Pyhäinpäivänä muistetaan kuolleita läheisiä

Pyhäinpäivää vietetään lauantaina 31.10.2020. Silloin muistetaan vainajia ja menneitä sukupolvia.

Vantaan seurakunnissa järjestetään tilaisuuksia, joissa luetaan viime pyhäinpäivän jälkeen kuolleiden seurakuntalaisten nimet ja sytytetään heidän muistokseen kynttilät. Koronaepidemian vuoksi kirkoissa noudatetaan turvavälejä ja osallistujamäärää on rajattu. Kasvomaskien käyttöä suositellaan vahvasti.

Hautausmaalla käynti on pyhäinpäivän perinne

Pyhäinpäivänä on tapana käydä muistamassa vainajia ja sytyttämässä kynttilöitä hautausmailla. Helsingin pitäjän kirkon, Ruskeasannan ja Hämeenkylän hautausmaat ovat auki ympäri vuorokauden. Korson kirkon uurnalehdon portti on auki klo 9–21. Kynttilän voi sytyttää myös kotona.

Muualle haudattuja läheisiä voi muistaa myös Vantaalla sijaitsevilla muistopaikoillaLinkki avautuu uudessa välilehdessä. Tällaisia muistopaikkoja on Rekolan, Myyrmäen, Hakunilan kirkoilla ja Seutulan kappelilla sekä Vantaan hautausmailla. Muistopaikat sijaitsevat ulkona ja niille voi jättää kynttilän tai kukan.

 

Pyhäinpäivän juuret ulottuvat kauas

Pyhäinpäivän juuret ulottuvat ensimmäisille kristillisille vuosisadoille. Uskonsa tähden kuolleiden kristittyjen muistopäiviä vietettiin heidän kuolinpäivinään. 300-luvulla ryhdyttiin viettämään erillisten muistopäivien lisäksi yhteistä kaikkien pyhien päivää. Nykyään pyhäinpäivässä yhdistyvät kaikkien pyhien päivä ja kaikkien uskovien vainajien muistopäivä. 

 

Alla helgons dag – på svenska

Parentationsandakt - Gudstjänst till de dödas minne lö 31.10 kl. 16.00 Helsinge kyrka S:t Lars Linkki avautuu uudessa välilehdessä