Vantaan koululaisten oppituntivierailu Pyhän Laurin kirkossa


Vantaan perusopetus järjestää yhteistyössä evankelisluterilaisten seurakuntien kanssa mahdollisuuden kolmansien luokkien oppilaille tutustua kotiseutu- ja kulttuurihistoriaan Pyhän Laurin kirkossa ja sen ympäristössä. Työskentelyn periaatteina ovat elämyksellisyys ja erilaisten oppimisympäristöjen hyödyntäminen.” (VANTAAN OPS 2016: 5.5.6)

Oppituntivierailulla tutustutaan Vantaan alueelliseen kulttuurihistoriaan, kirkkoarkkitehtuuriin, -taiteeseen ja -musiikkiin, keskiaikaan, kirkon ympäristöön ja hautausmaahan, kristinuskon perinteisiin, nykypäivän auttamistyöhön, opetellaan lukemaan karttaa, ratkaisemaan ristisanatehtävä ja auttamaan toisia. Oppituntivierailu on yleissivistävä ja osa Vantaan kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelmaa. Tilaisuus ei sisällä uskonnonharjoittamista.

Kirkossa oppaamme Petteri ”Petrus” Hakanen ottaa oppilaat vastaan jonglööraten ja taiteillen keskiaikaisiin roolivaatteisiin pukeutuneena. Hän kertoo diakoni Laurentiuksen tarinan ja ihmettelee yhdessä vatsastapuhujanukke Nikke ”Niklas” Hakkaraisen kanssa vanhan kirkon historiaa ja nykypäivää – huumoriakin on luvassa. Seurakunnan kanttori esittelee urkuja ja esittää virren 509 (virren sanat tästä linkistä), jossa puhutaan toisten palvelemisesta ja auttamista. Oman alueen seurakunnan diakonilta kuullaan, mitä palvelutyö tänä päivänä tarkoittaa. Sitten oppilaat siirtyvät opettajien johdolla ulos kirkon ympäristöön tekemään ristisanatehtävää. Kartan avulla oppilaat kiertävät pareittain vihjerastit ja ratkaisevat ristisanatehtävän kysymyksen. Oppituntivierailu kestää yhteensä noin 45 min. Oppilaat ovat tilaisuudessa omien opettajiensa vastuulla ja siksi onkin hyvä muistuttaa oppilaille, että kirkossa, kirkon pihalla ja hautausmaalla liikutaan rauhallisesti muut hautausmaalla vierailevat huomioon ottaen.

Tällä sivustolla voi antaa palautetta tilaisuudesta. Lisätietoja Vantaan seurakuntien kasvatusasiansihteeri Iris Sotamaa, iris.sotamaa@evl.fi

Ratkaise ristikko!

Kysymykset löydät tehtävävihkon kartan osoittamilta paikoilta. Keskelle ristikkoa muodostuu pystysuorassa sana, joka oli Laurentiuksen ammatti. Se on kirkon vanhin ammatti ja kirkon perustehtävä. 

 

1. Mikä kirkko on pääkaupunkiseudun vanhin rakennus? Sitä kutsutaan myös Helsingin pitäjän kirkoksi. Vastaus: PYHÄN LAURIN KIRKKO.

2. Mikä on maailman luetuin kirja? Se on myös kristittyjen pyhä kirja. Vastaus: RAAMATTU.

3. Missä tilaisuudessa ihmisestä tulee kotiseurakuntansa ja koko maailmanlaajuisen kristillisen kirkon jäsen? Vastaus: KASTE.

4. Mikä kirkon ammattilainen johtaa seurakunnan musiikkityötä erityisesti jumalanpalveluksissa, häissä ja hautajaisissa? Vastaus: KANTTORI.

5. Mikä oli nimeltään tämä 200-luvulla elänyt lähimmäisen auttaja? Hänen esimerkistään syntyi kirkkoon ensimmäinen ammatti. Vastaus: LAURENTIUS.

6. Raamatussa Jeesus opettaa rakkauden kaksoiskäskyn: ”Rakasta Jumalaa yli kaiken ja lähimmäistäsi kuin itseäsi. Millä arkisemmalla nimellä kutsutaan ystävää tai lähimmäistä? Vastaus: KAVERI.

 

Ristikon keskelle muodostuu sana, joka oli Laurentiuksen ammatti. Se on kirkon vanhin ammatti ja kirkon perustehtävä. Vastaus: DIAKONI.

Olemme kiinnostuneita kirkkoseikkailuun osallistuneiden kokemuksesta. Anna palautetta...Linkki avautuu uudessa välilehdessä


TehtävämonisteLinkki avautuu uudessa välilehdessä

RastijulisteetLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Katso Laurentius-videoita