Uutislistaukseen

Hääyö-tapahtumassa pääsee naimisiin vaivattomasti, mutta arvokkaasti

Vantaan Pyhän Laurin kirkossa järjestetään vihkitapahtuma Hääyö syyskuussa. Jos mielit vihille tunnelmallisesti hämärtyvässä syysillassa, on nyt aika tilata pian esteettömyystodistukset.

Pyhän Laurin kirkkoon menee hääväkeä pimeässä syysillassa.

Kuva: Antero Harju

Pyhän Laurin kirkolla (Kirkkotie 45) sanotaan tahdon tänä vuonna perjantaina 18.9.2020

- Hääyö-tapahtuman avulla on haluttu tarjota tunnelmallinen, arvokas, mutta samalla vaivaton tapa mennä naimisiin pääkaupunkiseudun historiallisilla juurilla, kuvailee Tikkurilan seurakunnan kirkkoherra Janne Silvast.

Ensimmäistä kertaa Hääyötä vietettiin vuonna 2009. Pyhän Laurin kirkon Hääyössä on vuosien varrella viettänyt häitään jo pitkälti yli 300 paria, ja idea vaivattomasta, mutta arvokkaasta vihkitapahtumasta on levinnyt Vantaalta myös muille paikkakunnille.

-On iloittava siitä, että tällä tilaisuudella on pystytty palvelemaan ihmisiä. Hääyö on tietyllä tavalla myös yhteisöllinen myötäonnen ja myötärakkauden tapahtuma, kun paikalla on useampia pareja odottamassa omaa vihkivuoroaan, Silvast sanoo.

Hääyön toteutuksessa tullaan tänä vuonna huomioimaan viranomaisten suositukset koronapandemiaan liittyen ja turvallisuusnäkökohdat. Itse vihkimiset sopivat onneksi Silvastin mukaan hyvin toteutukseltaan myös korona-aikaan. Muutoin illan kulkua ohjataan ja rytmitetään tarvittaessa niin, ettei liikaa ihmisiä ole samoissa tiloissa. 

Silvastin mukaan tyypillistä Hääyössä naimisiin menevää paria ei ole, vaan tarinoita on yhtä monia kuin vihkiparejakin.

- Ikähaarukka ulottuu nuorista ikäihmisiin. On jo pitkään parisuhteessa yhdessä olleita ja uudempia rakkaustarinoita – ja hyvin monenlaisia elämäntilanteita. Osa on löytänyt toisensa jo vuosia tai vuosikymmeniä sitten, perhe on ehkä kasvanut ja sitten tuntuu siltä, että nyt halutaan mennä naimisiin, ja siihen löytyykin sopiva tilaisuus.

Pappi Sari Rajala on saanut olla mukana Hääyössä jo useassa roolissa. Opiskeluaikanaan hän työskenteli tilaisuudessa vahtimestarina.

- Nyt olen mukana neljättä kertaa pappina ja Hääyö on vuosittainen suosikkityöiltani. On jännittävää ja kivaa valmistella tapahtumaa, jossa on ihan omanlaisensa taika.  Sitä on vaikea sanoittaa, mutta mukana ovat pimenevä syysilta, ihana keskiaikainen kirkko ja rakkautta. Ja kellään ei ole kaikesta huolimatta kiire.

Rajala miettii hetken kysymystä siitä, eroaako avioituminen Hääyössä muista häistä ja vihkimisistä.

 - Kyllä ja ei. Yhtä lailla kesälauantaina kuin tässäkin keskiössä ovat hääpari ja heidän rakkautensa. Jotenkin Hääyössä kuitenkin tuntuu, että aika pysähtyy ja nautitaan kaikin aistein musiikista sekä tunnelmasta. Kirkossa helposti pystyy aistimaan, että Jumala läsnä ja siunaa pariskuntia. Usein tapahtumailtaan on sattunut peräti hyvä sääkin.

Hääyöhön osallistuvien parien tulee tilata esteettömyystodistukset osoitteesta esteidentutkinta.fi, seurakunnasta tai keskusrekisteristä (esimerkiksi Vantaan seurakuntien keskusrekisteri) viimeistään viikkoa ennen tilaisuutta. Niiden lisäksi Hääyöhön mukaan tarvitaan sormukset, henkilöllisyystodistus ja tuleva puoliso. Vihkiaikojen jako alkaa Pyhän Laurin kappelilla (Pappilankuja 3) klo 18 ja ensimmäiset vihkiajat ovat kello 19.

Hääyön järjestelyistä osaa kertoa pappi Terhi Viljanen terhi.viljanen@evl.fi puh. 050 310 6824. Myös nettisivuillamme kohdassa perhejuhlat - häät - Hääyö-tapahtuma kerrotaan tarkemmin tilaisuuteen liittyvistä ohjeista osallistujille ja mahdollisista korona-ajan vaikutuksista järjestelyihin. 

 

 

19.8.2020 12.31