Perheiden pääsiäishartaus

Voit toteuttaa pääsiäishartauden kotonasi pala kerrallaan ja päivä päivältä palmusunnuntaista aina pääsiäisen iloon. Tai voit käydä sen läpi yhtenä kokonaisuutena vaikkapa pääsiäissunnuntaina.

Tässä hartaudessa pääsiäistä tarkastellaan värien ja esineiden avulla.

Tarvitset:

  • 4 pientä liinaa: violetin, mustan, valkoisen ja keltaisen

(liinat voi korvata esim. servieteillä, huiveilla, piirustus- tai kreppipaperilla)

  • 4 avattavaa pääsiäismunaa: pahvisia, muovisia suklaamunan sisältä tms.

    (avattavat pääsiäismunat eivät ole välttämättömiä vaan seuraavat esineet voi kaivaa korista, aarrearkusta, pussista tms.)

  • pieni, munan sisään mahtuva pajunoksa (vaihtoehtoisesti kartongista voi askarrella pienen palmunlehvän tai pajunoksan, pumpuli sopii pajunkissoiksi)

  • pala leipää

  • risti (esim. koru tai kartongista leikattu / tulitikuista askarreltu risti)

  • pieni kivi

  • höyhen

Laita kuhunkin munaan yksi esine, kuitenkin niin että risti ja kivi tulevat saman munan sisälle. Hartautta varten asettukaa pöydän ääreen. Jos hartaus toteutetaan päivä kerrallaan, voidaan rakentaa pieni kotialttarilla, johon esineet saavat jäädä esille odottamaan seuraavaa hartaushetkeä.

Palmusunnuntai

Aseta pöydälle violetti liina.

 

Kerro:

Violetti on katumuksen, odotuksen ja valmistautumisen väri. Paasto on valmistautumista suureen juhlaan. Palmusunnuntai on vielä paastonaikaa. Palmusunnuntaina violetti muistuttaa meitä tulevasta kuninkaasta.

 

Aseta violetille liinalle se muna, jossa on sisällä pajunoksa. Lapsi saa avata munan ja löytää oksan.

 

Kerro:

Palmusunnuntaina Jeesusta tervehdittiin palmunoksia heiluttaen ja Hoosiannaa huutaen, kun hän ratsasti pienellä aasilla Jerusalemin kaupunkiin. Jeesus oli menossa Jerusalemiin viettämään pääsiäisjuhlaa yhdessä opetuslastensa kanssa. Kansa juhli häntä odotettuna kuninkaana.

 

Täällä Suomessa ei kasva palmuja, mutta paju kukkii kauniisti juuri pääsiäisen aikaan. Siksi me virvomme pajunoksilla tuttaviamme. Näin haluamme toivottaa heille hyvää.

 

Laulu: pienen aasin askeleet LV4

 

Rukous:

Rakas Jeesus,

sinä olet hyvä kuningas.

Auta meitä näkemään,

mikä oikeasti on tärkeää.

Auta meitä muistamaan,

miten paljon sinä rakastat kaikkia ihmisiä

ja opeta meitä tekemään samoin.

Aamen

 

Kiirastorstai

Aseta violetille liinalle muna, jonka sisällä on leivänpala. Lapsi saa avata munan.

 

Kerro:

Jerusalemissa Jeesus nautti pääsiäisateriaa yhdessä opetuslastensa kanssa. Aterian aikana Jeesus otti leivän ja siunasi sen. Ihan niin kuin mekin voimme siunata ruokamme ruokarukouksella. Sitten hän mursi leivästä palan ja antoi siitä opetuslapsille. Jeesus sanoi, että tuo leipä on hän itse. Tuo leipä on pelastuksen leipää. Nykyään tuo leipä on pieni ja pyöreä ehtoollisleipä, jossa on Jeesuksen kuva.

 

Jeesus otti myös viinimaljan ja kertoi sen olevan hänen verensä. Jeesus tiesi kuolevansa ja pelastavansa sillä ihmiset. Opetuslapset eivät tienneet siitä vielä mitään. Siksi he ihmettelivät Jeesuksen sanoja.

 

Vielä tänäänkin me muistelemme Jeesusta ja kiitämme häntä, kun kokoonnumme ehtoollispöytään. Ehtoollinen on kristittyjen yhteinen pelastuksen ateria.

 

Laulu: Leipä ja viini LV 82

 

Rukous:

Ymmärrä ei viisainkaan

suurta salaisuutta:

tässä juhlapöydässä

tahdot luoda uutta.

Annat synnit anteeksi,

hoidat väsyneitä,

kosketat ja rakastat

monin tavoin meitä.

Sinä annoit itsesi

ihmislasten tähden.

Siksi, Jeesus, kanssasi,

arkipäivään lähden.

Aamen

 

Pitkäperjantai

Aseta (violetin liinan viereen) pöydälle musta liina.

 

Kerro:

Musta on surun väri, sitä käytetään esimerkiksi hautajaisissa, kun surraan kuollutta ihmistä. Pitkäperjantai on kirkkovuoden surullisin päivä, silloin suremme kuollutta Jeesusta.

 

Liinalle tulee muna, jonka sisällä on kivi ja risti. Lapsi saa avata munan. Ottakaa ensin risti ja jättäkää kivi vielä odottamaan.

 

Kerro:

Pitkäperjantaina Jeesusta kuulusteltiin ja lopulta hänet tuomittiin kuolemaan ristillä yhdessä kahden rikollisen kanssa. Noista rikollisista Jeesus erosi siinä, että hän ei ollut tehnyt mitään pahaa, hänet tuomittiin syyttömänä. Hän otti kuitenkin kantaakseen meidän pahat tekomme ja kuoli niiden tähden.

 

Risti muistuttaa meitä paitsi Jeesuksen kuolemasta myös siitä, että voimme saada anteeksi pahat sanamme ja tekomme. Jeesus kehottaa meitä antamaan anteeksi myös toinen toisillemme.

 

Laulu: Ristinmerkki LV 61

 

Rukous:

Kun kuolit ristinpuulla,

me saimme elämän.

Teit enemmän kuin, Herra,

milloinkaan ymmärrän.

Kun kuolit ristinpuulla,

tiet taivaan aukeni.

Sen tähden, Vapahtaja,

saan synnit anteeksi.

Aamen.

 

Ota kivi esille.

 

Kerro:

Kun Jeesus oli kuollut, hänet otettiin äkkiä alas ristiltä. Oli kiire, koska pyhäpäivä, sapatti oli alkamassa, eikä silloin saanut tehdä mitään. Jeesus vietiin erään ystävänsä kalliohautaan. Hauta oli tosiaan kalliossa oleva luola. Haudan suulle vieritettiin suuri kivi ikään kuin oveksi. Sitten Jeesuksen ystävät lähtivät surullisina pois.

 

Jeesuksen tuominnut Pilatus käski vielä kaksi sotilasta vartioimaan hautaa.

 

Pääsiäinen

Aseta valkoinen liina pöydälle niin, että se peittää osittain mustan liinan.

 

Kerro:

Valkoinen on ilon väri, kirkossa valkoista käytetään suurina juhlapäivinä. Kirkkovuoden suurimmat juhlapäivät ovat joulu ja pääsiäinen. Pääsiäisenä Jeesuksen opetuslapsia kohtasi iloinen yllätys.

 

Aseta valkoiselle liinalle muna, jonka sisällä on höyhen. Lapsi saa avata munan.

 

Pääsiäisaamuna Magdalan Maria ja kaksi muuta Jeesuksen ystävää menivät haudalle, jotta voisivat voidella Jeesuksen ruumiin. Se kun oli unohdettu kaikessa kiireessä tahdä. He miettivät päästäisivätkö vartiosotilaat heidät hautaan ja voisiko heiltä pyytää apua kiven vierittämiseksi syrjään. Mutta haudalle saavuttuaan he huomasivat, että sekä sotilaat että kivi olivatkin poissa!

 

Varovasti naiset kurkistivat hautaan ja huomasivat, että myös Jeesus oli poissa. Haudassa oli kuitenkin jotakin muuta; enkeli! Enkeli kertoi Jeesuksen ystäville, että Jeesus oli noussut ylös kuolleista. Kiireesti ystävät lähtivät viemään iloista uutista Jeesuksen opetuslapsille, jotka ymmärsivät, että oli käynyt juuri niin kuin Jeesus oli heille eläessään sanonut: hän voittaisi kuoleman ja pelastaisi ihmiset synneistään.

 

Samaa iloista uutista me juhlimme pääsiäisenä: Jeesus elää, Jeesus pelastaa!

 

Laulu: Lensi maahan enkeli

 

Rukous:

Et hautaan jäänyt, Jeesus,

vaan nousit kuolleista.

Voi päivää ihmeellistä,

voi suurta riemua!

Et hautaan jäänyt, Jeesus,

niin sanoi enkeli.

Voi päivää ihmeellistä!

Nyt elät, Herrani.

Aamen.

 

Ota keltainen liina ja aseta kaikki pääsiäismunat liinalle.

Kerro:

Pääsiäismuna on ylösnousemuksen symboli.

 

Avaa yksi munista.

 

Niin kuin pääsiäismuna on nyt tyhjä, jäi Jeesuksen hautakin tyhjäksi. Päältäpäin muna ja hauta näyttävät aika kuolleilta, mutta sisältä löytyykin elämää; kananmunan sisältä voi syntyä pikkuinen tipu. Jeesuksen tyhjä hauta merkitsee uutta elämää meille ihmisille, jotka saamme pelastuksen.

 

Pääsiäisen jälkeen Jeesus ilmestyi opetuslapsilleen ja lähetti heidät viemään iloista uutista kaikille maailman ihmisille. Myös me saamme tehdä tuota työtä ja kertoa pääsiäisen sanomaa niille, joita tapaamme.

 

Hartauden suunnittelu: Maari Santala, Taina Karvonen ja Helena Fyhr
Rukoukset Pyhäkoululehdestä ja Anna-Mari Kaskisen kirjasta ”Kodin arkihetken Raamattu”
Laulut Lasten Virsi -kirjasta 2012