Sankarihaudoille etsitään tavallisia ihmisiä kunniavartiostoon itsenäisyyspäiväksi

3.11.2017 11.25

Pyhän Laurin kirkon luona olevat sankarihaudat

Vantaan Pyhän Laurin kirkon edustalla olevilla sankarihaudoilla seisoo itsenäisyyspäivänä poikkeuksellinen kunniavartiosto. Jokaisen haudan kohdalla seisoo vartiossa saman ikäinen ihminen kuin haudattu on ollut kuollessaan. Kunniavartiostoon voi ilmoittautua 27.11. mennessä.

 

Pyhän Laurin eli Helsingin pitäjän kirkon edustalla on 168 sankarihautaa. Haudattuna on talvi- ja jatkosodassa kaatuneita 16–44-vuotiaita miehiä ja yksi nainen. Itsenäisyyspäivänä kunniavartiosto seisoo haudoilla klo 9.30 alkaen puolisen tuntia klo 10 alkavaan itsenäisyyspäivän kaksikieliseen jumalanpalvelukseen asti.

- Ihmiset seisovat kunniavartiostossa omissa arkivaatteissaan, millä korostetaan sitä, että sodissa kaatuneet olivat aivan tavallisia ihmisiä. He olivat kuin keitä tahansa meistä, jotka lähtivät puolustamaan maataan. He olivat myös rohkeita ihmisiä. Voi miettiä, kenestä meistä olisi lähtemään, kertoo Vantaan Suomi 100 -aluekoordinaattori Neetta Eriksson.

Kunniavartiosto on osa Suomi100-juhlavuoden ohjelmaa ja se toteutetaan sankarihaudoilla eri puolilla maata. Tällä hetkellä mukana ovat Vantaan lisäksi ainakin Kälviä, Salo, Oulu, Tampere, Lappeenranta ja Kuopio.

- Ainakin itseäni kosketti ideassa kovasti, kuinka nuoria kaatuneet ovat olleet, kun heitä vertaa ympärillään oleviin miehiin. He voisivat olla kenen tahansa veljiä, poikia, poikaystäviä tai työkavereita. Sitä ihmettelee, kuinka iso uhraus on ollut heille ja heidän läheisilleen. On vaikuttanut paljon myös yhteiskuntaan, että näin iso joukko on kaatunut. Silti saatiin rauha lopulta takaisin, Eriksson pohtii.

- Osallistuminen ei vaadi paljon. Vartiossa olevat vain seisovat hiljaa läsnä, yhdessä. Siten kunnioitetaan kaatuneita ja heidän läheisiään, Neetta Eriksson sanoo.

Tällä hetkellä vartiostoon etsitään vain miehiä, koska yhdelle sankarihautoihin haudatulle naiselle on vartiohenkilö jo tiedossa. Myöskään osallistujien kotipaikalla ei ole merkitystä eli ei tarvitse olla vantaalainen.

► Kunniavartiostoon voi ilmoittautua 27.11. mennessä osoitteessa http://bit.ly/2yfoZJu

► Itsenäisyyspäivän kaksikielinen jumalanpalvelus Pyhän Laurin kirkossa 6.12. klo 10. Jumalanpalveluksen jälkeen seppeltenlaskut kirkon edessä olevalle sankarihaudalle noin klo 11, Ruskeasannan sankarihaudalle klo 12 ja Hiekkaharjun muistomerkille klo 12.30.

Kuva Lotta Numminen

« Uutislistaukseen