Kongosta Korsoon – Charles Nyakarashi pyrki pakolaisleiriltä Kanadaan, mutta löysi itsensä Suomesta

12.3.2018 13.13

Charles Nyakarashi

Ei tietä kotiin -dokumentin päähenkilö Charles Nyakarashi ohjaa futisjunnuja Vantaalla. Isä kuoli pakolaisleirillä nälkään, äiti ja veljet sinnittelevat siellä yhä.

 

Charles Nyakarashilla oli nälkä. Hän sanoi äidilleen, että nyt hän lähtee pois. Vuodet Ruandan pakolaisleirillä olivat kuluneet siinä toivossa, että pääsisi takaisin kotiin Kongoon, mutta sota siellä vain jatkui. Toiveissa siinsi Kanada. Sinne. Lähtöhetkellä äiti antoi pojalleen neitsyt Marian kuvan.

– Äiti sanoi, että Maria hoitaa. Vieläkin minulla on se kuva. Minun pitää palauttaa se hänelle, Charles sanoo ja hymyilee hetken.

– Kovetin sydämeni ja lähdin. En tiedä, miten olen tullut tänne. Se on uskomatonta.

Tyttöystävä Judith ja vauva olivat päässeet lähtemään aiemmin toiselta Ruandan pakolaisleiriltä. Charles muistaa puhuneensa tyttöystävänsä kanssa yöllä puhelimessa.

– Sanoimme, että jos Jumala haluaa, voimme joskus vielä tavata. Oli parempi, että Judith ja vauva pääsivät pois, sillä kaikki voivat kuolla pakolaisleirillä.

Charlesin päämääräksi ei kuitenkaan tullut Kanada vaan Suomi, josta hän ei ollut ikinä kuullut mitään. Hän sai tietää, että Judith ja vauva olivat siellä.

– Kun tulin Suomeen, minulla oli kova tilanne. Minulla ei ollut papereita eikä rahaa. Se oli pieni kuolema. En puhunut mitään, olin vain kääntynyt sisäänpäin, Charles muistelee vakavana.

► Lue, miten Charles Nyakarashi päätyi Korsoon - Koko juttu Kirkko ja kaupungissa


Teksti Nina Riutta

Kuva Marianna Siitonen

« Uutislistaukseen