Uutislistaukseen

Hääpari Pyhän Laurin kirkon käytävällä

10 vuodessa Hääyö laajeni Vantaalta valtakunnalliseksi - Ensimmäisen Hääyön suosiota ei arvannut kukaan

21.5.2019 10.00

Vantaan Hääyössä on 10 vuoden aikana saanut toisensa lähes 300 paria. Hääyön malli on kasvanut valtakunnalliseksi.

10 vuotta sitten kevyesti sateisena syyskuun iltana 2009 Vantaan Pyhän Laurin kirkolla oli alkamassa poikkeuksellinen hääjuhla. Ilta oli pian hämärtymässä, hääpari ei ollut tiedossa, mutta pappeja oli paikalla useampia.

Oli mainostettu Hääyötä, jossa pääsisi vihille tunnelmallisesti, mutta ilman ajanvarausta ja mittavia ennakkovalmisteluja. Kukaan ei tiennyt, haluaisiko kukaan mennä siten naimisiin ja tulisiko hääpareja ollenkaan.

Kun kirkon ovet avattiin, takana oli kymmenien metrien jono hääpareja ja heidän vieraitaan. Kun ilta oli kääntynyt yöksi ja seuraavan päivänkin puolelle, Hääyössä oli vihitty ja lähetetty Jumalan siunauksin avioliiton tielle lähes sata paria.

Ihka ensimmäisen Hääyön jälkeen Vantaan Hääyö-tapahtumassa on saanut toisensa lähes 300 paria. Idea vaivattomista, mutta tunnelmallisista häätapahtumista laajeni eri puolille maata ja sai aikaan suorastaan buumin.

Nyt Hääyöstä on tullut valtakunnallinen konsepti. Hääyö-tapahtumille on laadittu yhteinen visuaalinen ilme ja yhdessä sovitut suuntaviivat tapahtuman järjestämiseen.

- Kun pastori Heikki Leppä esitti ideansa Hääyöstä, en uskaltanut ajatella menestyksestä mitään. Kun lähes 100 paria jonotti kirkolla ja television uutislähetyksestä saattoi seurata, mitä Pyhän Laurin kirkolla tapahtuu, se oli vahva signaali ja ihmetyksen aihe, kertaa Tikkurilan seurakunnan kirkkoherra Janne Silvast.

- Hääyön idealla oli osuttu johonkin sellaiseen tarpeeseen, mitä ei oltu aiemmin ymmärretty. Siksi ei ollut enää yllätys, että muutkin seurakunnat tarttuivat toteuttamaan Hääyötä.

Hääöille on myös avattu yhteiset hääyö.fi-verkkosivut, josta saa tietoa olemassa olevista Hääyö-tapahtumista eri puolilla Suomea. Samoin on olemassa valtakunnallinen Hääyön Facebook-sivu.

Naimisiin voi mennä missä tahansa Hääyö-tapahtumassa eli ei tarvitse valita oman paikkakunnan tai seurakunnan tapahtumaa. Tällä hetkellä vihkitapahtumia järjestäviä seurakuntia on reilu tusina.

Tärkeintä on ihmisten juhla ja Jumalan siunaus

Tapahtumakonseptia on haluttu kehittää, että Hääyöhön tulevat vihkiparit saisivat joka puolella Suomea laadukkaan ja unohtumattoman kokemuksen ja että järjestävien seurakuntien olisi helpompi toteuttaa Hääyö-niminen vihkitapahtuma.

Hääyön suurin arvo on sen merkityksessä hääpareille.

- Lähes 300 parille on Vantaalla voitu tarjota heidän näköisensä tapa mennä kirkossa naimisiin. He ovat saaneet Jumalan siunauksen liitolleen tavalla, joka on heille vaivaton, mutta arvokas juhla, sanoo Silvast.

Seurakuntien kehittämisen näkökulmasta Hääyön suosio oli tärkeä palaute ihmisiltä.

- Meidän on mietittävä jatkuvasti, miten palvelemme ihmisiä parhaiten heidän elämäntilanteissaan. Siihen tarvitsemme vuorovaikutusta ihmisten kanssa, Silvast tiivistää.

Hääyö on jo tavaramerkki

Hääyö on ollut yksi edelläkävijä myös seurakuntien yritysyhteistyössä. Esimerkiksi Vantaan Hääyössä on ollut mukana hiusstudio tekemässä pikakampauksia ja -meikkejä sekä morsiamille että sulhasille. Vihkiparien kesken on myös arvottu hotelliyö.

Yhteinen kehitystyö aloitettiin kaksi vuotta sitten, kun Tikkurilan seurakunta rekisteröi Hääyön kirkon tavaramerkiksi.

Kehitystyössä on kuultu niitä seurakuntia, joissa jo järjestetään Hääyötä. Tiiveimmässä kehitysvaiheessa mukana ovat olleet Kirkkohallitus, Helsingin ja Vantaan seurakuntayhtymät, Tikkurilan seurakunta sekä Kallion seurakunta.

Vantaan Hääyö 2019

  • Pe 20.9. Pyhän Laurin kirkossa (Kirkkotie 45).
  • Vihkivuorojen jako kirkon viereisellä Pyhän Laurin kappelilla alkaa klo 18.45 ja ensimmäinen vihkivuoro on klo 20.

 

hääyö.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä
facebook.com/haayo.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä

► Kuvia Vantaan aiemmista Hääyö-tapahtumista

Kuva Antero Harju