Uutislistaukseen

Kummisuhde tuo iloa, oppia ja oivalluksia  

Emma Salmisesta tuli kummi ennen kuin hänellä oli omia lapsia. Nyt hänellä on kaksi lasta ja kummipoika on pian 16-vuotias nuorukainen. Kummius on vuosien varrella kasvanut tasavertaiseksi luottamussuhteeksi, jossa keskustellaan paljon ja tehdään yhdessä asioita.  

emmajalasse.jpg

Alussa Emman ja Lassen kummisuhde tarkoitti usein lastenhoidollista apua. Emma kävi Lassen kanssa muskarissa ja vauvauinnissa, leikki ja antoi Lassen vanhemmille omaa aikaa.  

Vuosien varrella suhde on muuttunut tasavertaisemmaksi ystävyyssuhteeksi. 

- Enää tässä eivät kohtaa niinkään aikuinen ja lapsi, vaan ystävät, jotka voivat jutella luottamuksellisesti kaikesta. Puhumme laidasta laitaan sen mukaan, mikä milloinkin on tapetilla. Välillä se on maailman tilanne, välillä ihmissuhteet, Emma kertoo.  

Emman ja Lassen kummisuhde on alusta asti ollut luottamuksellinen.  

- Jos on henkilökohtaisia asioita, joita en viitsi vanhemmilleni puhua, niin Emmalle pystyn puhumaan. Tiedän, että jos en halua vanhempieni kuulevan niistä, niin ei myöskään tapahdu, Lasse kertoo. 

Luottamuksellisten keskustelujen lisäksi Emma ja Lasse ovat aina tehneet ja touhunneet paljon yhdessä. He ovat osallistuneet kummileirille ja matkanneet yhdessä Tallinnaan, Sri Lankaan, sekä perhereissulle Norjaan.  

- Käymme myös yhdessä syömässä säännöllisen epäsäännöllisesti. Viimeisin juttu oli, kun kävimme hakemassa minulle korvalävistyksen, Lasse kertoo. 

Emma pitää etuoikeutena, että he ovat aina olleet maantieteellisesti lähellä toisiaan. 

- Olemme voineet nähdä säännöllisesti vähintään kerran kuukaudessa, välillä melkein viikoittainkin.  

He sanovat ehdotuksille "joo" 

Emma ja Lasse viihtyvät toistensa seurassa. Lasse kehuu Emmaa ihanaksi, seikkailunhaluiseksi kummitädiksi, joka on innokas tekemään kaikkea hauskaa.  

- Emma vaikuttaa välillä ikäistään nuoremmalta, Lasse hymyilee. 

Emman mielestä Lassea voi luonnehtia toisinpäin. 

- Lasse on aina ollut hyvin vastuuntuntoinen ja ajatteleva, ikäistään kypsemmän oloinen. Hän on myös hauska, empaattinen, ja osaa ottaa muut huomioon. Ja hän sanoo aina joo, kun ehdotan jotain.  

- Sen mä olen oppinut sinulta, Lasse vastaa. 

Hän lisää oppineensa Emmalta myös avoimuutta ja keskustelutaitoja. Sitäkin, ettei elämää aina tarvitse ottaa niin vakavasti.  

Emman suurin oppi liittyy lapsen ja nuoren kasvuun ja kehitykseen, sekä siihen, miten paljon kummisuhde tuottaa iloa.  

- Ja älyttömän määrän trampoliinitemppuja olen oppinut Lasselta, hän lisää nauraen. 

Kummina Emma on pyrkinyt välittämään Lasselle arvoja, joita pitää tärkeänä.  

Alakouluaikana hän opasti, että kaikkien kanssa olisi hyvä leikkiä. Nykyisin hän korostaa, että Lassen ei tarvitse koskaan jäädä yksin, eikä kaveria jätetä.  

- Olen sanonut, että Lasse voi soittaa minulle vaikka keskellä yötä, ja hänellä on aina paikka, minne tulla. Tai jos Lassen kaverilla on hätä, minulle voi soittaa. Kaikki, mikä liittyy Lasseen tarkoittaa, että ovemme ovat auki. 

Kummisuhteen monen tasot  

Emma tiedostaa, että hänen ja Lassen kummisuhde on monella tapaa kuin kummiuden kiiltokuva. Hän kuitenkin korostaa, ettei hyvän kummiuden kaavaa ole olemassa, vaan jokainen löytää oman tapansa olla kummi ja kummilapsi.  

- Jokainen kummisuhde on erilainen, eikä kummiudesta kannata ottaa hirveästi paineita. Kummiuteen voi luoda monenlaisia tasoja, ja jos kummisuhde on viilentynyt, voi sitä alkaa lämmittää lähettämällä vaikka viestin, hän ehdottaa.  

Hyvät ihmissuhteet eivät Emman mukaan vaadi, että on koko ajan paikalla tai tavataan jatkuvasti.   

- Mutta silloin kun tapaa, niin olisi hyvä olla läsnä ja huomioida toinen yksilönä, ei osana perhesuhdetta tai ystävyyssuhdetta vanhempien kautta. 

Parhaimmillaan kummisuhde on elämänmittainen tärkeä ja erityinen suhde, jossa iloitaan, opitaan, oivalletaan ja muututaan yhdessä.  

- Olemme Lassen kanssa sukua, mutta emme olisi näin läheisiä, jos meillä ei olisi kummisuhdettaKummius on se liima, mikä pitää tämän ihmissuhteen läheisenä. 

Valtakunnallista Kummipäivää juhlitaan 5.6.2022.

Vantaan Kummipäivän tapahtumat.   

Kuva Marianna Siitonen

Juttu on julkaistu myös Vantaan Sanomissa osana mainosyhteistyötä

 

28.5.2022 07.30