Kodin siunaaminen

Kotia siunattaessa kiitetään kodista ja pyydetään siunausta sen asukkaille sekä rukoillaan, että kodissa vallitsisi rakkaus.

Yhdistä kodin siunaaminen kastejuhlaan

Kodin siunaamisen rukoushetken voi toteuttaa monella tavalla. Siunaamisen voi myös yhdistää tupaantuliaisiin tai kotona vietettävään lapsen kastetilaisuuteen, avioliittoon vihkimisen yhteyteen tai muuhun juhlaan.

Kodin siunaus sinkun vai suurperheen kodissa?

Koti siunataan useimmiten muuton jälkeen tai ensimmäistä yhteistä kotia perustettaessa. Kodin voi siunata, vaikka olisi jo pitkään siellä asunut. Myös vapaa-ajan asuntoja tai muita tiloja voidaan siunata. 

Kotinsa voi pyytää siunattavaksi yhtä lailla sinkkuihminen kuin suurperhekin. Juhlista voi järjestää oman toiveensa mukaan pienen ja intiimin tai kutsua mukaan sukulaisia, ystäviä sekä uusia ja entisiä naapureita. Kodin siunaaminen on mieleenpainuva tapa aloittaa elämää uudessa paikassa.

Kodin siunaus on vanha perinne

Kodin siunaamisen peruskaava on virsikirjassa. Sen pohjalta suunnitellaan yhdessä kuhunkin kotiin soveltuva toteutus. Kodin siunaamisen voi toimittaa pappi, muu seurakunnan työntekijä tai seurakuntalainen.

Kirkon toimituksiin on kuulunut jo kauan kodin siunaaminen. Sen juuret ovat ennen vanhaan maaseudulla vihkiparin uudessa asunnossa pidetyissä tupaantuliaisseuroissa.

Katso video:

YouTube-video

Lue juttu:

► Koti on pyhä paikka ja turvasatama

Haluatko kodillesi siunauksen?

Ota yhteyttä oman serakuntasi kirkkoherranvirastoon.

► Yhteystiedot tästä

Kodin siunauksen voi toteuttaa myös itse

Kodiun siunaamisen voi toimittaa myös itse, se ei ole kirkollinen toimitus samalla tavalla kuin kaste tai vihkiminen, joten sen voi tehdä myös seurakuntalainen. Siunauksen antamiseen ei siis tarvita pappia paikalle, vaikka papin voikin omasta seurakunnastaan pyytää tilaisuuteen.

Miten toteutan kodin siunauksen? Katso ohje ► tästä

 

Yksityiskohta kodinsiunaamistilaisuudesta. Pöydällä puinen risti.