Uutislistaukseen

Foibekartanossa vanhusten päivään kuuluu Periscope-jumppa ja Maisa-koira, joka saa rapsutuspalkkaa

Diakoniasäätiön omistamassa Foibekartanossa pyritään laitos- ja sairaalamaisen toimintatavan sijasta tukemaan asukkaiden hyvää elämää.
Ritva Kauramäki ja Veikko Peltola ovat tyytyväisiä elämäänsä Foibekartanossa. Talon koira on päässyt rollaa...

Ritva Kauramäki ja Veikko Peltola ovat tyytyväisiä elämäänsä Foibekartanossa. Talon koira on päässyt rollaattorin kyytiin.

 

Vantaalaisen Foibekartanon aulassa joukko vanhuksia istuu sohvalla katsomassa hiihdon MM-kilpailuja. Yhdellä heistä on sylissään puolivuotias Maisa-koira, joka istuu tyytyväisenä rapsutettavana.

Parsonrusselterrieri Maisa on töissä Foibekartanossa ja sille on tehty jopa kirjallinen työsopimus. Sen tehtävänä on tuoda asukkaille omalla koiramaisella tavallaan hyvää mieltä. Palkaksi on luvassa ruokaa ja hellyyttä. Talossa on myös kaksi kissaa ja kesällä kanoja ja lampaita, joita henkilökunta ja asukkaat hoitavat yhdessä.

Ritva Kauramäki asuu yhdessä Foibekartanon päärakennuksen vieressä sijaitsevista viidestä kerrostalosta vuokra-asunnossa. Hän nauttii sopimukseensa kirjatusta kotihoidosta eli ”hyvän elämän kotipalveluista” ja asukkaiden ja henkilökunnan muodostamasta yhteisöstä.

Kauramäki tuumii Maisan olevan mukavaa seuraa. Kerran Maisa karkasi omille teilleen mukanaan harja, jolla hänen piti puhdistaa rollaattorinsa lumesta. Tapaus naurattaa häntä.

- Asun täällä viidettä vuotta. Jos täällä haluaa olla yksin, voi olla yksin. Jos haluaa tulla muiden joukkoon, se onnistuu. Kun olen tällainen höpöttäjä, olen saanut paljon kavereita, kertoo Kauramäki.

► Lue lisää elämästä Foibekartanossa - Koko juttu Kirkko ja kaupungissaLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Teksti Pauli Juusela ja Eira Serkkola

Kuva Marianna Siitonen

12.3.2019 08.40