Uutislistaukseen

Ikoni on yhteistä perintöä – Maalattu rukous -ikoninäyttely kutsuu Korson kirkolle katsomaan Marian ikoneita

Miten sopivat ikonit ja neitsyt Maria luterilaiseen kirkkoon? Korson kirkolla sunnuntaina 17.3. avautuva Maalattu rukous -ikoninäyttely kutsuu katsomaan ikoneita kristittyjä yhdistävänä perinteenä.

Keskeneräinen ikoni pöydällä.

Kuuluvatko Neitsyt Maria roomalais-katolilaisille ja ikonit ortodokseille? 

– Maria on Raamatun keskeisiä hahmoja: Jeesuksen äiti, jonka Jumala itse kutsuu tärkeään tehtävään. Ei Maria ole sen kummemmin kenenkään omaisuutta, toteaa Korson seurakunnan pastori Joona Raudaskoski. 

– Ikonit ovat yhtä lailla kuuluneet kaikille kristityille koko kirkon historian ajan. Se on ihan sama juttu kuin rukouksen kanssa: siinä on monenlaisia tapoja ja perinteitä. Yleisesti ottaen niillä on paljonkin yhteistä, mutta eroja löytyy myös yhtä lailla. 

Korson kirkolla on syksyn ja talven aikana kokoontunut ikonimaalauskurssi, jossa on maalattu Mariaa esittäviä ikoneita. Maalattu rukous -näyttely koostuu kurssilaisten töistä. Lisäksi näyttelyä on täydennetty muulla ikoniaiheisella materiaalilla. 

Näyttelyn avajaisia vietetään marianpäivänä 17.3. jumalanpalveluksen yhteydessä. Jumalanpalvelus alkaa Korson kirkossa kello 10. Näyttely avataan virallisesti jumalanpalveluksen jälkeisillä kirkkokahveilla seurakuntasalissa. Tarjolla on Korson Marttojen tekemä keittolounas, jonka voi ostaa 5 euron hintaan. Tuotto menee Yhteisvastuu-keräykseen, joka ehkäisee tänä vuonna nuorten syrjäytymistä Suomessa ja ulkomailla.

– Näyttely on ikään kuin jatkoa viime vuonna samaan aikaan järjestetylle ikoninäyttelylle. Siinäkin oli esillä ikonimaalausta pidempään harrastaneiden seurakuntalaisten töitä ja muutamia muita ikoneita, Raudaskoski kertoo.

– Nyt osa töistä on hyvinkin keskeneräisiä. Keskeneräisyyden kautta näyttely antaa näkymän siihen, miten ikonin maalaaminen on hidas prosessi. Se voi olla eräänlaista rukousta itsessään. Rukoukseenkin kuuluu ihmisen keskeneräisyys: ollaan Jumalan edessä sellaisina kuin olemme, valmiina kuulemaan ja kuuntelemaan. Olennaista ei ole se, mitä me pystymme antamaan, vaan mitä me voimme kuulla.  

Maalattu rukous ikoninäyttely Korson kirkolla 17.3. alkaen pääsiäisen yli. Avajaiset marianpäivänä sunnuntaina 17.3.2024 klo 10 alkavan jumalanpalveluksen yhteydessä. 

Katso tapahtuma tapahtumakalenterista.
 

12.3.2024 14.59