Hautajaisten jälkeen

Surutyö ei pääty hautajaisiin eikä rakkaan muisto unohdu. Seurakunta tukee menetyksen keskellä.

Vainajaa ja läheisiä muistetaan rukouksin

Vainajan nimi luetaan yleensä siunausta seuraavan sunnuntain jumalanpalveluksessa vainajan asuinseurakunnassa. Samalla rukoillaan hänen ja hänen omaistensa puolesta. Jos omaisten voimat riittävät, tähän yhteiseen jumalanpalvelukseen voi olla hyvä osallistua.

Vantaalaisen vainajan nimi julkaistaan myös Kirkko ja kaupunki -lehden Vantaan painoksen ilmoituksissa. Vainajan nimen ilmoittamiseen kirkossa ja lehdessä tarvitaan omaisen kirjallinen lupa, jonka voi antaa kirkkoherranvirastossa hautajaisvarauksen yhteydessä.

Loka–marraskuun vaihteessa vietetään pyhäinpäivän jumalanpalveluksia, joissa muistellaan kuluneen vuoden aikana menehtyneitä seurakuntalaisia. Näihin muistojumalanpalveluksiin kutsutaan erityisesti edesmenneiden omaisia.

Pyhäinpäivänä ja jouluna hautausmaat perinteisesti muuttuvat kynttilämeriksi, kun ihmiset muistelevat edesmenneitä läheisiään. Joskus hautausmaalle on kuitenkin vaikea päästä pitkän matkan tai muun syyn takia. Monissa seurakunnissa on vapaaehtoisia, jotka vievät pyynnöstä kynttilöitä myös pimeille haudoille. Tätä mahdollisuutta kannattaa kysyä vaikkapa vainajan seurakunnan kirkkoherranvirastosta.

Sururyhmät läheisensä menettäneille

Läheisen menettäminen aloittaa surutyön, joka voi olla kaipausta, ahdistusta, pelkoa, vihaa, katkeruutta ja syyllisyyttä. Surua voi käsitellä monella tavoin.

Puhuminen ja jakaminen helpottavat, auttavat jaksamaan ja selviytymään pikku hiljaa eteenpäin. Voit surra yhdessä toisten menetyksen kokeneiden kanssa tai keskustella kahden kesken seurakuntasi papin tai diakoniatyöntekijän kanssa.

Vammaisille ja päihdekuntoutujille järjestetään omia vertaistukeen perustuvia sururyhmiä.

Ota yhteyttä oman seurakuntasi yhteyshenkilöön. Yhteystiedot kontaktiosiossa tämän sivun alaosassa.

► Hakunila (Tiina Palmu)
► Hämeenkylä (Anne Puumala)
► Korso (Pia Olkkonen)
► Rekola (Vappu Olsbo)
► Tikkurila (Hanna Raunu)
► Vanda svenska (Annakatri Aho)
► Vantaankoski (Tiina László)

Lue juttu: ► Surun kantamiseen tukea toisilta (29.10.2015)

Kynttilä hautausmaalla. Kuva Kirkon kuvapankki / Aarne Ormio.

Ota yhteyttä

Diakonissa
Korson seurakunta
Merikotkantie 4
01450 Vantaa

Hei, olen Pia ja teen diakoniatyötä Korson seurakunnassa.

Tehtäviini kuuluu yksinäisten ja syrjäytymisuhan alla olevien vanhusten tavoittaminen yhdessä vapaaehtoistyöntekijöiden kanssa. Ohjaan hiljaisuuden joogaa, pyhää tanssia ja järjestän pieniä pyhiinvaelluksia.

Vapaa-ajallani liikun monipuolisesti. Tärkein liikunnallinen harrastukseni tällä hetkellä on juoksu. Työmatkojen lisäksi juoksen mielelläni juoksukavereiden kanssa maantiellä ja poluilla.

 

Diakoniatyöntekijä
Hämeenkylän seurakunta
Auratie 3
01630 Vantaa

Diakoniatoimisto palvelee Hämeenkylän kirkolla ti ja to klo 9 - 11. Muulloin tavoitat diakoniatyöntekijän puhelimitse.

Työskentelen Hämeenkylän seurakunnassa diakoniatyöntekijänä.

Minulta voit kysyä seurakunnan auttamis- ja diakoniatyöhön liittyvää. Jos kaipaat apua, ota yhteyttä tai tule käymään. Diakoniatyöntekijöiden päivystysajat Hämeenkylässä löytyvät tältä sivulta.

diakonissa
Tikkurilan seurakunta
PL 69
01301 Vantaa