua ja kahvit. Ryhmän ohjaajina Rauni Laihonen ja Riitta-Maija Bremer-Palmusaari.

Raamattupiiri klo 13–15 Suvelan kappelilla, Kirstintie 24, Espoo. Tervetuloa matalalla kynnyksellä uudet ja entiset piiriläiset lukemaan viikon Raamatun tekstejä, tutustumaan uusiin hengellisiin kirjoihin, keskustelemaan, rukoilemaan, laulamaan ja kahvittelemaan. Oppaat ovat kappelin aulassa vastassa. Raamattupiiriä ohjaa Sari Karjalainen. Kevätkauden kerrat 26.1., 2.2.,(huom! tässä siis kaksi peräkkäistä torstaita) 16.2., 2.3., 16.3., 30.3., 13.4., 27.4., (25.5.) Tiedustelut Ritvalta.

PERJANTAI

Lähetyspiiri klo 17–19.30, Pekanraitti 16, Malmi, 2.krs. huone 210. Ensimmäinen kokoontuminen pe 13.1, vierailijana vammaistyön pappi Heli Ojalehto. Ohjaajana Leena Siponkoski. Piirin toiminta tukee Lähetysseuran tekemää työtä Nepalissa, vammaisten lasten hyväksi.

Vapaaehtoistoiminta

Otamme vapaaehtoisia toimintaamme mukaan koko ajan. Tarvitsemme jatkuvasti opaskavereita tapahtumiimme.

Jos kiinnostuit ja haluat mukaan toimintaan, ota rohkeasti yhteyttä alueesi työntekijään. Lähdetään yhdessä räätälöi-mään sinulle sopivaa tapaa olla mukana toiminnassamme.

Työntekijät:   

Helsingin Seurakuntayhtymä    
Yhteinen seurakuntatyö / Näkövammaistyö    
Pekanraitti 16, 00700 Helsinki 

sähköposti: ysk.diakonia@evl.fi    

Helsingin seurakunnat 
Marja Leena Kallio, diakoni    
09 234 02 549    
marjaleena.kallio@evl.fi     

Vantaan seurakunnat 
Terhi Suonsivu, diakonissa    
050 381 87 58    
terhi.suonsivu@evl.fi    
Asematie 12 a, PL 56, 01301 Vantaa    

Espoon seurakunnat 
Ritva Aarnio, diakoni 040 734 77 15    
ritva.aarnio@evl.fi    
Kirkkokatu 1, PL 200, 02771 Espoo   

Ota yhteyttä

Näkövammaistyön diakoni
Seurakuntatyön erityispalvelut
Puhelinpäivystysajat tiistaisin ja torstaisin klo 9-11.
Asematie 12a
01300 Vantaa

Toimin koko Vantaan alueen näkövammaistyön diakonina. Kausiesite toiminnastamme ja palveluistamme on tilattavissa terhi.suonsivu@evl.fi