Pitäjän pappila

Helsingin pitäjän kirkonkylän pappila on vuodelta 1856. Sen yläosa tuhoutui osittain tulipalossa vuonna 1896. Alaosaa voitiin rakennuksen korjaustyössä käyttää hyväksi. Tulipalossa tuhoutuivat myös rakennuksen ullakolla olleet seurakunnan historiakirjat. Sen sijaan alakerrassa säilytetyt kirkonkirjat säästyivät.

Palon jälkeen pappila korjattiin vuonna 1897 arkkitehti Theodor Höijerin suunnitelmien mukaan. Ulkorakennukset, kellari ja aitat, ovat todennäköisesti syntyneet aikaisempien   rakennushankkeiden yhteydessä vuonna 1791 tai 1856. Pappilan kivinavetta muutettiin vuonna 1974 hautausmaan huoltotiloiksi.

Pappila oli pitkään ruotsinkielisen seurakunnan kirkkoherran ja viimeksi Tikkurilan kirkkoherran virka-asuntona aina vuoteen 1999 saakka, jolloin alettiin suunnitella pappilan entisöintiä nykyiseen tarkoitukseen, seurakuntalaisten ja seurakuntien juhlatilaksi.

Pappilarakennus on entisöity 1800-luvun lopun henkeen. Pappilan huoneet ja sali on kalustettu noin sata vuotta vanhoilla huonekaluilla. Sohvaryhmiä, pöytiä ja tuoleja on hankittu huutokaupoista. Vanhat valkoiset korkeat kaakeliuunit on säilytetty koristeina, seiniä koristavat vuosisadan vaihteen tyylin mukaiset tapetit.

Suomessa vanhoja pappiloita on jäljellä enää noin 500. Monet vanhat pappilat on pilattu korjaamalla uudisrakennuksiksi. Helsingin pitäjän kirkonkylän pappilan korjaustöissä on noudatettu museoviraston ohjeita.