Uutislistaukseen

Vantaan seurakunnat tähtää hiilineutraaliuteen – Kirkollisveroprosentti pysyy 1 prosentissa

Vantaan seurakuntien yhteinen kirkkoneuvosto hyväksyi kokouksessaan 2.9.  ympäristöohjelman vuosille 2020–2025. 

Metsää kuvattuna ilmasta käsin.

Kuva: Antero Harju

Vantaan seurakuntien ympäristöohjelma sisältää ympäristötyötä kehittäviä, realistisia ja mitattavia tavoitteita, joiden toteutumisella on ympäristön ja ilmaston kannalta positiivisia vaikutuksia. Yhteinen kirkkoneuvosto hyväksyi ympäristöohjelman vuosiksi 2020–2025.  

Ympäristöohjelma tähtää hiilineutraaliuteen kirkon ilmastostrategianLinkki avautuu uudessa välilehdessä mukaisesti.

Rakennusten energiankäyttöä tullaan tarkastelemaan ja tilojen määrää pyritään vähentämään. Ympäristöohjelma myös muun muassa linjaa hävikkiruuan käytön lisäämisestä seurakuntien ruokailuissa sekä reilusti tuotettujen tuotteiden lisäämisestä. Etäkokouksia ja etätyötä lisätään. Pyhän Laurin kirkolle tullaan rakentamaan sähköautojen latauspiste ja lisäksi painotuotteissa vaaditaan aina ympäristömerkki.  

Ympäristöohjelmassa nähdään tärkeänä myös se, että seurakunnat kasvattavat asennetasolla ympäristötietoisuutta. Tästä syystä ohjelmaan on sisällytetty ajatus ympäristökasvatuksesta ja sen tietoisesta suunnittelusta sekä ympäristöaiheisesta viestinnästä. Luontohengellisyyttä halutaan edistää ja sen vuoksi Vantaalle avataan uusia pyhiinvaellusreittejä ja pyhän kokemisen paikkoja luonnossa.

 

Yhteinen kirkkoneuvosto päätti säilyttää kirkollisveroprosentin ennallaan 1 prosentissa 

Koronapandemia vaikuttaa Vantaan seurakuntien talouteen vielä pitkään. Seurakuntien tuloveroprosentti haluttiin kuitenkin pitää edelleen ennallaan yhdessä prosentissa. Sama tuloveroprosentti on käytössä myös Helsingin ja Espoon seurakunnissa. 

Talouden heikkenemiseen varaudutaan vuodelle 2021 siten, että käyttötalouden nettomenokehystä pienennetään ensi vuonna seurakuntien osalta - 2 prosentilla. 

3.9.2020 16.01