Uutislistaukseen

Maalari maalaa penkkejä Pyhän Laurin kirkossa syksyllä 2016.

Pyhän Laurin kirkon peruskorjaus jatkuu: alkuvuonna kirkko kiinni, loppuvuoden ajan kunnostetaan piha-alueita

4.1.2019 11.28 Penkkejä maalattiin Pyhän Laurin kirkossa syksyllä 2016. Kuva Antero Harju.

Kirkon sisällä viimeistellään, mutta vuoden suurimmat uudistustyöt tehdään pihalla. Luvassa on myös arkeologisia kaivauksia.

 

Vantaan helmen ja pääkaupunkiseudun vanhimman rakennuksen Pyhän Laurin kirkon peruskorjaus jatkuu vuonna 2019.

Alkuvuonna toiminta siirtyy kappeliin

Kun kirkon joulukausi päättyy loppiaisena, Pyhän Laurin kirkko menee kiinni 7.1. alkaen ja pysyy suljettuna maaliskuun loppuun asti.

Kaikki toiminta siirtyy kirkon vieressä olevaan Pyhän Laurin kappeliin. Siellä vietetään jumalanpalvelukset, kasteet, häät ja hautajaiset ja järjestetään konsertteja ja muita tilaisuuksia.

- Onhan tämä huikeaa, että samaan aikaan Tikkurilassa rakennetaan Suomen uusinta kirkkoa ja kirkonkylässä korjataan pääkaupunkiseudun vanhinta rakennusta entistä ehommaksi, tiivistää Tikkurilan seurakunnan kirkkoherra Janne Silvast.

Kirkon sisätiloissa vuorossa on tähänastisten korjausten viimeistelyä, kuten kattoholvien puhdistusta ja konservointia sekä kattokruunujen konservointia.

Kaivauksilla jatketaan vanhan kirkkomaan aidan tutkimuksia

Huhtikuusta alkaen Pyhän Laurin kirkko on jälleen avoinna ja korjaustyöt siirtyvät piha-alueille. Pihatyöt ovat tämän vuoden korjausten isoin osuus ja ne kestävät aina marraskuun loppuun asti.

Pihatöitä tehdään viidessä eri vaiheessa, jotta kirkon ympärillä ja hautausmaalla on koko ajan mahdollista liikkua. Kulkureitit kuitenkin tulevat vaihtelemaan ja esimerkiksi kirkon pääovi tulee olemaan välillä suljettuna. Silloin kirkkoon kuljetaan sivuoven kautta.

Pihan valaistus ja viemäriputket uusitaan. Pääoven ja sakastin ovien eteen rakennetaan kiveykset.

Pihatyöt edellyttävät arkeologista valvontaa ja esimerkiksi ennen pääoven edustan uusimista paikalla tehdään arkeologisia kaivauksia. Aiemmin tapulin luota löydetyn kirkkomaan vanhan aidan perustukset jatkuvat pääoven luona.

Peruskorjaus jatkuu 2020

Pyhän Laurin kirkon peruskorjaus alkoi vuonna 2014. Korjauksia on tehty monessa vaiheessa, jotta kirkon toiminta häiriintyisi mahdollisimman vähän ja se olisi seurakuntalaisten käytössä.

Tähän mennessä kirkossa on korjattu sakasti, ullakko, urut, kellotapuli ja niin sanottu asehuone sekä uusittu sähkö- ja av-järjestelmät ja viemäröintiä. Kirkon etuosaan eli kuoriin on tehty muutoksia toimivuuden ja esteettömyyden parantamiseksi muun muassa poistamalla muutama penkkirivi. Kirkkosalissa on kunnostettu penkit, ikkunat ja kattoholvit.

Vuonna 2020 vuorossa on kirkon sisäseinien puhdistus.

Lue myös:

► Synkkiä salaisuuksia ja uusia yllätyksiä: Pyhän Laurin kirkon remontti paljasti vauvojen salahautoja, lehmän kallon ja muita arvoituksia (Kirkko ja kaupunki 10.1.2019)