Vantaan koululaisten oppituntivierailu Pyhän Laurin kirkossa             

Vantaan Pyhän Laurin kirkon suojeluspyhimyksen, diakoni Laurentiuksen marttyyrikuolemasta on noin 1750 vuotta. Pyhä Laurentius oli ensimmäisiä kirkon diakoneja. Laurentius vastasi kirkon rahavaroista. Hän kantoi huolta lähimmäisistään ja auttoi heikompia, köyhiä ja sairaita. Kirkko toteuttaa tänäkin päivänä näitä samoja tehtäviä monin tavoin - diakoniatyö on ennen kaikkea lähimmäisten auttamista ja tukemista.

Vantaan perusopetus järjestää yhteistyössä evankelisluterilaisten seurakuntien kanssa
mahdollisuuden kolmansien luokkien oppilaille tutustua kotiseutu- ja kulttuurihistoriaan
Pyhän Laurin kirkossa ja sen ympäristössä. Työskentelyn periaatteina ovat elämyksellisyys
ja erilaisten oppimisympäristöjen hyödyntäminen.” (VANTAAN OPS 2016Linkki avautuu uudessa välilehdessä: 5.5.6)

Oppituntivierailulla tutustutaan Vantaan alueelliseen kulttuurihistoriaan, kirkkoarkkitehtuuriin, -taiteeseen ja -musiikkiin, keskiaikaan, kirkon ympäristöön ja hautausmaahan, kristinuskon perinteisiin, nykypäivän auttamistyöhön, opetellaan lukemaan karttaa, ratkaisemaan ristisanatehtävä ja auttamaan toisia. Oppituntivierailu on yleissivistävä ja osa Vantaan kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelmaa. Tilaisuus ei sisällä uskonnonharjoittamista.

Kirkossa oppaamme Petteri ”Petrus” Hakanen ottaa oppilaat vastaan jonglööraten ja taiteillen keskiaikaisiin roolivaatteisiin pukeutuneena. Hän kertoo diakoni Laurentiuksen tarinan ja ihmettelee yhdessä vatsastapuhujanukke Nikke ”Niklas” Hakkaraisen kanssa vanhan kirkon historiaa ja nykypäivää – huumoriakin on luvassa. Seurakunnan kanttorin johdolla tutustutaan urkuihin ja kuullaa erilaisia musiikkinäytteitä. Oman alueen seurakunnan diakonilta kuullaan, mitä palvelutyö tänä päivänä käytännössä on. Sitten oppilaat siirtyvät opettajien johdolla ulos kirkon ympäristöön tekemään ristisanatehtävää. Kartan avulla oppilaat kiertävät pareittain vihjerastit ja ratkaisevat ristisanatehtävän kysymyksen. Oppituntivierailu kestää yhteensä noin 45 min. Oppilaat ovat tilaisuudessa omien opettajiensa vastuulla ja siksi onkin hyvä muistuttaa oppilaille, että kirkossa, kirkon pihalla ja hautausmaalla liikutaan rauhallisesti muut hautausmaalla vierailevat huomioon ottaen.

Olemme kiinnostuneet kirkkoseikkaluun osallistuneiden kokemuksesta. Tästä voit antaa palautettaLinkki avautuu uudessa välilehdessäLinkki avautuu uudessa välilehdessä tilaisuudesta. Lisätietoja Vantaan seurakuntien kasvatusasiansihteeri Iris Sotamaa, iris.sotamaa@evl.fi

YouTube-video

YouTube-video

YouTube-video

YouTube-video

 

Ota yhteyttä

Kasvatuksen asiantuntija
Seurakuntatyön erityispalvelut
Vaihde 09-83061
Asematie 12 a
01300 Vantaa

fb Iris Sotamaa, tw @IrisSotamaa, ig irissotamaa


Koordinoin Vantaan seurakuntien lapsi-, nuoriso- ja rippikoulutyötä, ja kokoan kasvatuksen eri työntekijäryhmiä yhteisiin tapahtumiin, koulutuksiin ja prosesseihin. Olen mukana järjestämässä myös erityisryhmien rippikouluja. 

Minuun voit olla yhteydessä jos sinulla on kysyttävää seurakuntien kasvatustyöstä tai haluat tehdä yhteistyötä lapsi- ja nuorisotyöhön liittyen.