Kirkot monipuolisina oppimisympäristöinä

 

Yhteistyö lähiympäristön toimijoiden kanssa rikastaa lapsen oppimisympäristöjä. Oppimiskokonaisuutta Minä ja meidän yhteisömme  lähestytään historiallisesta, yhteiskunnallisesta ,  etiikan ja katsomusten näkökulmista. Opetuksessa hyödynnetään esimerkiksi vierailuja, lähiympäristön tapahtumia ja yhteistyötä lähialueen yhteisöjen kanssa.

Vantaan kirkot ovat monipuolisia oppimisympäristöjä ja erilaisiin kirkkorakennuksiin voi tutustua  taiteen, kulttuurin, historian, arkkitehtuurin, musiikin, median tai toiminnan näkökulmista. Tutustuminen toteutetaan lapsille ominaisille tavoilla ja kaikki aistit huomioiden. Kullakin kirkolla on omaleimaiset piirteenä ja kaikki kirkot sijaitsevat julkisen liikenteen yhteyksien varrella.

 

Lapsia tutustumassa Hämeenkylän kirkkoon.
Lapsia tutustumassa Hämeenkylän kirkkoon.
Lapsi Pyhän Laurin kirkossa
Lapsi Pyhän Laurin kirkossa. Kuvaaja Jani Laukkanen.

Hakunilan kirkko sijaitsee Hakunilan ostoskeskuksen vieressä. Kirkkosali on olohuonemainen ja lämminsävyinen. Puhuttelevan krusifiksi -alttariteoksen lisäksi Luukkaan evankeliumin kertomusten pohjalta tehdyt lasimaalaukset luovat värikkään ilmeen kirkkosalille. Yhteydenotot Birgitta Tasavuori.

 

Hämeenkylän kirkko on avara taidekirkko, joka seisoo jyhkeänä ja linnakemaisena pienellä mäellä. Kirkkosalin modernit taideteokset ovat taidemaalari Silja Rantasen ja kuvanveistäjä Martti Aihan teoksia. Kirkon pihalla on myös pieni hautausmaa. Yhteydenotot Jarna Wikström.

 

Kivistön kirkko on alueen lapsiperheiden vilkkassa käytössä. Luostarimaisen kirkon alttaria koristaa harvinainen nyplätty alttaripitsi, joka koostuu 79 risti- ja sydänkuviosta. Alttarin sinisävyinen kaksiosainen öljyvärityö kuvaa Jumalan kolminaisuutta. Yhteydenotot Helena Fyhr.

 

Korson kirkon  alttarin takana olevan valoseinän korkeista ja kapeista ikkunoista tulvii valoa kirkkosaliin. Alttariseinän takana on pieni uurnalehto. Kirkossa on kirkkovuoden mukaan vaihdettavat kuusi alttaritaulua. Eri puolilta kirkkoa löytyy useita kierrätysmateriaaleista valmistettuja taideteoksia. Yhteydenotot Lea Heikkilä.

 

Länsimäen kirkon kelloja soitetaan automaattisen soitto-ohjelman avulla. Melodiat on rakennettu virsien pohjalta. Kirkon kolme kelloa on valmistettu Hollannissa ja niiden materiaalina on käytetty korkealaatuista kellopronssia. Kirkon eteisaulaan on sijoitettu kookas puureliefi, joka esittää tyyliteltyä suojelusenkeliä. Yhteydenotot Birgitta Tasavuori.

 

Myyrmäen kirkkoa kutsutaan Valon kirkoksi. Kirkko on turistien ja arkkitehtuurista kiinnostuneiden suosiossa. Kirkkosalin ikkunoista tuleva valo, eri tasoihin sijoitetut paneelit seinissä ja katossa sekä lukuisat lamputja  luovat saliin erilaisen tunnelman jokaiseen vuorokaudenaikaan. Yhteydenotot Helena Fyhr.

 

Pyhän Annan lasten kirkko on saanut nimensä Jeesuksen mummon mukaan. Lastenkirkossa on katsottavaa, koskettavaa ja tehtävää ja sen suunnittelussa ovat olleet lapset mukana. Kirkossa on mm. vaihtuvia lasten alttareita, rukousseinä sekä kasteportti. Kirkko on tällä hetkellä suljettu sisäilmatutkimusten vuoksi. Yhteydenotot Liisa Pietilä.

 

Pyhän Laurin kappeli  on siunauskappeli ja konserttipaikka. Kappelin viesti on elämän jatkuminen, lohdun kokeminen lohduttomuudessa. Kappelissa on upeita teoskokonaisuuksia kuten Suru, jossa riippuvat kristallit muodostavat kyynelhelmien ketjun, Sielu  alas vievässä porrashuoneessa ja Ristin tie tiilimuuriin kätketyssä reliefeissä. Yhteydenotot Maaret Hirvensalo eller Alexandra Blomqvist.

 

Pyhän Laurin kirkko on keskiaikainen kivikirkko perinteisessä maalaismaisemassa keskellä Helsingin Pitäjän kirkonkylää. Kirkon alttarilla on Pyhiinvaeltaja-aiheinen lasimaalaus ja kattoholveja kiertävät upeat koristemaalaukset. Pyhän Laurin kirkossa seikkailee myös Hertta-kirkonrotta. Yhteydenotot Maaret Hirvensalo eller Alexandra Blomqvist.

 

Rekolan kirkon alttaritauluna on 12-osainen valtava nimetön sinivihreäsävyinen merihenkinen öljyvärimaalaus. Kirkon nimen, Pyhän Andreaan kirkon, historiaan liittyy tarina kolmesta rekolalaisesta talonpojasta, joista yksi oli nimetty apostoli Andreaan mukaan. Kirkon nimi viittaa sekä paikkakunnan että kirkon historiaan. Yhteydenotot Kirsi Vuorikivi.