Pääsiäisenä kirkkoon

Pääsiäisen suurta kertomusta voi seurata jumalanpalveluksissa palmusunnuntaista pääsiäisen pyhiin. Messuja ja muita jumalanpalveluksia vietetään ympäri Vantaata.

Jeesuksen viimeisinä päivinä riemuitsevat kansanjoukot vaihtuvat yksinäisyyteen, häpeään ja kipuun. Kuolema näyttää lohduttomalta.

Pääsiäisen ihme, joka on vieläkin käsittämätön mysteeri, muuttaa epätoivon toivoksi ja pelon uudeksi rohkeudeksi.

Palmusunnuntaina 25.3. kirkoissa muistetaan Jeesuksen saapumista Jerusalemiin. Monissa kirkoissa vietetään palmusunnuntaina perhemessuja, joiden yhteydessä voi olla esimerkiksi virpomavitsojen askartelua.

Hiljaisella viikolla seurakunnissa on erilaisia hartauksia ja rukoushetkiä.

Kiirastorstaina 29.3. muistetaan erityisesti Jeesuksen asettamaa ehtoollista, jonka hän nautti oppilaidensa kanssa. Seurakunnissa on ehtoollishartauksia ja erilaisia messuja. Iltamessujen yhteydessä kirkkojen alttarit riisutaan koristeista, kynttilöistä ja paastonajan violetinvärisistä tekstiileistä ja puetaan mustaan.

Pitkäperjantai 30.3. on kirkoissa syvän surun päivä. Tekstiilien värit ovat vaihtuneet mustaan, kellot ja urut vaikenevat, ja aamujumalanpalveluksissa ei vietetä ehtoollista. Kello 15 monissa kirkoissa vietetään Jeesuksen kuolinhetken muistohartautta.

Pääsiäisyönä suru vaihtuu ylösnousemuksen iloksi. Kuolema on voitettu ja toivo uudesta elää.  Kivistön kirkossa vietetään yömessua lauantaina 31.3. klo 21, Hakunilan, Pyhän Laurin ja Rekolan Pyhän Andreaan kirkoissa klo 23.

Juhla jatkuu pääsiäissunnuntaina 1.4. ja pääsiäismaanantaina 2.4. Kirkoissa iloitaan pääsiäisen teemoissa aina helluntaihin 20.5. asti.