Tiekartta ristiäisjuhlien järjestäjälle

Kokenut kastepappi ja varhaiskasvatuksenohjaaja jakavat käytännön vinkit, havaintonsa sekä muistilistan huomioon otettavista asioista kastejuhlan järjestäjille. Huom. Osa vinkeistä sopii vain koronatilanteen jälkeiseen aikaan.

  1. Aika, paikka ja pappi

Tästä on hyvä lähteä liikkeelle. Ole yhteydessä seurakuntaan ja sovi aika sekä varaa pappi. Se onnistuu joko netissä tai puhelimitse.

Joku haluaa pyytää papiksi tiettyä henkilöä kuten omaa vihkipappia, tuttua pappia tai sukulaistaan. Jos haluaa tutustua oman seurakunnan pappeihin etukäteen, niin Vantaan eri seurakuntien sivuilla on lyhyitä työntekijöiden esittelyjä Yhteystiedot-kohdassa.

Ristiäiset voi pitää niin kotona, seurakunnan tilassa, kahvilassa, ravintolassa, taloyhtiön kerhotilassa kuin sukulaisten kotona. Monilla seurakunnilla on omille jäsenilleen tiloja myös aivan ilmaiseksi kastejuhlia varten.

Jo ennen korona-aikaa moni on halunnut valita kesäaikaan ulkoilmatilaisuuden ja viettää ristiäisiä vaikkapa puutarhassa tai kesämökillä laiturinnokassa. Mukavalta, sopivalta ja omalta tuntuvan paikan valinta on vapaa.

  1. Nimen valinta

Vaikka ristiäiset eivät ole virallisesti nimenantojuhla, on vauvan nimellä tilaisuudessa keskeinen sija. Lue lisää lasten nimistä tästä jutusta sekä siitä, mitä laki sanoo nimen antamisesta Digi- ja väestötietoviraston sivuilta.

  1. Kummit

Lue lisää kummiudesta ja kummien valinnasta tästä. Kummiksi kutsumiseen on monta tapaa. Kutsu voi olla yhtä hyvin soitto, tekstari, kortti, kirje, loru tai suora pyyntö. 

- Kortissa allekirjoituksena näkee joskus vaikkapa vauvan kädenjäljen, vinkkaa pappi Johanna Jakonen.

  1. Keitä kutsutaan?

Minimivierasmäärää ei ole. Jos ollaan seurakunnan tilassa, voivat paikalla olla vaikka vain äiti ja vauva sekä vahtimestarit todistajina.  Kun suvut ovat usein kaukana toisistaan, voi kastetilaisuus olla myös yhdistävä tilaisuus - etäyhteyksin tai livenä, silloin, kun se on mahdollista.  

- Kyseessä on vauvan ensimmäinen juhla, jossa hänet esitellään sille porukalle, johon hän liittyy, Jakonen määrittelee.

Seurakunnat järjestävät usein myös kerran vuodessa Kastepäiviä, jolloin kahvitilaisuuskin on tehty valmiiksi. 

-Ne ovat avaimet käteen versio kastepäivästä ydinjoukolle, vanhemmille, kummeille ja isovanhemmille. Silloin ei tarvitse miettiä yhtään pasteijoita tai muuta.

  1. Kastemekko

Joku haluaa käyttää suvussa kulkevaa kastemekko, toinen lainaa seurakuntatalolla tai kirkolla seurakunnan mekkoa. Kolmas kokeilee tehdä itse ja neljäs ostaa – ehkä uuden sukuperinteen aloittaen. Tarinoita kastemekkojen takaa voit lukea tältä sivultamme.

  1. Mitä muuta tarvitaan kastehetkeen?

Kastetoimituksessa tarvitaan kynttilänjalka, kastemalja ja pään kuivausliina sekä Raamattu.

Malja voi olla suvun perinteinen kristallimalja siinä missä salaattikulho. Jos perheestä löytyy vihkiraamattu, oma tai vaikka isovanhempien, voi pappi kirjoittaa siihen muiston. Pään kuivausliinalle ei ole erityisvaatimuksia. Kasteveteen osa puolestaan haluaa yhdistää omia traditioita ja liittää omia rakkaita paikkoja. 

-Kastevesi voi olla vaikkapa tuotu mökkirannasta.  Kelloliikkeissä myydään pieniä kastevesipulloja - jos sellaiseen on säilötty isomman sisaruksen kastevettä, niin sisarus voi tiputtaa jonkun pisaran siitä pikkusisaruksen kasteveteen, jolloin siitä tulee yhteistä.  Veden jatkokäyttöä taas voi olla juuri purkkiin tai pulloon säilömisen lisäksi, kaataminen kasville tai puulle – tai mikä on perinteistä, kirkon kivijalalle, Jakonen kertoo traditioista.

  1. Koristelut ja tarjoilut

Seurakunnan tiloja saa halutessaan koristella vaikkapa tuomalla paikalle omia kivituikkuja tai harsokankaita. Ulkona pidetyssä ristiäisjuhlassa toriteltan voi koristella valitsemaansa tapaan.

Ilmapallot, kukkaset, servietit, joihin on painettu lapsen nimi, vieraskirja, joka on samalla kehystetty koristetaulu, kukat, kynttilät, viirit, kausivalot vaikkapa kulhoissa, roikkumassa tai kahvipöydässä ovat kaikki ristiäisissä käytettyjä koristeita.

Koristeasetelman voi tehdä itse vaikka pihlajanoksista ja marjoista, kastetilaisuuksien kokemusammattilaiset vinkkaavat. Liinoja sekä astioita taas voi lainata tai vuokrata, jos sopivia omia ei löydy tilaisuuteen.

Kastepapit ovat havainneet, että tavallisimpiin tarjoiluihin kuuluvan karjalanpiirakan ja voileipäkakun  ohella ovat viime vuosina yleistyneet salaatit. Usein tarjolla on vegaanista ruokaa. Tarjoiluja ostetaan, tilataan tai tehdään itse sekä yhdessä. 

-Jos on pitkämatkalaisia, niin voi olla jotain helppoa lämmintä ruokaa kuten sosekeittoa tai kiusausta, varhaiskasvatuksenohjaaja Päivi Romula sanoo. 

Tavallisia kastetarjoiluja ovat myös lapsen käden tai jalan muotoiset taikka lapsen nimellä varustetut piparit. Juhlajuoman nostokin on tavallinen ohjelmanumero.

- Joissain suvuissa on tapa, että joku tuo aina omat bravuurinsa, vaikkapa tietyt pikkuleivät, joita tykkää tehdä. Ihmiset osallistuvat usein mielellään, kunhan vain pyytää. Kunhan kaikki tilaisuudessa ei jää vanhempien harteille, Romula huomauttaa.

Tuoleja tai istuinpaikkoja voisi olla hyvä olla, jos porukassa huonojalkaisia, ainakin turvatuoli sylikummille.

- Yleistymään päin on ollut viime vuosina, että kiitoskortit, joita on ehkä hyvinkin monenlaisia ja erinäköisiä, ovat kahvipöydän koristuksena. Vieraat voivat ottaa mukaansa kiitoskortin jo siinä. Muuten ne jäävät hässäkässä helposti lähettämättä, Jakonen vinkkaa. 

  1. Ohjelma

Katso itse kastehetken kulku tästä. 

Juhlassa ei tarvitse olla erikseen ohjelmanumeroita, ja toisaalta niitä voi olla hyvinkin monenlaisia.

- Saattaa olla vaikka nimivisa tai laulu- ja musiikkiesitys, jos joku osaa musisoida. Seurakuntatiloista löytyy yleensä videotykki, jolla voi esittää vaikka kuvakollaasin tähänastisesta odotus- ja vauva-ajasta, Romula vinkkaa.   

- Kummilusikat, valokuvakehykset ja säästölippaat ovat perinteisiä lahjoja. Nykyään rinnalle ovat tulleet muumimukit, rapinaraamatut, minikokoiset minnaparikat ja kaikki siitä väliltä. Lahja voi myös olla kirje, joka annetaan lapsen avattavaksi myöhemmin, Jakonen kertoo.

  1. Muistot  

- Muistakaa ottaa kuva heti kasteen jälkeen, muuten väki hajoaa ja kuvaaminen helposti jää. Pyydä pappia avuksi ottamaan kuva, jottei kukaan sukulainen jää pois kuvasta, vinkkaa Jakonen. 

Tapoja kerätä muistoja ovat myös vaikkapa vieraskirja, johon vieraat voivat jättää vauvalle muistonsa, kehyksiin liimatut sydämet, joihin jokainen sai kirjoittaa vauvalle jotakin tai kirje, joka kirjoitetaan terveisiksi aikuisuuteen.

  1. Miten nautit tilaisuudesta eniten?

Muista, että jos jännittää, niin saa jännittää. Vaan ei tarvitse, ihan rennostikin voi olla. Kastejuhlaan kannattaa tulla ajoissa ja varata kaikkeen muutenkin aikaa. Lopulta tilaisuuden tahdin määrää kuitenkin vauva.

- Rohkaisen omannäköisten juhlien pitämiseen. Kannattaa keskustella papin kanssa siitä, millainen tilaisuus siitä tulee. Se on juuri teidän juhlanne, muistuttaa lapsityönohjaaja Romula.

Juhlien tuunaamisesta omannäköiseksi voit lukea vielä lisää tästä artikkelistamme.

Kuva: Johanna Hörkkö