Uutislistaukseen

Kirkko Vantaalla hakee uutta ympäristödiplomia

Yhteinen kirkkoneuvosto päätti hakea uutta ympäristödiplomia vuosille 2020-2025.
Kuvassa kuusenoksa, jolla lunta.

Yhteinen kirkkoneuvosto päätti, että vantaan seurakunnat lähtevät hakemaan uutta ympäristödiplomia vuosille 2020-2025. Ympäristödiplomi on kirkkoa varten räätälöity sertifiointijärjestelmä, joka auttaa seurakuntia täyttämään vastuutaan luomakunnasta ja tarjoaa mittareita ympäristötyön seurantaan. Ympäristödiplomi myös kertoo ympäristöasioiden merkityksellisyydestä seurakuntien työssä. 

Ympäristödiplomin hakuprosessiin kuuluu ympäristökatselmus, jossa
kartoitetaan ympäristöasioiden nykytilanne Vantaan seurakunnissa,
palvelukeskuksessa ja hautausmailla. Ympäristödiplomia uusittaessa
selvitetään, miten vuosille 2016–2020 laaditun ympäristöohjelman tavoitteet ovat kauden aikana toteutuneet. Hakuprosessin yhteydessä laaditaan tavoitteet uuteen ympäristöohjelmaan, jonka yhteinen kirkkoneuvosto hyväksyy.

Vantaan seurakuntayhtymällä on ollut ympäristödiplomi vuodesta 2007 lähtien. Diplomi on uusittaessa voimassa myöntämisvuoden jälkeen viisi vuotta. 

Kuva: Vantaan seurakunnilla on metsää yhteensä 279,7 ha. Metsäsuunnitelman laatimisen yhteydessä on laskettu metsäsuunnitelman mukainen hiilitase. Hiilitaselaskennassa selvitetään hiilen päästöt ja luontoon varastoituneen hiilen eli hiilinielun. Laskenta huomioi puuston kasvun, maan hiilivaraston, käsittelyiden vaikutukset ja puun käytön korvausvaikutuksineen. Hiilivarasto ja puiden kaato lasketaan hiilidioksidipäästönä. Metsät sitovat hiilidioksidia keskimäärin reilun 12 t/ha vuosittain. 

12.2.2020 18.30