Adventin ekovinkki 3

Kääri lahja suosikkisarjakuvaan, poimi koristeita lähiluonnosta ja hyödynnä ruokakaappiasi


Joulun valmisteluihin kuuluvat lahjojen paketointi ja koristeiden hankkiminen.  Joulupaperit ja -nauhat ovat usein kertakäyttötavaraa, jotka heitetään heti lahjan avaamisen jälkeen roskiin. Joulukoristeita käytetään toki usean vuoden ajan, mutta moni hankkii uusia koristeita vuosittain ja koristeet valmistetaan usein muovista. Kuinka sitten paketoida ja koristella ilman huolta tai huonoa omaa tuntoa luonnonvarojen tuhlaamisesta?

Lähtökohtana voisi olla kaiken jo olemassa olevan hyödyntäminen. Sanomalehtipaperi tai vanha, jo kertaalleen käytetty lahjapaperi toimii mainiosti uuden lahjan käärimisessä. Mikäpä sen trendikkäämpää kuin paketoida lahja johonkin kivaan ruokaohjeeseen tai hauskaan sarjakuvaan? Tällöin myös lahjapaperi itsessään tuo monella tavalla iloa saajalle.

Koristeita hankkiessa voi samalla ottaa aikaa itselle ja lähteä kävelyretkelle luontoon. Havunoksat ovat kauniita sellaisenaan kattauksessa tai joulun leikkokukkien seassa. Tuunaamalla kuusen tai männyn kävyistä saa kauniita joulukuusen koristeita. Koristeet voi myös valmistaa hyödyntämällä ruokakomeron aarteita – oletko esimerkiksi huomannut, että ruokasooda taipuu kauniiksi joulukoristeiksi?

1. Käytä paketoimiseen luontoystävällistä lahjapaperia. Sanomalehdet, kukkapakettien kääreet tai jo kertaalleen käytetyt lahjapaperit ja –kassit toimivat mainiosti. Muovisen lahjanauhan sijasta voit käyttää ekologisempaa paperinarua tai kangasnauhaa.


2. Ota aikaa itselle ja piipahda lähimetsässä. Poimi mukaasi maahanpudonneita oksia ja käpyjä, niistä saa kauniita koristeita. Luonnonantimet toimivat sellaisenaan esimerkiksi joulukukka-asetelmissa tai kattauskoristeena nauhalla solmittuna. Voit myös tuunata käpyjä vesiliukoisella maalilla tai paperinarulla.


3. Tee joulukuusen koristeita soodataikinasta. Koristeiden valmistaminen on mukavaa puuhaa myös perheen pienimpien kanssa. Taikina on vaaratonta, joten ei haittaa vaikka sitä joutuisi vahingossa pikkuaskartelijan suuhun. Ylijäämätaikinan voi tarvittaessa hävittää biojätteenä.

Soodataikina-resepti

1 dl perunajauhoja
2 dl ruokasoodaa
1 ¼ dl vettä

Mittaa ainekset kattilaan ja kuumenna sekoittaen kunnes taikina sakenee muovailtavaksi. Anna jäähtyä kostean liinan tai paperin alla. Kauli jäähtynyt taikina levyksi ja painele siitä piparkakkumuoteilla joulukuusenkoristeita. Tee koristeisiin puutikulla reikä nauhaa varten. Anna koristeiden kovettua n. vuorokauden ajan. Ripusta valmiit koristeet joulukuuseen.

Adventin ekovinkki 3.