Hääsanastoa

Huntu

Hunnun suosio morsiamen pukeutumisessa on vaihdellut voimakkaasti. Tällä hetkellä huntu on jälleen muodissa. Ennen hunnun on ajateltu symboloivan neitsyyttä ja puhtautta. Nykyisin huntu on osa häätyyliä, ja sen voi hankkia minkä ikäinen morsian tahansa.

Häämarssi

Häämarssit voidaan soittaa hääparin kävellessä alttarille ja sieltä takaisin. Musiikista sovitaan kanttorin kanssa.

Kanttori

Kanttorin kanssa sovitaan vihkitoimituksessa käytettävästä musiikista. Hänen kanssaan voi sopia tapaamisen ennen häitä tai neuvotella musiikkivalinnat puhelimitse.

Kuuntele vaihtoehtoja häämusiikiksi (turkulaisen kanttori Marko Hakanpään häämusiikkisivut)

Kuulutukset eli rukous avioliiton puolesta

Naimisiin menevien nimet on tapana lukea jumalanpalveluksessa. Heille ja heidän yhteiselle tulevaisuudelleen rukoillaan Jumalan siunausta. Tätä kutsutaan vanhan tavan mukaan kuulutusten lukemiseksi. Kuulutukset luetaan yleensä muutamaa viikkoa ennen hääpäivää. Omien kuulutusten lukemispäivän voi sopia kirkkoherranvirastossa, jos haluaa varmistaa, että pääsee paikalle.

Morsiuskruunu

Morsiuskruunun käyttö morsiamen pääkoristeena on pohjoismaissa vanha tapa, josta on tietoja 1500-luvulta asti. Kruunuja käytettiin yleisesti vielä 1800-luvulla. Satunnaisesti erilaiset, esimerkiksi pitsiset kruunut ovat olleet muodissa 1900-luvullakin. Arvellaan, että morsiuskruunujen mallina ovat olleet keskiajan kirkkojen Neitsyt Mariaa esittävien patsaiden kruunut.
Vieläkin joillakin yhteisöillä ja suvuilla on hallussaan lainattavia morsiuskruunuja.

Morsiusmessu

Morsiusmessu on avioliittoon vihkiminen, joka etenee jumalanpalveluksen tapaan. Siihen sisältyy myös ehtoollinen.

►Morsiusmessun kulku

Pappi

Pappi vihkii parin avioliittoon. Vihkipappi tulee omasta seurakunnasta tai vihkimään voi myös pyytää parille entuudestaan tuttua pappia.

Sormukset

Vihkisormukset ovat osa vihkitoimitusta. Ne pujotetaan sormeen parille esitettyjen kysymysten ja Tahdon-lupausten jälkeen. Pari voi halutessaan myös lausua toisilleen sormuslupaukset ennen sormusten pujottamista. Sormukset symboloivat kestävää lupausta ja yhteyttä.

Lue Kirkko ja kaupunki -lehdestä, miksi sormusta pidetään vasemmassa nimettömässä

Tahdon

Tahdotko-kysymykset parilta korostavat avioliittoa julkisena sitoutumisena. Jumalan ja ihmisten edessä he ilmaisevat tahtonsa rakastaa toisiaan hyvinä ja huonoina aikoina. Kysymysten jälkeen puolison vasemman käden nimettömään pujotettava sormus symboloi liittoa ja yhteyttä.

Todistajat

Vihkimisellä pitää olla kaksi todistajaa. He kirjoittavat nimensä vihkitodistukseen. Jos haluaa mahdollisimman pienet häät, todistajat voi pyytää seurakunnasta.

Vihkikeskustelu, vihkiharjoitukset

Kun hääpäivä lähestyy, pappi ottaa vihkipariin yhteyttä ja sovitaan tapaaminen, jossa suunnitellaan tulevaa juhlaa. Käydään muun muassa läpi toimituksen kulku. Papin kanssa voi myös tutustua vihkikirkkoon.

Vihkiraamattu

Kotiseurakunta antaa yleensä avioparille lahjaksi Raamatun. Sen alkulehdille voi kirjata esimerkiksi lasten nimet ja syntymäpäivät ja muita tärkeitä yhteisiä päivämääriä.

Vihkiryijy

Vihkiryijy voidaan levittää alttarin eteen ja vihkipari polvistuu sen päälle. Vihkiryijyä säilytetään kirkossa ja sen käytöstä voi sopia papin tai suntion kanssa.

vihkisormukset
Pyhän Laurin kirkko