Uutislistaukseen

KAuneimmat joululaulut

Kauneimpien joululaulujen suosion salaisuus löytyy tunteesta

3.12.2018 09.42

Kauneimmat joululaulut ovat säilyttäneet suosionsa vuosikymmenestä toiseen. Nyt niitä lauletaan 46. kerran. Vantaalla voi laulaa lähes 80 tilaisuudessa.

Vantaalla kauneimpia joululauluja lauletaan muun muassa moniaistillisesti, Kuusijärvellä, englanniksi, kamariorkesterin säyestyksellä, heviversiona, pop-sovitettuina ja kapakassa. Kauneimpia joululauluja voi laulaa myös lapsiperheiden kesken tai vanhemman väen porukassa.

- Suosion salaisuus lienevät ne tutut ja rakkaat laulut. Tämä vuodenaika on sellainen, että ihmisillä on tarve yhteisöllisyyteen, jota nämä laulutilaisuudet tarjoavat. Yhdessä laulamisessa on paljon yhteisöllisyyttä, joka ylittää sanallisen tason, se menee jonnekin syvemmälle. Jokainen saa äänensä esiin ja samalla voi yhtyä yhteiseen asiaan, lauluun. Se on jokin sielujen sympatia, mikä siinä soi, kuvailee Korson seurakunnan kanttori Jussi Salonen.

Moni herkistyy joulun alla juuri Kauneimpien joululaulujen äärellä.

- Ihmisen muisti toimii siten, että musiikki koskettaa aivoaluetta, joka nostaa esiin eri muistoja kuin tavallisesti. Jouluun liittyy paljon tunnelatausta ja muistoja esimerkiksi lapsuudesta ja läheisistä. Kauneimpia laulaessa yhdistyy kaksi isoa asiaa: joulu ja muistot ja se oma lauluääni, joka on monelle henkilökohtainen asia.

Salonen kannustaa lähtemään tilaisuuksiin laulamaan siitäkin huolimatta, että tilanne saattaa nostaa tunteet pintaan.

- Kannattaa kuulostella sitä ja kokea niitä tunteita, niillä on jokin viesti, pohtii Salonen.

Korsossa Kauneimpia joululauluja lauletaan perinteisesti kirkossa, mutta myös jos perinteeksi muodostuneesti alueen kapakoissa.

- Olemme työntekijöiden ja vapaaehtoisten kanssa laulamassa ja laulattamassa Kapakan kauneimpia joululauluja Sorennossa ja Steissin Pubissa. Se fiilis on aivan erilainen kuin kirkossa, jossa esimerkiksi laulettavat kappaleet on etukäteen suunniteltu. Kapakassa lauletaan yleisön toiveiden perusteella, kertoo Salonen.

Ravintolassa huomio on taattu, kun papit astelevat sisään liperit kaulassa, papin pantapaidassa.

- Yllätysmomentti siinä on vahva ja ihmiset myös lähtevät yleensä innokkaasti mukaan laulamaan. Jälkeenpäin on jopa tultu kyynelsilmin kiittämään tilaisuudesta. Monelle on iso kynnys tulla kirkkoon, se on tärkeää että seurakunta lähtee myös sinne missä ihmiset ovat.

Kaikki Vantaalla järjestettävät Kauneimmat joululaulu-tilaisuudet löydät tästä linkistä.