Adventin ekovinkki 4

Hyödynnä joulun ruokahävikki rohkeasti

Tärkein sääntö ruokahävikin vähentämiseksi on: osta vain se, minkä aiot syödä.

Jos kuitenkin tuli hankittua jotain jouluruokaa liikaa, sen voi todella helposti hyödyntää kierrätysruuanlaitossa.

Hävikin hyödyntämisestä koituu monta iloa ja hyötyä:

  • ei tarvitse mennä vähään aikaan kauppaan ja rahaa säästyy, kun ruuanlaittoainekset löytyvät valmiiksi kaapeista
  • oppii uusia ja muistaa vanhoja mummon niksejä, miten hyödyntää yli jäänyttä ruokaa
  • tulee hyvä mieli, kun ei heitä ruokaa pois
  • luonto kiittää, kun kaikki hankittu käytetään loppuun asti
  • luonto kiittää, kun syntyy vähemmän jätettä ja biojätettä, joka on kuljetettava pois

Hävikkikokin motto: ”Kokeile rohkeasti, aineksista voi tehdä melkein mitä vain.”

Piparit

Kakkupohja ilman uunia: murskaa piparit ja yhdistä ne rasvan kanssa.

Jälkiruoka: laita piparimurskaa ja rahkaa (halutessasi maustettua) kerroksittain matalaan lasiin tai kuppiin.

Riisipuuro

Jälkiruoka: sekoita kylmään riisipuuroon rahkaa ja paloittele sekaan hedelmiä.

Ahvenanmaan pannukakku: yhdistä riisipuuroon perinteiset pannukakkuainekset: maito, munat, jauho, sokeri, voi ja mausteet.

Laatikot

Sämpylä- tai leipätaikina: käytä laatikkoa taikinan pohjana ja yhdistä siihen perusleipäainekset.

Uunikiusaus tai wokki: suikaloi laatikon teosta ylijääneet juurekset ja paista wokiksi tai yhdistä kinkun tai joulukalojen kanssa uunikiusaukseksi.

Kinkku

Vanhat konstit toimivat: paloittele kinkku pitsaan, piiraaseen, pasteijoihin, kinkkukiusaukseen, hernekeittoon, pastaan tai risottoon.

Myöhempää käyttöä varten: kuutioi kinkku ja pakasta se.

Kalat

Samat vanhat konstit kuin kinkun kanssa toimivat osittain myös kalojen suhteen: paloittele kalat pastakastikkeeseen, kiusaukseen, pasteijoihin, piiraaseen, risottoon tai pitsaan.

Sillit tai muut maustetut kalatkin voivat sopia esimerkiksi kiusaukseen tai pasteijoihin.

Rosolli

Rosolli on kierrätettävänä hieman haasteellinen, koska siinä voi olla niin monia erityyppisiä aineksia.

Riippuen siitä, mitä oma rosolli sisältää:

Juuresmuusi: soseuta rosolli ja käytä perunamuusin jatkeena.

Sosekeitto: soseuta rosolli ja käytä keiton pohjana.

 

► Lisävinkkejä löytyy helposti netistä, katso mm. Marttojen aina hyvät neuvot:

 

Piirroskuva joulupuurosta