Vantaa Suomen sähköisin seurakunta? – Pilottiseurakunnissa voi varata kasteenkin verkossa

8.6.2018 12.53

Äiti ja vauva tietokoneen äärellä

Pian myös häät ja hautauksen voi varata verkossa.

 

Vantaan seurakunnat etenee sähköisten palvelujen käyttöönotossa kovaa vauhtia. Tuoreimpana on kolme vantaalaisseurakuntaa ottanut käyttöön kasteiden sähköisen ajanvarauksen. Vantaa on luterilaisen kirkon seurakunnista ensimmäisiä, joka siirtyy sähköiseen asiointiin.


- Palvelu on käytössä kolmessa suurimmassa seurakunnassa eli Korson, Tikkurilan ja Vantaakosken seurakunnissa. Se tarkoittaa, että reilusti yli puolella vantaalaisista kirkon jäsenistä on palvelu jo käytössään, kertoo rekisteripäällikkö Emilia Launonen, joka on toiminut projektin vetäjänä.

Verkon kautta kasteeseen voi varata koko toimituksen eli papin ja seurakunnan tilan. Myös kastekahveja varten voi varata tilan. Palvelun kautta voi tehdä ajanvarauksen myös silloin, jos kastamaan tulee oma tuttu pappi tai jos kaste järjestetään kotona. Kastevarauksen tekeminen verkossa edellyttää vahvaa tunnistautumista eli esimerkiksi pankkitunnuksia.

Pian myös häät ja hautauksen voi varata verkossa

Sähköinen kastevarausmahdollisuus laajenee vähitellen kaikkiin Vantaan seurakuntiin. Toiset neljä seurakuntaa aloittavat käyttöönottoprojektin syksyllä.

- Lähitulevaisuutta ovat myös hautaus- ja vihkivaraus verkossa. Samat pilottiseurakunnat ottanevat ne käyttöön tämän vuoden aikana, sanoo Launonen.

Vantaalla on jo käytössä myös mahdollisuus varata verkon kautta aika diakoniatyöntekijän tapaamiseen. Samoin Vantaan seurakunnissa on mahdollista pyytää avioliiton esteiden tutkinta verkon välityksellä. Esteiden tutkinnan verkkopalvelu on luterilaisen kirkon valtakunnallinen palvelu.

- Viimeisimmän tiedon mukaan esimerkiksi esteiden tutkinnan pyynnöistä yli 75 prosenttia tulee jo verkon kautta, vaikka palvelu avattiin vasta keväällä. Se kertoo, että tarjoamme nyt palvelut siten kuin suuri osa jäsenistämme haluaa: verkon kautta 24/7, sanoo Launonen.

- Oma haaveeni on uudentyyppinen Tapaa pappi -palvelu, jossa tapaamisen papin kanssa voisi varata verkon kautta ja vaikkapa kahvilaan tai torille, ei välttämättä kirkkoon.

Vantaan lisäksi Lahden, Turun, Oulun ja Helsingin seurakunnat etenevät sähköisten palvelujen kanssa.

Kuva: Adobe Stock

« Uutislistaukseen