Näkövammaisille 

Näkövammaistyössä voit osallistua seurakunnan toimintaan ja saada vertaisseuraa näkövammaisuuteen liittyen erilaisissa tilaisuuksissa, jumalanpalveluksissa ja ryhmissä. 
Tukenasi toimii vammaistyöntekijöitä ja vapaaehtoisia.

Tilaisuuksiimme voit tulla yksin tai tutun kaverin kanssa. 
Tarjoamme oppaan tilaisuuksiin tarvittaessa. 
Olet lämpimästi tervetullut kaikkeen toimintaamme mukaan!  

Näkövammaistyön vastaanotto

Terhi Suonsivu

Näkövammaistyön diakonissa
Seurakuntatyön erityispalvelut
050 381 8758
Puhelinpäivystysajat tiistaisin ja torstaisin klo 9-11.
Asematie 12 a
01300 Vantaa

 

Tilaa kausiesite. Kausiesite lähetetään kirjeenä, isotekstisenä tai pisteillä, postitse ja sähköpostina.

Helsingin, Vantaan ja Espoon seurakuntien 

Näkövammaistyön syksyn ohjelma 2021

 

Aloitamme toimintamme syyskuun alussa, mikäli koronatilanne sen sallii.

Toimintammenoudattaa kokoontumisissaTHL:njakirkkohallituksen linjauksia. Koska toiminnassamme on erityisesti riskiryhmiin kuuluvia ihmisiä,noudatamme toiminnassa erityistä varovaisuutta seuraavasti:

•                     Flunssaoireisena ei saa osallistua  

•                     Kädet tulee pestä/ desinfioida ennen ja jälkeen kokoontumisen

•                     Huolehditaanturvaväleistä

•                     Osanottajamääriä rajataan niin, että turvavälit erilaisissa tiloissa toteutuvat  

•                     Suosittelemme riskiryhmään kuuluvia käyttämäänkasvomaskia, jos mahdollista

•                     Mahdollisista tarjoiluista vastaavat etukäteen sovitut henkilöt.

•                     On varauduttava myös mahdollisiin tapahtumien peruuntumisiin

Tilaisuuksiimme voi tulla yksin tai tutun kaverin kanssa. Tarjoamme oppaan tilaisuuksiin tarvittaessa.  

 

Toimintaamme ovat myös:    

•                     ryhmät

•                     koti- ja laitoskäynnit

•                     sielunhoito

•                     retket

•                     leirit

•                     avun ja tuen antaminen arkipäivän asioissa

•                     erilaiset tapahtumat

Viimeisimmät tiedot löydätnetistä hakusanalla:   

•                     helsinkinäkövammaistyö   

•                     vantaanseurakunnat/näkövammaistyö   

•                     kirkko ja kaupunki lehdestä, erityisryhmille   

•                     Helka-ja Kirkkovansetti äänilehdistä.  

•                     Espoo näkövammaistyö

 

Tapahtumat                                            

Pakarituvalla yhdessä,Kuriiritie 1, Vantaa.  keskiviikkoisin15.9., 29.9., 13.10., 27.10., ja 10.11. klo 12.30–15.00. Tervetuloa Pakarituvalle tapaamaan vanhoja tuttuja ja tutustumaan uusiin ystäviin kahvikupin äärelle.Voit viettää aikasi kokonaan tuvalla tai lähteä välillä kimppakävelylle klo 12.30–13.30 Pyhän Laurin kirkon maisemiin, jossa on mukana pieniä hiljentymishetkiä.  Mukana tuvalla ja kävelyllä Marja Leena ja Terhi.   Liikenneyhteydet tuvalle: Tikkurilan ja Myyrmäen juna-asemalta kulkee bussi nro 571, jonka pysäkki on kirkon kohdalla.    

 Kaamoslaulut Kirkonkulmassa, Kirkkokatu 1 Espoo. Pe 19.11. Klo 15–16.30. Tule mukaan laulamaan iloa ja valoa kaamoksen keskelle. Syksyisiin ja muihin säveliin kuljemme kanttori Katja Kankaan johdolla. Tiedustelut Ritvalta.

La 27.11. Adventin viettoa klo 13–16.00, Pakaritupa, Kuriiritie 1, Vantaa. Tervetuloa ulkoilemaan, juomaan, lämmintä ja laulamaan adventtilaulujaklo 1314kirkkomaan lähellä.Klo 1416pientä syömistä ja yhdessäoloa tuvalla. Ilmainen meno-paluu kuljetus klo 12.30 Mikonkadun turistipysäkiltä, paluu samaan paikkaan noin klo 16.30.Ilmoittautumiset Marja Leenalle tai Terhillepe 12.11 mennessä.  

Palvelutoiminta HUN ry, toimii Iiriksessä,os.Marjaniementie 74,p.044 066 2248.Lähitapaamiset ovat tiistaisin ja perjantaisin klo13–15 Iiris-keskuksen ensimmäisessä kerroksessa, taksille osoite on Itäpolku 7 B, perille pääset myös Iiris-keskuksen pääsisäänkäynniltä, Marjaniementie 74. Neuvomme tai autamme sinut perille! Lähitapaamiset käynnistyvät elokuussa. Ensimmäinen tapaamiskerta on tiistaina 10.8.klo 13-15. Tilaisuuteen on ennakkoilmoittautuminen 1.8. alkaen. Pengerkadulla vierailemme Pengertalon asukastoimikunnan iltapäivätapaamisissa joka kuukauden toinen torstai klo 13. Kaikkeen iltapäivätoimintaan on mahdollista osallistua myös etänä, Teams-sovelluksen avulla. Jatkamme toimintaa hybridi-mallilla, jossa etäosallistujia varten käytämme konferenssikaiutinta, jolloin kuulet kaikkien lähiosallistujien äänet paremmin. Avustamispalvelu kotiin ja asiointiin loppuu. Tarvittaessa autamme lakisääteisen henkilökohtaisen avun hakemisen kanssa. (Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä palveluista ja tukitoimista 8 c §) Palveluohjausta ja tukea annetaan puhelimitse ja etänä. Lisäksi on mahdol-lista sopia lähitapaaminen Iiris keskukseen tai iltapäivätoiminnan yhteyteen. 

 

Luontoretket

 

Luontoretkiä on tarjolla joka toinen keskiviikko. Jokaiselle retkelle on arvioitu oma aika, joka selviää jokaisen retken kohdalta. Oppaat saapuvat kokoontumispaikalle vastaanottamaan saapuvia noin 30 minuuttia ennen lähtöä. Jokaisella retkellä ovat oppaat ja työntekijät, jotka huolehtivat siitä, että saat sopivan oppaan kävelylenkillesi ja siitä, että pääset myös turvallisesti kotimatkalle. Ilmoittautumiset viimeistään päivää ennen työntekijälle.

KE 8.9. Soidinkierros klo 13–15 (lähtöpiste hotelli Nuuksion taaempi pysäköintialue os. Naruportintie 68 Espoo.) Mennään metsään! Tervetuloa retkelle Nuuksion kansallispuiston lounaisosaan! Soidinkierros kuljettaa avokallioilla sivuten Nuuksion suurinta suota. Reitti on neljä kilometriä pitkä ja suht helppokulkuinen. Suurimman osan matkasta polku on leveähkö, kahden rinnakkain kuljettavissa, reitin varrella on kolmet lyhyehköt pitkospuut ja vain yksi lyhyt, jyrkähkö nousu. Reitti ei ole esteetön. Muista ottaa omat eväät mukaan, voit ottaa myös kevyen retkijakkaran, mikäli sinulla on sellainen. Reitin varrella ei ole wc:tä. Julkisilla tulo: Helsingin rautatieasemalta E-, Y- tai U-junalla Espoon keskustaan, jossa vaihto bussiin 244. Lähin pysäkki on NARUPORTTI, josta kävelymatkaa lähtöpisteelle on 2 km. Ilmoittautumiset ja tiedustelut Ritvalle. 

 KE 22.9. Haltiala klo 13–15.00. (Os. Laamannintie 17) Haltialan tilalla voi tehdä eripituisia lenkkejä. Voimme kävellä Niskalan puulajipuistoon (jonne matka on edestakaisin 1,5 km), Aarnimetsän vierestä Kuninkaantammentietä, Pitkäkosken ja jokirannan rinnelehtoon ja takaisin. Matkan kokonaispituus edestakaisin on 7,5 km.  Haltialassa on monia kotieläimiä sekä kahvila-ravintola Wanha-Pehtoori. Liikenneyhteydet Haltialaan: rautatientorilta bussilla 614 Vantaan Tammiston pysäkille: Koetilankatu V5016. Tästä pieni kävely Haltialan kotieläintilalle. Oppaat ja työntekijät vastassa Haltialassa. Ilmoittautuminen Marja Leenalle.

KE 6.10 Kuusijärvi klo 13–15 (Kuusijärventie 3, Vantaa) Kuusijärvellä voit valita neljästä eri kävely-reitistä: Lasten lenkki 0.7 km, Kalliolenkki 1.3 km, Rantalenkki 1.4 km tai Järvilenkki 1.9 km. Kuusijärvellä on saunomis- ja uintimahdollisuus (Sähkösaunassa 6,50 / hlö, eläkeläiset ja työttömät 4,50 ja savusaunassa 13,00, eläkeläiset ja työttömät 8,00 €. Sähkösaunat ovat erikseen naisille ja miehille, savusaunat ovat unisex saunoja, joissa uimapuku on pakollinen.) Bussi 739 Helsingin Rautatientorilta Kuusijärvelle V9719 ja Tikkurilan matkakeskuksesta V6149 laituri 9 bussi 712 jäät pois pysäkillä Kivipyykintie V9618 ja kävelet tien toiselle puolelle pysäkille Mittapuisto V 9616 bussi 739 Kuusijärvenpysäkille V9719. Oppaat ja työntekijät vastassa Kuusijärven parkkipaikan vieressä, infotaulun edessä. Ilmoittautuminen Terhille.

KE 20.10. Laajalahden luonnonsuo-jelualue ja Villa Elfvik klo 12–16.00. (os. Elfvikintie 4 Espoo). Villa Elfvikin luontotalo on Espoon kaupungin ympäristövalistuskeskus ja arvokas jugend-huvila. Luontotalo edistää kestävää elämäntapaa niin, että talon tarjonnan avulla kävijät saavat eväitä toimia itse kestävämmällä tavalla. Luontotalo sijaitsee Laajalahden luonnonsuojelualueen laidalla. Alakerran Eläköön Espoo -näyttely esittelee Espoon arvokasta luontoa ja vaihtuvat näyttelyt erilaisia luonto- ja ympäristöteemoja. Luontotaloon on maksuton pääsy. Villa Elfvikiltä lähtee neljä eri luontopolkua pituudeltaan 700 m- n. 6 km. Luonnon helmassa –luontopolun voi lumettomaan aikaan kiertää myös pyörätuolilla, sen pituus on 700 m, pisimmällä reitillä on pitkä pitkospuujakso. Muista ottaa omat eväät mukaan. Bussit: Kehä I:llä 113, 212, 213N, 550 ja 555, Lähin pysäkki Kehä I:llä on nimeltään Kurkijoentie, josta noin kilometrin kävelymatka luontotalolle. Turunväylällä pysähtyvät bussit 213 ja 280. Juna: A, E, L, U ja Y junat Leppävaaran asemalle, josta edelleen bussilla. Koska Kehä ykkösellä on Raidejokeri työmaa, kannattaa reitit vielä tarkistavat lähempänä retkipäivää. Ilmoittautumiset ja tiedustelut Ritvalle.

KE 3.11 Kaupunkipolku Espoon keskuksessa klo 13–15.30. Espoon keskus on historiallisten kulkuväylien risteyspaikka ja moni-ilmeinen yhdyskunta, jossa on 20 000 asukasta. Se on ollut Espoon hallinnollinen keskus yli 500 vuotta ja pian 50 vuotta yksi Espoon viidestä kaupunkikeskuksesta. Espoon keskuksessa on neljä kotikaupunkipolkua. Keskustan kaupunkipolku kiertelee kauppa- ja hallintokortteleissa, jokilaakson polku Kirkkojärvellä ja Kannusillanmäellä. Tutustumme näihin kahteen polkuun, joiden yhteispituus on viitisen kilometriä. Samalla kuulemme Espoon keskuksen alueen historiaa matkan varrella olevista kohteista. Polun varrella on portaita ja muutamia nousuja. Lähdemme kaupunkipoluille Espoon rautatieasemalta, 02770 Espoo. Tiedustelut ja ilmoittautumiset Ritvalle.

KE 17.11. Heurekan puisto klo 13–15.30. (os. Tiedepuisto 1, Vantaa) Kävelemme Keravan joen varrella. Voit valita matkaksi n. 2, 4 tai 6 km matkan. Heurekassa on kahvila-ravintola. Liikenneyhteydet Heurekaan: I, K, P, T, R, D ja Z Junalla Tikkurilan asemalle (VO612), Ratatie 11, Vantaa, josta 650 m kävelymatka Heurekan pihalle. Oppaat ovat vastassa asemalla Ratatien puolella, sekä Heurekan pihalla. Ilmoittautumiset Terhille.

 

Ryhmät alkavat syyskuun aikana:   

Maanantai

Näkökulma: Vertaisryhmässä etsitään uusia näkökulmia elämään. Ryhmä on tarkoitettu sekä vähän aikaa että pitkään näkövammansa kanssa eläneille. Ryhmää ohjaajina toimivat diakoni Ritva Aarnio ja vertaisohjaaja Maarit Hedman.  Kokoonnumme Soukan kappelilla, Soukankuja 3, klo 13–15. Syyskauden päivämäärät 6.9., 4.10., 1.11. vierailijana Johanna Juola Kuuloliitosta ikäkuuloasian tiimoilta ja 29.11. vierailijana Elisa Montonen, oikeuksien valvonnan asiantuntija Näkövammaisten liitosta.

Tiistai

Tikkurilan kerho:  Tiistaisin 7.9., 5.10., 2.11 ja 7.12 klo 13–15,Tikkurilan kirkko, Asematie 12, 01300 Vantaa. Ohjaajina Sini Siiriäinen ja Rauha Malkki. Kahvitarjoilu.  

Yhteislauluillat:   Tiistaisin21.9., 19.10., 16.11 ja 21.12.klo 18.0020.00, Helmikuja 1 C 35, Myyrmäki 3.krs (ei ole hissiä). Illan ohjaajana ja säestäjänä Ritva-Leena Tuuli.   

Markun musailtapäivät. Tule laulamaan yhdessä Perkkaan kappelille tiistai-iltapäivisin klo 16.30–17.30. Iltapäivän isäntänä ja laulattajana toimii Markku Känninen. Perkkaan kappelin osoite on Upseerinkatu 5, Espoo. Syksyn kerrat: 7.9., 5.10., 2.11., 7.12. Tiedustelut Ritvalta. 

Kirjallisuusterapeuttinen kasvuryhmä. Paikka Länsimäen kirkko, Kerokuja 9. 14.9.–7.12. klo 14.00–16.30 (Joka toinen viikko tiistaisin) 14.9, 28.9, 12.10, 26.10, 9.11, 23.11, 7.12, 21.12. Kasvuryhmässä luetaan valmiita tekstejä ja kirjoitetaan itse pastori ja kirjallisuusterapiaohjaaja Tuula Paasivirran johdolla. Hän haastattelee ryhmään tulijat viikoilla 35–36. Ilmoittautumiset viimeistään 10.9.2021 Tuula Paasivirralle 040 556 9079 tai ext-tuula.paasivirta@evl.fi. (huom. etuliite). Ryhmä pidetään paikassa Länsimäen kirkolla. Ryhmässä käytettävät materiaalit saat siinä muodossa, kun etukäteen ilmoitat tarvitsevasi/haluavasi. (Esim. pisteillä, isotekstisenä, sähköpostiin).  Ryhmäläisten kesken sovitaan, kirjoitetaanko tehtävät etukäteen kotona.

 

Keskiviikko   

Keskiviikkokahvila. Kahvila toteutetaan yhteistyössä Espoon Seudun Näkövammaiset ry:n kanssa.  Kahvila on joka keskiviikko klo 1415.30 paitsi jäseniltoja (kuukauden kolmas torstai) edeltävinä keskiviikkoina. Keskiviikkokahvilat käynnistyvät syyskuun aikana. Kahvilassa emännöivät Leena Toiminen, Helena Paimela ja Liisa Mertanen. Tarkemmat tiedot saat Espoon seudun Näkövammaisten toimistolta numerosta 09 803 0368.

Torstai

Miesten saunaillat:9.9., 7.10., 4.11., 2.12, klo 18–21.00, Länsimäen kirkontakkahuoneessa,Kerokuja 9, Vantaa. Tarjolla saunan lisäksi voileipiä ja kahvia ja teetä yms. Ota oma pyyhe mukaan. Illan isäntänä Pentti Ahonen  p. 041 544 07 64.   

Raamattupiirijoka toinen torstaiklo 1315, Suvelan kappelilla,Kirstintie 24,Espoo. Tervetuloa matalalla kynnyksellä, uudet ja entiset piiriläisetlukemaan viikon Raamatun tekstejä, tutustumaan uusiin hengellisiin kirjoihin, keskustelemaan, rukoilemaan, laulamaan ja kahvittelemaan.Oppaat ovat aulassa vastassa. Raamattupiiriä ohjaa Sari Karjalainen.Syksyn kerrat: 16.9., 30.9., 14.10., 28.10., 11.11., 25.11., 9.12.  Tiedustelut Ritvalta.

Kannustusryhmä. Onko sinulla jokin unelma tai tavoite elämässäsi, jota et ole saanut edistettyä? Muutostoive on sisimmässäsi, muttet tiedä miten etenisit, haluat kumminkin kehittää itseäsi kohti muutosta. Kokoonnutaan pienessä ryhmässä kannustamaan toinen toisiamme ja itseämme kohti unelmiamme. Lokakuusta alkaen joka toinen torstai kuusi kertaa. Ritva haastattelee osallistujat, ryhmään otetaan kuusi osallistujaa. Jotta ryhmä toimii toivotulla tavalla, tulee ryhmän kaikkiin kokoontumiskertoihin sitoutua. Ota yhteyttä Ritvaan.

 

Perjantai 

Puhelinryhmä, keskustelua vuoden aikaan ja ajankohtaisiin asioihin liittyen. Ryhmä kokoontuu 10.9.-17.12.2021. perjantaisin klo 13–14.30, seuraavasti: 10.9., 24.9., 8.10., 22.10., 5.11., 19.11., 3.12., 17.12 . Osallistuaksesi ryhmään tarvitset vain tavallisen puhelimen. Terhi soittaa sinulle ja yhdistää puhelut ryhmäpuheluksi. Sitten voimme keskustella niin kuin olisimme samassa huoneessa.  Puhelinkerhoon mahtuu neljä osallistujaa.   Ilmoittautumiset ryhmään aina edellisenä päivänä Terhille puh. 050 381 87 58 tai sp.terhi.suonsivu@evl.fi .   Ilmoittautumisen voi jättää puhepostiin silloin, kun työntekijä ei pysty vastaamaan soittoosi.

Lähetyspiiri,Malmin varustamo, os. Pekanraitti 16,Malmi, 2.krs. Huone 209, klo 17–19.30.  Syksyn kokoontumiset viikoittain alkaen 3.9.–17.12. Ohjaajana LeenaSiponkoskip 040 585 85 10. Lähetyspiiri tukee Lähetysseuran tekemää työtä Nepalissa, vammaisten lasten hyväksi.     

   

Työntekijät:   

Helsingin Seurakuntayhtymä    
Yhteinen seurakuntatyö / Näkövammaistyö    
Pekanraitti 16, 00700 Helsinki 

sähköposti: ysk.diakonia@evl.fi    

Helsingin seurakunnat 
Marja Leena Kallio, diakoni    
09 234 02 549    
marjaleena.kallio@evl.fi    
   
Helsingin seurakunnat
Kati Koskinen, vammaistyönpappi    
09 234 02 546    
kati.koskinen@evl.fi    
    
Vantaan seurakunnat 
Terhi Suonsivu, diakonissa    
050 381 87 58    
terhi.suonsivu@evl.fi    
Asematie 12 a, PL 56, 01301 Vantaa    

Espoon seurakunnat 
Ritva Aarnio, diakoni 040 734 77 15    
ritva.aarnio@evl.fi    
Kirkkokatu 1, PL 200, 02771 Espoo   

Ota yhteyttä

Näkövammaistyön diakoni
Seurakuntatyön erityispalvelut
Puhelinpäivystysajat tiistaisin ja torstaisin klo 9-11.
Asematie 12a
01300 Vantaa

Toimin koko Vantaan alueen näkövammaistyön diakonina. Kausiesite toiminnastamme ja palveluistamme on tilattavissa terhi.suonsivu@evl.fi