Pyhäinpäivänä muistetaan kuolleita läheisiä

Pyhäinpäivää vietetään lauantaina 5.11.2022. Silloin muistetaan vainajia ja menneitä sukupolvia.

Vantaan seurakunnissa järjestetään tilaisuuksia, joissa luetaan viime pyhäinpäivän jälkeen kuolleiden seurakuntalaisten nimet ja sytytetään heidän muistokseen kynttilät. Pyhäinpäivän tilaisuudet näkyvät tämän sivun tapahtumalistasta. Vainajien nimet luetaan tavallisesti iltakirkoissa.

Hautausmaalla käynti on pyhäinpäivän perinne - tarjolla myös kuumaa mehua ja keskustelua

Pyhäinpäivänä on tapana käydä muistamassa vainajia ja sytyttämässä kynttilöitä hautausmailla. Helsingin pitäjän kirkon, Ruskeasannan, Honkanummen ja Hämeenkylän hautausmaat ovat auki ympäri vuorokauden. Korson kirkon uurnalehdon portti on auki klo 9–21. Läheisen hautapaikan sijainnin voi tarkistaa Hautahaku-palvelulla.

Seuraa enkeleitä -polku lapsiperheille Pyhän Laurin kirkon ympäristössä klo 15–18.30.

Avoimet ovet Pyhän Laurin kappelilla, Pappilankuja 3 klo 13–18.30. Siunauskappelille voi tulla viivähtämään, hiljentymään tai keskustelemaan surun asioista papin tai diakonin kanssa. Mehua tarjolla klo 15 alkaen.

Kivistön kirkolla, Laavatie 2 kirkkohetken jälkeen klo 17 kirkon sisäpihalla on tarjolla kuumaa mehua ja keksejä. Mahdollisuus tavata pappeja ja muita työntekijöitä ja halutessaan ilmoittautua sururyhmään. 

Hämeenkylän kirkolla klo 16–17.30 pappi ja diakoni tavattavissa, mahdollisuus keskusteluun ja tarjolla kuumaa mehua.

Korson kirkon uurnalehdossa tavattavissa seurakunnan pappeja ja tarjolla lämmintä mehua klo 15–18.

Muualle haudattuja läheisiä voi muistaa myös Vantaalla sijaitsevilla muistopaikoillaLinkki avautuu uudessa välilehdessä. Tällaisia muistopaikkoja on Rekolan, Myyrmäen, Hakunilan kirkoilla ja Seutulan kappelilla sekä Vantaan hautausmailla. Muistopaikat sijaitsevat ulkona ja niille voi jättää kynttilän tai kukan.

Pyhäinpäivän juuret ulottuvat kauas

Pyhäinpäivän juuret ulottuvat ensimmäisille kristillisille vuosisadoille. Uskonsa tähden kuolleiden kristittyjen muistopäiviä vietettiin heidän kuolinpäivinään. 300-luvulla ryhdyttiin viettämään erillisten muistopäivien lisäksi yhteistä kaikkien pyhien päivää. Nykyään pyhäinpäivässä yhdistyvät kaikkien pyhien päivä ja kaikkien uskovien vainajien muistopäivä. 

Alla helgons dag – på svenska

Evenemang i Vanda svenska församling