Uutislistaukseen

Tanssiteos tarkastelee mahtinaisen monia puolia

Vantaan Pyhän Laurin kirkossa nähdään su 2.2. klo 17 tanssiteos ”Minä Birgitta?” Keskiajan Euroopan rohkean vaikuttajanaisen elämää peilaavan esityksen tuotto menee Yhteisvastuukeräyksen hyväksi. 

Tuuli-Maaria Louhensalo-Lindström poseeraa tanssiasennossa Villa Lantessa

Tanssitaiteilija Tuuli-Maaria Louhensalo-Lindströmin sooloteos Pyhästä Birgitasta edustaa tyyliltään tanssiteatteria nykybaletin maustein. Noin 45 minuuttia kestävään näytökseen on vapaa pääsy, ohjelman saa halutessaan omakseen maksamalla 10 euroa Yhteisvastuukeräyksen hyväksi.

- Teos on särmikäs ja monitahoinen. Siinä näkyy Birgitan monipuolisuus, on komediaa, tragediaa, pyhyyttä, inhimillisyyttä. Teos lähestyy häntä ihmisenä. Kysyn onko hän pyhä vai onko hänen elämänä pyhä, Louhensalo-Lindström kuvailee.

Kahdeksan lapsen äiti Birgitta (1303–1373) omistautui leskeksi jäätyään hengelliselle elämälle ja perusti luostarisääntökunnan, joka tunnetaan nykyisin birgittalaissääntökuntana. Tanssiteoksen musiikkina kuullaan rekonstruoitua keskiaikaista musiikkia sekä osia Zbigniew Preisnerin sielunmessusta.

Louhensalo-Lindströmin oma kiinnostus Birgittaa kohtaan alkoi jo lapsena, kun hän luki tästä lastenkirjasta. Pari vuosikymmentä myöhemmin Birgitta pulpahti mieleen hänen pohtiessaan sopivaa aihetta sooloteokselle Roomassa, kaupungissa, johon ruotsalainen Birgitta muutti asumaan.

 - Olin käymässä Rooman Villa Lantessa (kuvassa) ja kävelin sieltä ulos teoksen aiheen kanssa. Käynnistin tutkimusprosessin ja otin yhteyttä historioitsijoihin sekä haastattelin birgittalaisia sisaria.

Minä Birgitta -teos näyttää Birgitan eri ikävaiheissana ja tanssitaiteilija itse määrittelee sen tyylilajiksi tanssiteatterin nykybaletin maustein. Entä mikä Pyhän Birgitan elämäntarinassa on nykyihmisen silmin merkille pantavaa?

- Siinä on ihminen, joka tosiaan meni lasikaton läpi. Vaikka Birgitta olikin ylhäisestä asemasta lähtöisin, oli hänen elämänsä aika hyvin patriarkaalista. Hän uskalsi esittää kritiikkiä paaville ja Lutherin teesejä jo ennen Lutheria, myös hyväntekeväisyys oli hänelle tärkeää. Hän sai asioita tehdyksi, yksi esimerkki tästä on Naantalin luostarin perustaminen.

Tanssija, koreografi ja tanssin tutkija Louhensalo-Lindström asuu nykyään itse Nizzassa. Vaikka hän kiittelee taiteilijan vapautta ja ammatin nauttimaa arvostusta Ranskassa, on Suomeen aina yhtä ihanaa tulla esiintymään sekä tekemään töitä. Minä Birgitta -teosta hän toivoo voivansa esittää vielä pitkään.

- Teoksessa Birgitta nähdään eri ikäkausina. Uskon, että voimme kasvaa ja muuttua teoksessa hänen kanssaan yhdessä.

Minä Birgitta? – kohtauksia erään pyhän naisen elämästä Vantaan Pyhän Laurin kirkossa (Kirkkotie 45) su 2.2.2020 klo 17. Vapaa pääsy, käsiohjelman hinta 10 e Yhteisvastuukeräyksen hyväksi.

70-vuotiaan Yhteisvastuukeräyksen keräysvaroista 20 prosenttia ohjataan tämän vuoden keräyksessä vanhemmuutta tukevaan hankkeeseen, jossa keskeisiä ovat Lastensuojeluliitto ja Pelastakaa Lapset ry. Tikkurilan seurakunnan keräyksessä 20 prosenttia tuotosta menee seurakunnassa käytettäväksi vanhemmuuden sekä lapsen ja vanhemman suhteen tukemiseen. 60 prosenttia keräystuotosta puolestaan käytetään vanhemmuutta tukeviin toimintoihin kehitysmaissa Kirkon Ulkomaanavun katastrofirahaston kautta. 

Kuva: Janet Spiegal

 

20.1.2020 12.45