Suosittu Kalevauva.fi-yhtye esiintyy Laurin pidoissa 25.8.

9.8.2018 10.37

Kalevauva-duo

Vauva.fi-keskustelupalstalta sanoitukset nappaava duo jatkaa suullisen kansanperinteen keräämistä Elias Lönnrotin hengessä.

 

Moderneja kansanlauluja soittava Kalevauva.fi on liki kaksi vuotta hurmannut suomalaisia hulvattomilla sanoituksillaan. Laulut kertovat muun muassa kuorsaavasta kissasta, lapsen vanukkaita syövästä aviomiehestä, häveliäästä synnyttäjästä ja miehen epätoivoisesta ihastuksesta.

Erikoista sanoituksissa on se, että ne on koottu vauva.fi-keskustelupalstalta. Idea syntyi, kun Kimmo Numminen ja Aapo Niininen etsivät sopivaa kesäprojektia viimevuotisille Kaustisen kansanmusiikkifestivaaleille. Numminen meni vauva.fi:n keskustelusivuille ja keksi, että jotkut sen jutut toimisivat sanoituksina.

– Vauva.fi on legendaarisessa maineessa oleva keskustelufoorumi, jossa otetaan usein kiivaastikin kantaa erilaisiin asioihin. Huomasimme, että keskustelujen hyödyntämisestä löytyy mahdollisuuksia vaikka mihin, Niininen sanoo.

Vuoden vantaalainen on hienoin titteli mitä voi saada, ja laitammekin keikoilla yleisön heiluttamaan lohenpyrstöjä, joilla viitataan Vantaan vaakunaan. –  Kalevauva.fi-yhtyeen Kimmo Numminen

Rakkaudenosoitus kotikaupungille

Kalevauva.fi:n muusikot ovat kotoisin Vantaalta. Molemmat ovat myös käyneet Vaskivuoren musiikkipainotteisen lukion. He eivät kuitenkaan käyneet lukiota samaan aikaan vaan tutustuivat myöhemmin samoissa soittoporukoissa. Ennen Kalevauvaa he kiersivät kouluissa Jauza-yhtyeen Suomirokkikoulun merkeissä.

Juuriaan kunnioittaakseen Kalevauva.fi teki ilkikurisen Vantaa-kappaleen. Bändi valittiinkin alkuvuodesta Vantaan Sanomien lukijaäänestyksessä Vuoden vantaalaiseksi.

– Vaikka laulussa on ironinen sävy, on se meidän rakkaudenosoituksemme kotikaupunkia kohtaan. Vuoden vantaalainen on hienoin titteli mitä voi saada, ja laitammekin keikoilla yleisön heiluttamaan lohenpyrstöjä, joilla viitataan Vantaan vaakunaan, Kimmo Numminen sanoo.

Tämä ei ollut ensimmäinen tunnustus, minkä bändi on saanut, sillä sen esikoisalbumi Kalevauva.fi valittiin viime vuonna Vuoden kansanmusiikkilevyksi.

– Kutsumme tätä nettikansan musiikiksi. Olemme kuvanneet biiseistä videoita, joita voi katsella YouTubessa.

Kalevauva.fi tekee uuden aluevaltauksen elokuun lopussa, jolloin siltä ilmestyy Atenan kustantamana runokirja Kalevauvala – kansanrunoutta keskustelupalstoilta. Kirjan tekstit ovat vauva.fi-palstalta lukuun ottamatta yhtä hevostalli.net-palstan ­runoa.

 

► Kalevauva.fi esiintyy Laurin pidoissa la 25.8. 2018 klo 19 Pyhän Laurin kirkolla, Kirkkotie 45.

Mitä yhteistä on vauva.fi-palstalla ja Kalevalalla? Miten kalevauva.fi-duon tekstit syntyvät? Lue koko juttu Kirkko ja kaupunki-lehdestä

Teksti: Marjo Kytöharju

Kuva: Sirpa Päivinen

« Uutislistaukseen