Pyhäinpäivänä muistetaan kuolleita läheisiä

Pyhäinpäivää vietetään lauantaina 6.11.2021. Silloin muistetaan vainajia ja menneitä sukupolvia.

Vantaan seurakunnissa järjestetään tilaisuuksia, joissa luetaan viime pyhäinpäivän jälkeen kuolleiden seurakuntalaisten nimet ja sytytetään heidän muistokseen kynttilät. Pyhäinpäivän tilaisuudet näkyvät tämän sivun tapahtumalistasta. Vainajien nimet luetaan tavallisesti iltakirkoissa.

Hautausmaalla käynti on pyhäinpäivän perinne

Pyhäinpäivänä on tapana käydä muistamassa vainajia ja sytyttämässä kynttilöitä hautausmailla. Helsingin pitäjän kirkon, Ruskeasannan, Honkanummen ja Hämeenkylän hautausmaat ovat auki ympäri vuorokauden. Korson kirkon uurnalehdon portti on auki klo 9–21. Läheisen hautapaikan sijainnin voi tarkistaa Hautahaku-palvelulla.

Tikkurilan seurakunta tarjoaa lämmintä mehua Helsingin pitäjän kirkon hautausmaalla vieraileville omaisille pyhäinpäivänä 6.11. klo 16–18. Paikalla on mahdollisuus keskustella myös seurakunnan diakoniatyöntekijän kanssa. 

Muualle haudattuja läheisiä voi muistaa myös Vantaalla sijaitsevilla muistopaikoillaLinkki avautuu uudessa välilehdessä. Tällaisia muistopaikkoja on Rekolan, Myyrmäen, Hakunilan kirkoilla ja Seutulan kappelilla sekä Vantaan hautausmailla. Muistopaikat sijaitsevat ulkona ja niille voi jättää kynttilän tai kukan.

Kynttilän voi sytyttää myös kotona.

 

Pyhäinpäivän juuret ulottuvat kauas

Pyhäinpäivän juuret ulottuvat ensimmäisille kristillisille vuosisadoille. Uskonsa tähden kuolleiden kristittyjen muistopäiviä vietettiin heidän kuolinpäivinään. 300-luvulla ryhdyttiin viettämään erillisten muistopäivien lisäksi yhteistä kaikkien pyhien päivää. Nykyään pyhäinpäivässä yhdistyvät kaikkien pyhien päivä ja kaikkien uskovien vainajien muistopäivä. 

 

Alla helgons dag – på svenska

Evenemang i Vanda svenska församling