Uutislistaukseen

Paastoa ja podcasteja

Liha pois, herkut pois, alkoholi pois. Siihen ovat Vantaankosken papit sitoutuneet pääsiäiseen asti. Paastoon voi liittyä tuhkakeskiviikosta 6.3. alkaen tai seurata paastopodcasteja.
Paavo Ranta ja Kristiina Hyppölä

Paavo Ranta ja Kristiina Hyppölä

 
Papit tekevät myös paastopodcasteja, joissa pääsiäistä kohti vieviä raamatuntekstejä luetaan ja niistä puhutaan. Pääsiäissunnuntaina Kivistön kirkolla ja Myyrmäen Virtakirkolla juhlitaan paaston päättymistä ja pääsiäisen iloa.
 
- Viime syksynä luin kirjaa, jossa puhuttiin paastosta niin väkevästi ja painavasti, että se ei jättänyt minua rauhaan. Siitä innostuin viettämään paastoa joulun alla. Olen ollut huono jouluihminen ja paasto teki joulusta odottamisen arvoisen. Löytyi oma tapa valmistautua juhlaan, kertoo paastoidean isä, Kivistöpappi Paavo Ranta.
 
Joulupaaston kokemusten jälkeen Ranta ehdotti pappikollegoilleen Vantaankosken seurakunnassa pääsiäispaastoon ryhtymistä ja ehdotus otti tulta alleen. Paastolinjakseen papit ovat valinneet lihan, herkkujen ja alkoholin välttämisen.
 
"Paastosta podcua pääsiäiseen”
 
Kuka tahansa voi liittyä vantaankoskelaisten paastoon mukaan. Varsinainen pääsiäistä edeltävä paastonaika alkaa laskiaistiistain jälkeisenä tuhkakeskiviikkona, jota tänä vuonna vietetään 6.3. 
 
- Paastoaminen on yhteisöllinen asia. Se ei mene niin, että me papit vain keskenämme paastoamme. Paastoon kuuluu myös hyvän tekemisen teemat. Miten voin elää niin, etten loukkaa toisia, Ranta pohtii.
 
- Paastossa tehdään hengellistä matkaa ja viivytään Raamatun tekstien äärellä. Teen pastori Kristiina Hyppölän kanssa podcasteja, joissa luetaan viikon raamatunteksti ja puhellaan siitä. 
 
Ranta vinkkaa kuuntelemaan podcastin vaikka ennen kävelylenkkiä.
 
- Kävellessä voi mietiskellä, miten teksti omassa mielessä elää, ja mitä se herättää nyt. 
 
Podcastit löytyvät Vantaankosken seurakunnan nettisivulta. Ensimmäisen podcastin nimi on Paastosta podcua pääsiäiseen
 
Paastoa voi seurata myös Vantaankosken seurakunnan ja Kivistön kirkon Facebook-sivuilla. Seurakunnan uusissa väistötiloissa Myyrmäen Virtakirkolla vietetään paastoon liittyvä arkiretriitti 13.3. alkaen keskiviikkoisin klo 12. 
 
Iloa kohti
 
Papit ovat oman paastonsa jo aloittaneet.
 
- Kirkkokäsikirjasta löytyy vuosisatoja vanha ajatus, että pappien pääsiäispaasto voi kestää 72 päivää, kun se tavallisesti kestää 40 päivää. Niinpä me aloitimme paaston sunnuntaina 17.2. Sunnuntait lasketaan pois paastosta, koska se on ylösnousemuksen juhlapäivä, Ranta kertoo.
 
Paasto päättyy pääsiäissunnuntaina 21.4. 
 
- Myyrmäessä Virtakirkolla on klo 10 alkavan messun jälkeen brunssi klo 12–14. Kivistön kirkossa puolestaan alkaa 20.4. klo 21 yömessu. Siellä tulee olemaan jokin ruokaan liittyvä tempaus, joka toteutetaan vähän pilkettä silmässä. Ilohan on pääsiäisen tärkein viesti, sitä kohti mennään.
 

Paaston kulku

Kuva Juha-Pekka Vanhatalo

28.2.2019 13.13