Uutislistaukseen

Pääkaupunkiseudun seurakunnat jälleen vahvasti mukana Helsinki Pridella

Helsinki Pride-viikon aikana juhlistetaan sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuutta. Pääkaupunkiseudun ev.-lut. seurakunnat ovat jo useiden vuosien ajan olleet mukana järjestämässä Pride-viikolle ohjelmaa.

Sateenkaarilippu ja teksti rakastettu.


Tänäkin vuonna seurakunnat järjestävät monta tilaisuutta, muun muassa jo klassikoksi muodostuneen Sateenkaarimessun, Sateenkaarihartauden ja useita keskustelutilaisuuksia. Helsinki Pride -tapahtuma juhlii yhdenvertaisuutta ja nostaa esille syrjintää ja tapoja puuttua siihen. Kirkon läsnäolo Pride-viikolla koetaan tärkeäksi monestakin syystä.  

- On tärkeää, että kirkko osallistuu ihmisoikeustapahtumiin, jonkalainen myös Pride on. Kirkon viesti on se, että jokainen meistä on Jumalan kuva, jokaisella ihmisellä on ihmisarvo, kommentoi Vantaan seurakuntayhtymän diakoniapappi Sami Suhonen.

Suhonen toivoo, että kirkot osaisivat sanoa kaikille ”tervetuloa” ja kirkko olisi turvallinen tila kaikille.

-Kirkon ja kristinuskon nimissä on vahingoitettu niin montaa seksuaalivähemmistöön kuuluvaa ihmistä, että kirkolla on velvollisuus tarjota korjaavia kokemuksia ja korjata vahinkoja, joita on aiheutettu.

Myös muutosta on tapahtunut kirkossa reilussa 20 vuodessa 

Kallion seurakunnan papin Jaana Partin aloittaessa työnsä sateenkaaripappina yli 20-vuotta sitten, hän oli kirkon ensimmäinen. Partti käynnisti muun muassa Sateenkaarimessut Kallion seurakunnassa, joista ensimmäistä vietettiin vuonna 1999. Moni asia on kirkossa muuttunut tässä ajassa: 

- Sateenkaarityö ja sateenkaariväki on tullut näkyvämmäksi ja hyväksytymmäksi, eikä sitä enää voi lakaista maton alle tai työntää piiloon kaappeihin. Tilanne on aika paljon rauhoittunut siitä mitä se oli parikymmentä vuotta sitten. Ainakin täällä pääkaupunkiseudulla”, Jaana Partti kertoo. 

Työmuoto on myös pikkuhiljaa levinnyt muuallekin Suomen ev.-lut. seurakunnissa. Partti uskoo, että jokainen paikallisseurakunta ja jokainen kirkon työntekijäkin on joutunut asemastaan riippumatta miettimään asennoitumistaan vähemmistöihin.  

- Enää ei kaikissa hiippakunnissa pappien tarvitse pelätä sanktioita, jos he vihkivät sateenkaariparin. Useat seurakunnat ovat myös sitoutuneet turvallisen tilan luomiseen omissa tiloissaan. Siis paikan missä ei kuulla vihapuheita eikä toisia väheksyvää ja alistavaa kielenkäyttöä.

Partin mukaan jokainen kirkon työntekijä ja seurakuntalainen tekee päivittäin omassa arjessaan valintoja siitä, miten kohtelee toista ja miten puhuu, katsoo, näkee, kuuntelee. Asenteet muuttuvat, kun oikeasti kohdataan toinen ihminen.  

- Saman ihmisyyden jaamme kaikkine iloineen ja murheineen, mitä elämä eteen tuo, saman Jumalan lapsia me kaikki olemme.

Vantaan seurakuntayhtymästä Helsinki Pride -viikon järjestelyissä mukana ovat Vantaankosken seurakunta, Tikkurilan seurakunta, Vantaan ruotsinkielinen seurakunta, Korson seurakunta, ja Rekolan seurakunta.

Helsinki Pride-viikkoa vietetään 27.6.-4.7.2021  Pääkaupunkiseudun seurakunnat julkaisevat Pride-viikolla muun muassa aiheeseen liittyvän videon sosiaalisen median kanavissaan. 

Linkki kirkolliseen ohjelmaan Prideilla: https://www.helsinginseurakunnat.fi/uutiset/pride_1Linkki avautuu uudessa välilehdessä

2021-06-23 13:13:00.0