Uutislistaukseen

Pyhäinpäivänä muistetaan kuolleita läheisiä

Pyhäinpäivää vietetään lauantaina 2.11. Silloin muistetaan vainajia ja menneitä sukupolvia.
Kynttilä palaa enkelinmuotoisen hautamuistomerkin edessä. Ympärillä on pimeää.

Kuva Aarne Ormio / Kirkon kuvapankki

Vantaan seurakunnissa järjestetään tilaisuuksia, joissa luetaan viime pyhäinpäivän jälkeen kuolleiden seurakuntalaisten nimet ja sytytetään heidän muistokseen kynttilät.

Katso tästä jumalanpalvelukset, joissa luetaan kuolleiden seurakuntalaisten nimetLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Ruskeasannan hautausmaalle siunattuja seurakuntalaisia muistetaan kappelin kynttiläkirkossa, jossa on mukana keskiaikaiseen kirkkolauluun erikoistunut mieskuoro Corvus Laurencij.

Pyhäinpäivän kynttiläkirkko la 2.11. klo 16 Ruskeasannan hautausmaan kappelissa, Ruskeasannantie 2.Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Ruotsinkielisen Vanda svenska församlingin vainajia muistetaan Pyhän Laurin kirkossa klo 16.Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Seurakunnat jakaa ilmaisia lyhtykynttilöitä

Pyhäinpäivän aikaan Vantaan hautausmaille kertyy noin 20 kuutiota puristamatonta kynttiläjätettä kertakäyttökynttilöistä. Haudalle laitettava lyhty on ekologinen tapa muistaa edesmenneitä läheisiä. Lyhty kestää pitkään ja siellä kynttilät myös palavat paremmin. Lyhdyssä voi käyttää tavallisia muovittomia ja metallittomia kynttilöitä.

Vantaan seurakunnat tarjoaa pyhäinpäivänä seurakuntalaisille 1000 Havin kynttilää kynttilälyhdyissä poltettavaksi. Kynttilöitä on jaossa Ruskeasannan ja Pyhän Laurin kirkon pyhäinpäivän hartauksissa sekä pyhäinpäivän illan kynttiläkirkoissa Korson, Hakunilan, Rekolan, Hämeenkylän, Kivistön ja Pyhän Laurin kirkoissa sekä Pyhän Laurin ja Ruskeasannan kappelissa.

 

Hautausmaalla käynti on pyhäinpäivän perinne

Pyhäinpäivänä on tapana käydä muistamassa vainajia ja sytyttämässä kynttilöitä hautausmailla. Helsingin pitäjän kirkon, Ruskeasannan ja Hämeenkylän hautausmaat ovat auki ympäri vuorokauden. Korson kirkon uurnalehdon portti on auki klo 9–21. Kynttilän voi sytyttää myös kotona.

Muualle haudattuja läheisiä voi muistaa myös Vantaalla sijaitsevilla muistopaikoillaLinkki avautuu uudessa välilehdessä. Tällaisia muistopaikkoja on Rekolan, Myyrmäen, Hakunilan kirkoilla ja Seutulan kappelilla sekä Vantaan hautausmailla. Muistopaikat sijaitsevat ulkona ja niille voi jättää kynttilän tai kukan.

 

Kappelissa voi puhua surusta ja koristella hautakynttilän

Pyhäinpäivän perhemessussa Pyhän Laurin kappelissa lauletaan yhdessä muskarilaisten kanssa ja koristellaan hautakynttilä, jonka voi viedä joko Pyhän Laurin kirkon hautausmaan muistelupaikalle tai läheisen haudalle. Tilaisuuden jälkeen on tarjolla kahvit ja mehut viereisessä Pakarituvassa. Kappelissa on avoimet ovet klo 15–18 ja paikalla on seurakunnan työntekijä, jonka kanssa voi halutessaan keskustella suruun liittyvistä aiheista.

Pyhäinpäivän hartaus perheille la 2.11. klo 14–15 Pyhän Laurin kappelissa, Pappilankuja 3.Linkki avautuu uudessa välilehdessä

 

Muistokonsertti Pyhän Laurin kirkossa

Vantaan seurakuntien kamarikuoro solisteineen ja soittajineen esittää brittiläisen säveltäjän John Rutterin Requiemin Pyhän Laurin kirkossa pyhäinpäivän iltana la 2.11. klo 18–18.30.  Konserttiin on vapaa pääsy ja sen jälkeen voi jäädä kirkossa alkavaan kynttiläkirkkoon.

Pyhäinpäivän muistokonsertti: John Rutterin RequiemLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Pyhäinpäivän juuret ulottuvat kauas

Pyhäinpäivän juuret ulottuvat ensimmäisille kristillisille vuosisadoille. Uskonsa tähden kuolleiden kristittyjen muistopäiviä vietettiin heidän kuolinpäivinään. 300-luvulla ryhdyttiin viettämään erillisten muistopäivien lisäksi yhteistä kaikkien pyhien päivää. Nykyään pyhäinpäivässä yhdistyvät kaikkien pyhien päivä ja kaikkien uskovien vainajien muistopäivä. 

 

Katso tästä kaikki suomenkieliset pyhäinpäivän tilaisuudet Vantaan seurakunnissaLinkki avautuu uudessa välilehdessä

22.10.2019 14.49