Uutislistaukseen

Heli Haavisto arvioi Ruskeasannan hautausmaalla 152 hautaa. Pitäjän kirkon hautausmaalla arvioitavia hautoj...

Heli Haavisto käy läpi hautoja, joilla kukaan ei enää käy – Ruskeasannan ja Helsingin pitäjän hautausmailla näkyy, ketkä vainajista olivat rikkaita

4.6.2019 08.25 Heli Haavisto arvioi Ruskeasannan hautausmaalla 152 hautaa. Pitäjän kirkon hautausmaalla arvioitavia hautoja on hieman vähemmän.

Kulttuurihistoriallisesti arvokkaiksi katsottavat haudat suojellaan, loput hautapaikat vapautuvat seuraavalle. Kulttuurihistoriallinen arvo on monen tekijän summa.

 

Heli Haavistolla on meneillään aikamoinen urakka. Hän käy parissa kuukaudessa läpi vanhoja hautoja Helsingin pitäjän kirkon ja Ruskeasannan hautausmailla ja arvioi, mitkä niistä kannattaisi suojella. Kyse on haudoista, jotka on kuulutettu hoitamattomina jo vuonna 2006, eli kukaan ei ole vuosiin hoitanut niitä. Ruskeasannan hautausmaalla tällaisia kuulutettuja hautoja on 152 ja Helsingin pitäjän kirkon hautausmaalla 118.

Haavisto on aloittanut hautojen läpikäynnin Ruskeasannan hautausmaalta, jossa vanhojen hautojen inventointi on tehty viimeksi vuonna 1996. Taide- ja kulttuurihistoriaa opiskellut Haavisto on tehnyt vastaavaa työtä Pirkanmaalla, mutta Vantaalla hän on töissä ensimmäistä kertaa.

– Ensivaikutelma Ruskeasannasta oli, että se on kaunis ja rauhallinen, metsäinen hautausmaa upeassa ympäristössä. Se on myös todella hyvin hoidettu, Haavisto luonnehtii.

– Pitäjän kirkon hautausmaalla voi oppia Vantaan paikallishistoriaa. Siellä hautamuistomerkeissä näkyy paljon vainajien asemaan liittyviä nimikkeitä. Myös alueen ruotsinkielisyys näkyy vahvasti.

Inventoijalle kartanonherra ja torppari ovat yhtä arvokkaita

Vanhoja hautoja inventoidessaan Heli Haavistolla on käytössä lista siitä, kuka millekin paikalle on haudattu. Vanhimmat inventoitavat haudat ovat 1800-luvun lopulta, uusimmat 1970–80-luvuilta. Joskus muistomerkki kertoo vainajan koko nimen, syntymä- ja kuolinajan sekä aseman tai ammatin. Toisilla haudoilla tietoa on niukasti.

► Miten haudan kulttuurihistoriallinen arvo arvioidaan - Lue koko juttu Kirkko ja kaupungista

Teksti Hanna Antila

Kuva Marianna Siitonen