MoniNainen arki

Monilukutaidon vahvistaminen yhteisöllisen kotoutumisen tukena

Piirroskuva jossa naisen kasvot ja vaaleanruskeat hiukset sekä teksti moninainen arki ja EU:n logo

Vantaan ja Helsingin seurakuntien yhteinen MoniNainen arki -hanke auttaa EU:n ulkopuolelta muuttaneita kotiäitejä kotoutumaan parantamalla monilukutaitoa.

Hanke tarjoaa maahan muuttaneille kotiäideille

  • valmiuksia yhteiskunnalliseen osallisuuteen
  • yhteisöllisyyttä tukevaa toimintaa ja valmennusta

sekä vahvistaa

  • monilukutaitoa ja suomen kielellä itsensä ilmaisua
  • äitien käsitystä itsestään toimijana ja omien voimavarojen tunnistamista.

Vaikuttavimmillaan näin pystytään jatkamaan pysähdyksissä ollutta kotoutumisprosessia.

Tavoitteena on myös lisätä monikulttuurista työtä tekevien tietoisuutta monilukutaidosta osana kotoutumisen prosessia. Monilukutaidosta voi lukea tarkemmin tämän sivun lopusta.

Mitä MoniNainen arki tarjoaa?

Järjestämme kielikahvila- sekä muuta ryhmän toiveiden mukaista osallistavaa toimintaa, vierailuja eri kulttuuri- ja sivistyskohteisiin sekä Cable-yhteisövalmennuksia. Valmennamme lisäksi monikulttuurisen työn työntekijöitä monilukutaidon merkityksestä kotoutumiselle.


Toiminta tarjoaa kotiäideille

  • kynnyksettömän, lapsiystävällisen naisten yhteisön
  • vertaistukea
  • mahdollisuuden ylläpitää ja kehittää suomen kielen taitoa sekä monilukutaidon ja osallisuuden valmiuksia
  • Cable-valmennuksissa tuetaan kunkin omia voimavaroja, kykyjä ja toimijuutta.

Kenelle?

Kohderyhmänä ovat EU:n ulkopuolelta muuttaneet kotiäidit, jotka eivät ole Suomen kansalaisia. Toiminta sopii äideille, jotka hoitavat pieniä lapsia kotona tai ovat TE-palveluiden ulkopuolella. Samoin mukaan voivat tulla esimerkiksi opintonsa keskeyttäneet tai äidit, joilla ei ole elämäntilanteen vuoksi mahdollisuutta osallistua jokapäiväisille kursseille.

Koulutamme lisäksi monikulttuurisen työn työntekijöitä monilukutaidon merkityksestä ja monilukutaidon tukemisesta osana kotouttavaa työtä.

Toimintaa ja koulutuksia

Maahan muuttaneille kotiäideille:

Cable-valmennukset

Järjestämme Cable-yhteisövalmennuksia Vantaan alueella. Valmennuksessa kotiäidit ovat mukana luomassa yhteisöä, joka vahvistaa, tukee, voimaannuttaa ja aktivoi. Osallistujat saavat myös oivalluksia voimavaroistaan. Ryhmässä tutustumme itseemme, toisiimme ja ympäristöömme. Lastenhoito järjestetään tarvittaessa. Maksuttomat valmennukset ovat tarkoitettu kolmansista maista muuttaneille kotiäideille sekä monikulttuurista työtä tekeville työntekijöille ja vapaaehtoisille. 

Yhteisövalmennus järjestetään 5–7 kertaa ja tapaaminen on kerran viikossa. Katso alkavat ryhmämme tapahtumakalenterista. Ilmoittautumiset kaisa.k.aalto(a)evl.fi, puh. 040 7214783, myös Whatsapp. 

Vierailut

Järjestämme vierailuja pääkaupunkiseudun sivistys- ja kulttuurikohteisiin. Vierailut ovat tarkoitettuja EU:n ulkopuolelta muuttaneille kotiäideille lapsineen. Vierailujen opastus järjestetään selkeällä suomen kielellä. Vierailuille voi osallistua, vaikka ei olisi mukana hankkeen muissa toiminnoissa. Lapset ovat tervetulleita mukaan. Katso tapahtumakalenterista tulevat vierailut. 

Yhteistyökumppanit
 

 

 

Kielikahvila

Kielikahvila toiminta alkaa Vantaalla kevään 2024 aikana. 

Lue tunnelmia hankkeen Helsingin kielikahvilasta blogikirjoituksesta ↗Linkki avautuu uudessa välilehdessäLinkki avautuu uudessa välilehdessä ja Kirkko ja Kaupunki -lehden jutusta ↗Linkki avautuu uudessa välilehdessäLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Miksi monilukutaito on tärkeää?

Monilukutaidolla tarkoitetaan kykyä hankkia, yhdistää, muokata ja arvioida tietoa sen eri muodoissa. Monilukutaitoon liittyy vahvasti esimerkiksi median, kuvien, symbolien ja viestien lukutaito. Perinteisemmin lasten koulumaailman yhteydestä tunnettu monilukutaito tukee teknistä lukutaitoa ja mm. vahvistaa itsenäisen tiedonhankinnan taitoja. Sitä voidaan harjoitella arkisten ja toiminnallisten tapojen kautta. Monilukutaito avaa mahdollisuuksia yhteiskunnalliseen osallisuuteen ja edistää siten myös kotoutumista. Hankkeen valmennuksissa kerromme lisää tästä mielenkiintoisesta aiheesta. 

Työntekijöille:

Monilukutaitovalmennus

Valmennuksissa osallistuja saa lisätietoa siitä, miten voi työssään edistää monilukutaidon valmiuksia ja miksi monilukutaito on merkityksellistä kotoutumiselle. Järjestämme valmennukset yhteistyössä Kansan Sivistystyön liiton ↗Linkki avautuu uudessa välilehdessäLinkki avautuu uudessa välilehdessä Opintokeskuksen kanssa. 

Helsingissä ja Vantaalla pidettävät valmennukset on tarkoitettu monikulttuurista työtä tekeville työntekijöille. Valmennukset järjestetään 14.3. Itäkeskuksessa, 6.5. Myyrmäessä, 19.9. Tikkurilassa sekä 13.11. Itäkeskuksessa.   

Ilmoittautumiset valmennuksiin löydät tapahtumakalenteristamme. 

Vapaaehtoisia toivotaan

Suomen kielen taitoisia vapaaehtoisia toivotaan kielikahvilaanLinkki avautuu uudessa välilehdessä, vierailuille ja yhteisövalmennuksiin pyörittämään toimintaa yhdessä työntekijän kanssa ja tarjoamaan suomenkielistä keskusteluseuraa. Vapaaehtoisille on tarjolla valmennusta. Aikaisempi osaaminen esimerkiksi monilukutaidosta ei ole välttämätöntä.

Lisätiedot 

Kiinnostuitko? Jos haluat lisätietoja, olethan yhteydessä pienimmässäkin kysymyksessä: 

Linkki MoninaiNainen arki -hankkeen sivuille Helsingin seurakuntien verkkosivuilla

 

 

Ota yhteyttä

Projektityöntekijä, MoniNainen Arki -hanke
Seurakuntatyön erityispalvelut