Hautajaisten jälkeen

Surutyö ei pääty hautajaisiin eikä rakkaan muisto unohdu. Seurakunta tukee menetyksen keskellä.

Vainajaa ja läheisiä muistetaan rukouksin

Vainajan nimi luetaan yleensä siunausta seuraavan sunnuntain jumalanpalveluksessa vainajan asuinseurakunnassa. Samalla rukoillaan hänen ja hänen omaistensa puolesta. Jos omaisten voimat riittävät, tähän yhteiseen jumalanpalvelukseen voi olla hyvä osallistua.

Vainajan nimi julkaistaan myös Kirkko ja kaupunki/Vantaan kirkollisissa ilmoituksissa. Vainajan nimen ilmoittamiseen kirkossa ja lehdessä tarvitaan omaisen kirjallinen lupa, jonka voi antaa kirkkoherranvirastossa hautajaisvarauksen yhteydessä.

Loka–marraskuun vaihteessa vietetään pyhäinpäivän jumalanpalveluksia, joissa muistellaan kuluneen vuoden aikana menehtyneitä seurakuntalaisia. Näihin muistojumalanpalveluksiin kutsutaan erityisesti edesmenneiden omaisia.

Pyhäinpäivänä ja jouluna hautausmaat perinteisesti muuttuvat kynttilämeriksi, kun ihmiset muistelevat edesmenneitä läheisiään. Joskus hautausmaalle on kuitenkin vaikea päästä pitkän matkan tai muun syyn takia. Monissa seurakunnissa on vapaaehtoisia, jotka vievät pyynnöstä kynttilöitä myös pimeille haudoille. Tätä mahdollisuutta kannattaa kysyä vaikkapa vainajan seurakunnan kirkkoherranvirastosta.

Sururyhmät läheisensä menettäneille

Läheisen menettäminen aloittaa surutyön, joka voi olla kaipausta, ahdistusta, pelkoa, vihaa, katkeruutta ja syyllisyyttä. Surua voi käsitellä monella tavoin.

Puhuminen ja jakaminen helpottavat, auttavat jaksamaan ja selviytymään pikku hiljaa eteenpäin. Voit surra yhdessä toisten menetyksen kokeneiden kanssa tai keskustella kahden kesken seurakuntasi papin tai diakoniatyöntekijän kanssa.

Vammaisille ja päihdekuntoutujille järjestetään omia vertaistukeen perustuvia sururyhmiä.

Ota yhteyttä oman seurakuntasi yhteyshenkilöön. Yhteystiedot kontaktiosiossa tämän sivun alaosassa.

► Hakunila (Tiina Palmu)
► Hämeenkylä (Anne Puumala)
► Korso (Pia Olkkonen
► Rekola (Vappu Olsbo)
► Tikkurila (Hanna Raunu)
► Vanda svenska (Annakatri Aho)
► Vantaankoski (Reija Vienola)

Lue juttu: ► Surun kantamiseen tukea toisilta (29.10.2015)

Kynttilä hautausmaalla. Kuva Kirkon kuvapankki / Aarne Ormio.
Diakonissa
Korson seurakunta
Merikotkantie 4
01450 Vantaa

Olen diakonissa Pia Olkkonen.

Työtehtäviiini yleisen diakonian lisäksi kuuluu mm. Katulähetyksen yhteisöruokailusta vastaaminen ja pyhän tanssin ohjaaminen.

Perusdiakoniatyö on ihmisten kohtaamista kirkolla, kodeissa, laitoksissa ja sosiaalisessa mediassa. Se on taloudellista neuvontaa ja ohjausta ja keskustelua.

Katulähetyksen yhteisöruokailu on maksuton, lämmin ateria, johon kutsutaan vähävaraisia korsolaisia. Ateria valmistetaan hävikkiruuasta ja päivän toteuttavat Vapaaehtoiset ja kuntouttavassa työtoiminnassa olevat.

Pyhä tanssi on vastapainoa arkiselle kiireelle ja tohinalle. Se on rauhallista liikettä, rukousta ilman sanoja. Pyhässä tanssissa liikutaan piirissä, käsi kädessä. Pyhää tanssia järjestetään keväisin paastonajan ja pääsiäisen yhteydessä ja syksyisin mm. pyhäinpäivän aikoihin.

Vapaa-ajallani tykkään liikkua. Talvisin viihdyn hyvin jumppasalissa ja kesäisin erityisen mukavaa on hölkätä pitkässä hölkkäjien letkassa pääkaupunkiseudun metsissä ja poluilla.

Olen mukana sosiaalisessa mediassa Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä.

Lähetystyön pastori
Rekolan seurakunta
09 830 6737
Kustaantie 22
01400 Vantaa

Myös WhatsApp.

Olen työskennellyt Rekolan seurakunnassa pappina vuodesta 1998. Olin nuorempana lähetystyössä Tansaniassa, ja Rekolassakin työalanani on lähetystyö. Lisäksi sijaistan tarvittaessa kirkkoherraa.

Työssäni parasta on ihmisten tapaaminen. Pidän jumalanpalveluksia, kastan, vihin avioliittoon ja siunaan hautaan. Kirkolliset toimitukset ovat minulle sydämenasia. On tärkeää suunnitella juhla yhdessä.

Haluan kuunnella ihmisiä. Voit ottaa minuun yhteyttä – keskustellaan yhdessä elämän pienistä ja isoista asioista. Lähetä sähköpostia tai soita. Jos en pysty vastaamaan, jätä viesti ja soitan takaisin. Puhun myös swahilia – naongea swahili kidogo!

Diakoniatyöntekijä
Hämeenkylän seurakunta
Auratie 3
01630 Vantaa

Diakoniatoimisto palvelee Hämeenkylän kirkolla ti ja to klo 9 - 11. Muulloin tavoitat diakoniatyöntekijän puhelimitse.

Työskentelen Hämeenkylän seurakunnassa diakoniatyöntekijänä.

Minulta voit kysyä seurakunnan auttamis- ja diakoniatyöhön liittyvää. Jos kaipaat apua, ota yhteyttä tai tule käymään. Diakoniatyöntekijöiden päivystysajat Hämeenkylässä löytyvät tältä sivulta.

diakonissa
Tikkurilan seurakunta
PL 69
01301 Vantaa