Kirkot monipuolisina oppimisympäristöinä

Vantaan erilaisiin kirkkoihin ja niiden ympäristöön voi tutustua esim. taiteen, kulttuurin, historian, arkkitehtuurin, etiikan, katsomusten, musiikin, median tai toiminnan näkökulmista. Tutustuminen toteutetaan lapsille ominaisille tavoilla ja kaikki aistit huomioiden. Kullakin kirkolla on omaleimaiset piirteenä ja kaikki kirkot sijaitsevat julkisen liikenteen yhteyksien varrella.

 

Lapsia tutustumassa Hämeenkylän kirkkoon.
Lapsia tutustumassa Hämeenkylän kirkkoon.

Hakunilan kirkko sijaitsee Hakunilan ostoskeskuksen vieressä. Kirkkosali on olohuonemainen ja lämminsävyinen. Puhuttelevan krusifiksi -alttariteoksen lisäksi Luukkaan evankeliumin kertomusten pohjalta tehdyt lasimaalaukset luovat värikkään ilmeen kirkkosalille. Yhteydenotot Birgitta Tasavuori.

 

Hämeenkylän kirkko on avara taidekirkko, joka seisoo jyhkeänä ja linnakemaisena pienellä mäellä. Kirkkosalin modernit taideteokset ovat taidemaalari Silja Rantasen ja kuvanveistäjä Martti Aihan teoksia. Kirkon pihalla on myös pieni hautausmaa. Yhteydenotot Jarna Wikström.

 

Kivistön kirkko on alueen lapsiperheiden vilkkassa käytössä. Luostarimaisen kirkon alttaria koristaa harvinainen nyplätty alttaripitsi, joka koostuu 79 risti- ja sydänkuviosta. Alttarin sinisävyinen kaksiosainen öljyvärityö kuvaa Jumalan kolminaisuutta. Yhteydenotot Helena Fyhr.

 

Korson kirkon  alttarin takana olevan valoseinän korkeista ja kapeista ikkunoista tulvii valoa kirkkosaliin. Alttariseinän takana on pieni uurnalehto. Kirkossa on kirkkovuoden mukaan vaihdettavat kuusi alttaritaulua. Eri puolilta kirkkoa löytyy useita kierrätysmateriaaleista valmistettuja taideteoksia. Yhteydenotot Sanna Ahjosaari.

 

Länsimäen kirkon kelloja soitetaan automaattisen soitto-ohjelman avulla. Melodiat on rakennettu virsien pohjalta. Kirkon kolme kelloa on valmistettu Hollannissa ja niiden materiaalina on käytetty korkealaatuista kellopronssia. Kirkon eteisaulaan on sijoitettu kookas puureliefi, joka esittää tyyliteltyä suojelusenkeliä. Yhteydenotot Birgitta Tasavuori.

 

Myyrmäen kirkko  on tällä hetkellä suljettuna peruskorjauksen vuoksi ja aluetta palvelee Virta-kirkko Virta-talossa.  Virtakirkon kirkkosalia koristaa yhteisötaiteilijoiden tekemä upea muraali ja tiloista löytyy myös graffititaiteilijan tekemän graffitialttaritaulu. Yhteydenotot Helena Fyhr.

 

Pyhän Annan lasten kirkko on tällä hetkellä suljettuna sisäilmatutkimusten vuoksi. 

 

Pyhän Laurin kappeli  on siunauskappeli ja konserttipaikka. Kappelin viesti on elämän jatkuminen, lohdun kokeminen lohduttomuudessa. Kappelissa on upeita teoskokonaisuuksia kuten Suru, jossa riippuvat kristallit muodostavat kyynelhelmien ketjun, Sielu  alas vievässä porrashuoneessa ja Ristin tie tiilimuuriin kätketyssä reliefeissä. Yhteydenotot Maaret Hirvensalo.

 

Pyhän Laurin kirkko on keskiaikainen kivikirkko perinteisessä maalaismaisemassa keskellä Helsingin Pitäjän kirkonkylää. Kirkon alttarilla on Pyhiinvaeltaja-aiheinen lasimaalaus ja kattoholveja kiertävät upeat koristemaalaukset. Pyhän Laurin kirkossa seikkailee myös Hertta-kirkonrotta. Yhteydenotot Maaret Hirvensalo.

 

Rekolan kirkon alttaritauluna on 12-osainen valtava nimetön sinivihreäsävyinen merihenkinen öljyvärimaalaus. Kirkon nimen, Pyhän Andreaan kirkon, historiaan liittyy tarina kolmesta rekolalaisesta talonpojasta, joista yksi oli nimetty apostoli Andreaan mukaan. Kirkon nimi viittaa sekä paikkakunnan että kirkon historiaan. Yhteydenotot Kirsi Vuorikivi.