Vantaan koululaisten oppituntivierailu Pyhän Laurin kirkossa             

Vuosittain kaikki Vantaan koulujen kolmasluokkalaiset oppilaat kutsutaan oppituntivierailulle Pyhän Laurin kirkkoon. Kaupungin perusopetus järjestää yhteistyössä evankelis-luterilaisten seurakuntien kanssa mahdollisuuden kolmansien luokkien oppilaille tutustua kotiseutu- ja kulttuurihistoriaan Pyhän Laurin kirkossa ja sen ympäristössä. Työskentelyn periaatteina ovat elämyksellisyys ja erilaisten oppimisympäristöjen hyödyntäminen.

Oppituntivierailu on osa Vantaan kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelmaa (VANTAAN OPS 2023: 5.5.6). Oppituntivierailu ei sisällä uskonnonharjoitusta. Tilaisuuteen kutsutaan kaikki oppilaat katsomuksesta riippumatta. 

MIKSI

Vantaan Pyhän Laurin kirkko on pääkaupunkiseudun vanhin rakennus. Keskiaikainen harmaakivikirkko on valmistunut 1450-luvulla. Se on myös yksi tunnetuimmista Vantaan maamerkeistä. Kirkko ja sen ympäristö on monipuolinen yleissivistävä oppimisympäristö. Oppituntivierailulla tutustutaan Vantaan alueelliseen kulttuurihistoriaan, kirkkoarkkitehtuuriin, -taiteeseen ja -musiikkiin, keskiaikaan, kirkon ympäristöön ja hautausmaahan. Rastitehtävässä kirkon ympäristössä opetellaan lukemaan karttaa ja ratkaisemaan ristisanatehtävä. Pyhän Laurin kirkko on saanut nimensä 200-luvulla eläneen diakoni Laurentiuksen mukaan. Siksi oppituntivierailulla kuullaan myös Laurentiuksen legenda ja kirkon nykypäivän auttamistyöstä sekä opetellaan auttamaan toisia. 

Oppituntivierailu kuuluu Kumppanuuden korit -yhteistyömallin mukaiseen 1.koriin eli yleissivistävään opetukseen. Lisätietoa Kumppanuuden korit - Koulu ja kirkkoLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

MILLOIN

Oppituntivierailut järjestetään 2.-5.10. 2024 klo 9-14 välisenä aikana, jolloin kaikki Vantaan perusopetuksen kolmasluokkalaiset kutsutaan oppituntivierailuille kouluittain. 

MITEN

Oppilaat kulkevat koululta kirkolle opettajiensa johdolla tilausajokuljetuksella. Kirkossa oppaana toimii Petteri ”Petrus” Hakanen. Hän on pukeutunut keskiaikaisiin roolivaatteisiin ja jonglööraa kirkkosalissa. Opas kertoo diakoni Laurentiuksen tarinan ja ihmettelee yhdessä vatsastapuhujanuken kanssa vanhan kirkon historiaa ja nykypäivää – huumoriakin on luvassa. Kanttori esittelee urkuja ja soittaa erilaisia musiikkinäytteitä. Diakonilta kuullaan, mitä kirkon auttamistyö on tänä päivänä. Sitten oppilaat siirtyvät opettajien johdolla ulos kirkon ympäristöön tekemään ristisanatehtävää. Kartan avulla oppilaat kiertävät pareittain vihjerastit ja ratkaisevat ristisanatehtävän kysymyksen. Oppituntivierailun tehtävämoniste ja rastitehtävät löytyvät tältä sivultaLinkki avautuu uudessa välilehdessä. Oppituntivierailu kestää yhteensä noin 45 min. Oppilaat ovat tilaisuudessa omien opettajiensa vastuulla. Oppilaille on tärkeä muistuttaa, että kirkossa ja hautausmaalla liikutaan rauhallisesti muut hautausmaalla vierailevat huomioon ottaen.

LISÄTIETOJA

Lisätietoja Vantaan seurakuntien kasvatusasiansihteeri Iris Sotamaa, iris.sotamaa@evl.fi

Palaute

Olemme kiinnostuneet kirkkoseikkaluun osallistuneiden kokemuksesta. Tästä voit antaa palautettaLinkki avautuu uudessa välilehdessä tilaisuudesta. 

YouTube-video

YouTube-video

YouTube-video

YouTube-video

 

Ota yhteyttä

Kasvatuksen asiantuntija
Seurakuntatyön erityispalvelut
Vaihde 09-83061
Asematie 12 a
01300 Vantaa

fb Iris Sotamaa, tw @IrisSotamaa, ig irissotamaa


Koordinoin Vantaan seurakuntien lapsi-, nuoriso- ja rippikoulutyötä, ja kokoan kasvatuksen eri työntekijäryhmiä yhteisiin tapahtumiin, koulutuksiin ja prosesseihin. Olen mukana järjestämässä myös erityisryhmien rippikouluja. 

Minuun voit olla yhteydessä jos sinulla on kysyttävää seurakuntien kasvatustyöstä tai haluat tehdä yhteistyötä lapsi- ja nuorisotyöhön liittyen.