Uutislistaukseen

tarja2_L.jpg Tarja Korpela vinkkaa vaelluksen tarjoavan hyvän mahdollisuuden kävelymeditaatioon: -Kun karistaa kiireen kannoiltaan, ehtii sielukin mukaan ja ihminen pystyy olemaan kokonaisvaltaisesti läsnä siinä, missä on.

Pyhän Laurin vaellus kuljetaan historiallisella Kuninkaantiellä 10.8.

17.7.2019 11.56

Vaellus tarjoaa mahdollisuuden kulkea yhdessä luonnossa ja kaupunkimaisemissa.

Pyhän Laurin vaellusta on kuljettu Vantaalla vuodesta 2008 Laurin päivän tienoilla elokuussa. Vaelluksen pääreitille lähdetään 10.8. Helsingin Vanhankaupunginlahdelta, ► mukaan eripituisille reiteille pääsee eri puolilta Vantaata. Kaikkien reittien päätepiste on Pyhän Laurin kirkko, jonka tuntumassa ryhmät kokoontuvat evästauolle Helsingin pitäjän kirkonkylän myllylle.

– Tämä kesävaellus vie lähiluontoon ja paljastaa Vantaan kauniit kasvot betonilähiöiden sijaan. Kun vaelsin reitin ensimmäistä kertaa, olin todella iloisesti yllättynyt löytäessäni näin kauniita paikkoja aivan Vantaan ytimessä, hehkuttaa johtava kasvatustyön pastori Tarja Korpela. 

- Ei aina täydy lähteä maalle luontoelämysten perässä, vaan niitä löytyy lähempääkin.

Läsnäoloa ja merkitystä rauhallisista askeleista

Perinteeksi muodostunut Pyhän Laurin vaellus on kesän jälkeen monelle kaupunkiin paluun aloitus ja mahdollisuus hengähtää ennen syksyn kiireiden alkamista.

– Vaellus tarjoaa mahdollisuuden kävelymeditaatioon. Askelten hidas eteneminen, jokainen hengenveto, sininen taivas ja tuoksut matkan varrella auttavat palauttamaan sisäistä rauhaa ja lisäävät hyvää oloa, kuvailee Korpela

- Kun karistaa kiireen kannoiltaan, ehtii sielukin mukaan ja ihminen pystyy olemaan kokonaisvaltaisesti läsnä siinä, missä on.

Kävelyn on todettu vaikuttavan positiivisesti ihmisen henkiseen hyvinvointiin.

– Ihmisen oikea paikka on olla osana luontoa, jossa jokainen luotu omalla tavallaan ylistää Luojaansa. Luonnon keskellä ihminen asettuu omiin mittasuhteisiinsa ja kokee yhteenkuuluvuutta ympäröivän todellisuuden kanssa. Se lisää merkityksellisyyden tunnetta kaiken suorittamisen ja tavoittelemisen vastapainona. Luontoon meneminen vaatii vain päätöksen lähteä liikkeelle.

Korpela kehottaa jättämään vaelluksen ajaksi pois kännykän, sosiaalisen median ja muut arjen täyttävät välineet.

– Tällä vaelluksella voi kulkea hiljaisuudessa ja pysähtyä paikkaan, jossa silmiin tai korviin osuu jotakin puhuttelevaa. Toki vaelluksen aikana voi myös jutella, ellei ryhmässä erikseen sovita, että kuljetaan hiljaisuudessa. Tämä ei kuitenkaan ole varsinainen hiljaisuuden vaellus, vaan yhdessä toteutettu kaupunkivaellus.

Vaellus kuljetaan historiallisissa askelissa

Vaellusta on kuljettu vuosittain eri teemojen alla. Tänä vuonna teemaksi nousee tie, jolla vaellus kävellään, Kuninkaantie.

– Ruotsinvallan aikaan merkittävät väylät kulkivat Turusta Viipuriin ja tie kulki myös Vantaan läpi. Tien varrelle syntyi kartanoita, maatiloja, majataloja, krouveja ja kestikievareita, jotka majoittivat ja kestitsivät Kuninkaantien kulkijoita. Pitäjän kirkonkylä, joka on Pyhän Laurin vaelluksen päätöspaikka, on ollut vilkas liikenteen solmukohta. Paikat, joissa kuningas pysähtyi, ovat kuninkaantiellä saaneet erityisleiman, esimerkiksi Kuninkaan tammi on tällainen paikka, kertoo Korpela.

Vaellusta tahdittaa sanoittaja Pekka Kivekkään kirjoittama vaelluksen nimikkolaulu nimeltä Kuninkaan tie.

– Tämä Pekan laulu lähettää matkalle, sitä lauletaan myös matkan varrella ja vielä lopuksi yhdessä.

Tarja Korpelan vinkit vaellukselle

  1. Hyvät jalkineet. Matkanteko ei ole mukavaa hiertävissä kengissä. Valitse jalkaan säähän sopivat kevyet kengät.
  2. Älä aseta tavoitteita. Riittää että olet ja että olet päättänyt lähteä. Anna vaelluksen viedä ja jätä aktiivisuusmittari kotiin.
  3. Avaa silmäsi. Pysähdy katsomaan kaikkea, mikä silmiesi eteen avautuu. Havahdu huomaamaan, että koko olemassaolomme on yksin Luojastamme riippuvainen. ”Hänessä me elämme, liikumme ja olemme”.

► Lue lisää tapahtumasta