Yhteisöllinen ruoka-apumalli laajenee Vantaalta muualle Suomeen

13.12.2017 11.00

Yhteisen pöydän vapaaehtoiset Irja Stubar ja Niko Tummavuori valmistavat ruokailua Hämeenkylän kirkolla.

Yhteisen pöydän uraauurtavaa toimintamallia laajennetaan yhteistyössä Sitran kanssa.

Sitra ja hävikkiruokaa yhteisöllisesti hyödyntävä Yhteinen pöytä aloittavat joulukuussa puolitoistavuotisen yhteistyöprojektin Yhteisen pöydän toimintamallin levittämiseksi. Projektin tavoitteena on mallintaa vantaalainen, uraauurtava toiminta ruoka-avun kehittämiseksi, jotta sitä voidaan soveltaa ympäri Suomea.

Kiertotalous syntyy yhdessä tekemällä. Sitra julkaisi syksyllä 2016 maailman ensimmäisen kiertotalouden tiekartan, jonka tavoitteena on johtaa Suomi kiertotalouden globaaliksi edelläkävijäksi. Yhtenä tiekartan kestävän ruokajärjestelmän painopisteistä on Vantaan kaupungin ja seurakuntayhtymän Yhteisen pöydän toimintamallin levittäminen muihin kuntiin ruokahävikin vähentämiseksi ja ruoka-avun saajien toimijuuden lisäämiseksi. Yhteisen pöydän mallia hyödynnetään jo esimerkiksi Helsingissä ja Järvenpäässä.

Yhteinen pöytä on tänä vuonna palkittu sekä Kestävän kehityksen Sitoumus2050 -päätunnustuksella että Vuoden keittiötekona 2017. Vantaa on juuri valittu Suomen ympäristökeskuksen yhdeksi kiertotalouden kärkikunnaksi.

Hävikistä työtä ja osallisuutta: mikä on Yhteinen pöytä?

Yhteinen pöytä luo mallia yhteisölliselle ruoka-aputoiminnalle ja hävikkiruoan keskitetylle jakelulle.

  • Verkostoon kuuluvat noin 30 ruokahävikin lahjoittajaa (kaupat, elintarviketehtaat ja tukut) ja noin 40 vastaanottavaa tahoa eli mm. ruoka-apua jakavat järjestöt, kaupungin asukastilat ja seurakunnat.
  • Hävikin kuljetuksesta verkostoon vastaa kaupungin perustama, pitkäaikaistyöttömiä työllistävä hävikkiterminaali.
  • Toiminnasta hyötyvät viikoittain tuhannet vantaalaiset.
  • Vuodessa terminaalin kautta saadaan hyötykäyttöön yli miljoona kiloa hävikkiä.

Hävikistä tehtyjen yhteisölounaiden avulla Yhteisen pöydän verkoston kansalaistoiminnan paikkoihin syntyy yhteisöjä ja toimijuutta, joita vahvistetaan yhteisönrakentajavalmennuksilla.

Yhteisen pöydän ydintavoitteena on kehittää vantaalaista ruoka-apua paikallisin ratkaisuin yhteisölliseksi siten, että ruoka-apua hakeva ihminen tulee kohdatuksi kokonaisvaltaisesti ja kunnioittavasti.

Kuvassa Yhteisen pöydän vapaaehtoiset Irja Stubar ja Niko Tummavuori valmistavat ruokailua Hämeenkylän kirkolla. Kuvaaja Marianna Siitonen.

► Vantaalla ruokajonot ovat lähes hävinneet ja sen sijaan ihmiset syövät yhdessä - Lue lisää Kirkko ja kaupungin jutusta.

« Uutislistaukseen