Uutislistaukseen

Pyhän Laurin kirkossa on kesän ajan maksuton opaspalvelu

Vantaan Pyhän Laurin kirkolla (Kirkkotie 45) päivystää tänäkin kesänä kesäopas. Maksuttoman opastuksen voi myös varata etukäteen omalle ryhmälleen - olipa opastettavia sitten vain pari tai suurempi joukko. 

IMG_1625.JPG

Kesäopas Paula Rajala on Pyhän Laurin kirkolla elementissään. Keskiajalta peräisin oleva kirkko on nykytiedon valossa rakennettu 1450-luvulla, mutta paikalla on jo sitä ennen sijainnut puinen kirkko. Rajala taas on kiinnostunut keskiajasta ja perehtynyt keskiaikaiseen arkeologiaan niin opintojensa kautta kuin muutenkin.  

- Kirkonkylän ympäristö on inspiroiva ja kirkko itsessään todella kaunis. 1800-luvulla kirkkoa tuhonneesta tulipalosta huolimatta seinissä on säilynyt alkuperäinen fiilis, Rajala sanoo.

Esimerkiksi Pyhän Birgitan näkyjä latinasta suomeksi kääntänyttä Rajalaa kiehtovat keski-ajassa monet asiat.

- Ihmisten maailmankuva oli silloin niin perustavalla tavalla erilainen. Toisaalta keskiaika on myös paljon enemmän kuin usein ajatellaan, oli esimerkiksi kaupankäyntiä ja luostareissa harjoitettiin yrttien kasvattamista sekä lääkintää.

Rajala itse on liike-elämästä latinistiksi hypännyt uranvaihtaja, joka on opiskellut myös esimerkiksi museologiaa, historiaa ja kulttuurihistoriaa. Menneisyyden esittely ja opastaminen ovat tuttua puuhaa Mannerheim-museossa työskennelleelle ja Helsingin kaupunginmuseossa opastuksia tehneelle naiselle. Museo-opastusten tyylejä ja teemoja on saanut sovittaa hyvin monenlaisille ryhmille kolmevuotiaista ikäihmisiin. Kohteena Pyhän Laurin kirkko on hänelle kuitenkin erilainen.  

- Kirkkorakennukset asettuvat jännittävään rajapintaan suomalaisessa yhteiskunnassa. Ne ovat hengellisiä paikkoja ja samalla kulttuurikohteita, niissä voi nähdä museaalisia piirteitä olematta museoita. Niissä on mielenkiintoista arkkitehtuuria sekä taidetta ja ne linkittyvät historiaamme heijastamalla yhteiskuntaa eri aikakausina eri tavoin.

Pyhän Laurin kirkon kesäopas palvelee 9.6.–12.8. Opas on kirkolla pääsääntöisesti ma–pe klo 12–18. Maksuttomat opastusvaraukset kaiken kokoisille ryhmille puh. 050 466 4202 tai paula.rajala@evl.fi Ennen 6.6. varaukset puhelimitse 050 559 4782.  

30.5.2022 08.17