Johanna Iivanainen vie kuulijan sisäiselle luontoretkelle

11.9.2017 14.23

Johanna Iivanainen
Iivanainen konsertoi Pyhän Laurin kirkossa 13.9.

 

Jos muusikko on auki ja uskaltaa raottaa ja jakaa sitä mitä on itse kokenut, myös kuulija tuntee sen.

Näin ajattelee laulaja-lauluntekijä Johanna Iivanainen, joka esittää Mustarastas laulaa -nimisen levynsä lauluja 13.9. Pyhän Laurin kirkossa Vantaalla.

Iivanaisen herkkä ja sävykäs ääni on monille tuttu Yle TV1:n SuomiLOVE-televisio-ohjelmasta, jonka joulukuussa alkavaa neljättä kautta kuvataan parhaillaan.

Aikaisemmin laaja-alaisen tulkitsijan ääni on soinut muun muassa tunnettujen jazz-säveltäjien teoksissa, etnomusiikkiyhtyeissä ja pari kertaa popmessussa. Rakkaus jazziin heräsi Iivanaisen mukaan Madetojan musiikkilukiossa Oulussa.

– Musiikista tuli minulle jo nuorena tärkeä ystävä ja luonnollinen ilmaisukeino. Sen avulla pystyin kohtaamaan tunnetiloja, joita en osannut sanoittaa, hän sanoo.

Runoista lauluiksi

Oman musiikin säveltäminen on ollut Iivanaiselle tärkeää yläasteikäisestä lähtien. Samalla kyse on ollut niin henkilökohtaisesta asiasta, että rohkeus soololevyjen tekemiseen on löytynyt vasta tällä vuosikymmenellä. Vuonna 2013 julkaistu Mustarastas laulaa on Iivanaisen toinen soololevy.

Vantaalla kuultavan konsertin teemoja ovat Iivanaisen mukaan ihmisen elämän sydänsurut ja luonnon eheyttävä vaikutus, jossa on aistittavissa korkeampi voima.

Iivanaiselle laulun teksti on tärkeä. Parhaimmillaan sanat avaavat tien suoraan sydämeen. Mustarastas laulaa -levyn laulut hän teki yhteistyössä runoilija Sinikka Svärdin kanssa.

– Sinikka Svärd on syvällinen mietiskelijä, jolle luonto on valtavan rakas. Sain valita hänen kirjoistaan runon, jonka pohjalta hän teki laulun sanat. Tai sitten annoin Sinikalle melodian, jossa oli jokin tunnetila. Sinikka kirjoitti tekstin ja tavoitti hämmästyttävällä tavalla sen, mitä halusin sanoa, Iivanainen sanoo.

Laura Airola sovitti laulut jousikvartetolle. Hän sai laulut elämään aivan uudella tavalla.

Herkkä heittäytyjä

Paitsi herkkä tulkitsija, Iivanainen on myös heittäytyjä, joka nauttii vuorovaikutuksesta toisten muusikkojen kanssa duossa ja bändin tai orkesterin kanssa.

Iivanainen luonnehtii Pyhän Laurin kirkkoa äärimmäisen kauniiksi ja tunnelmalliseksi paikaksi. Se on Iivanaiselle myös vihkikirkko, jossa hän meni naimisiin puolisonsa muusikko Mikko Iivanaisen kanssa. Myöhemmin pariskunta on tehnyt kirkossa duokeikkoja.

Tällä kertaa Iivanaisen (laulu ja piano) kanssa esiintyvät Mikko Iivanainen (kitara) sekä Jousikaiku-kvartetti, jossa soittavat Pasi Eerikäinen (viulu), Laura Airola (viulu), Mauri Kuokkanen (alttoviulu) ja Iida Sinivalo (sello).

– Luvassa on kokemus, jota voisi verrata luontoretkellä olemiseen. Kuulija saa pysähtyä ja pääsee tutkimaan omaa sielunmaisemaansa, Iivanainen sanoo.

« Uutislistaukseen