Piispaehdokkaiden ajatuksia pääsee kuulemaan vaalipaneeleissa

17.5.2017 10.15

Piispaehdokkaat
Piispanvaalissa saa äänestää 1786 pappia ja maallikkoa. Siihen nähden edessä on melkoinen vaalikiertue.


Arkkipiispa ja Helsingin piispa ovat valtakunnallisessa julkisuudessa kirkon näkyvimmät hahmot. Heidän mietteensä kiinnostavat suurta yleisöä ja myös mediaa. Siksi Irja Askolan seuraajan valitseminen on paljon merkittävämpi asia kuin äänioikeutettujen määrästä voisi päätellä.

Askolan seuraajaksi on ehdolla kolme pätevää pappia. He ovat Helsingin yliopiston sosiaalietiikan professori, teologian tohtori Jaana Hallamaa, Luterilaisen maailmanliiton apulaispääsihteeri, teologian tohtori Kaisamari Hintikka sekä Helsingin Kallion seurakunnan kirkkoherra, kasvatustieteiden tohtori Teemu Laajasalo.

Määräpäivään eli 15.5. mennessä muita ehdokkaita ei ilmaantunut.

Äänioikeutettuja 0,36 prosenttia seurakuntalaisista

Näitä kolmea piispaehdokasta pääsee äänestämään minimaalinen joukko äänestäjiä. Helsingin hiippakunnan alueen seurakunnissa asui viime vuoden lopussa hieman alle puoli miljoonaa kirkon jäsentä. Piispanvaalissa äänioikeutettuja on yhteensä 1786 pappia ja maallikkoa eli vajaa 0,36 prosenttia seurakuntalaisista.

Piispa on alueensa pappien ylin esimies, kaitsija. Häntä äänestämässä ovat sen vuoksi kaikki hiippakunnan papit ja lehtorit, niin virassa kuin eläkkeellä olevat. Heitä on äänioikeutetuista puolet.

Toinen puoli äänioikeutetuista on maallikoita eli seurakuntalaisia. Heidän joukossa ovat automaattisesti hiippakunnan alueen kirkolliskokousedustajat, hiippakuntavaltuuston maallikkojäsenet, tuomiokapitulin lakimiesasessori ja tuomiokapitulin maallikkojäsen.

Muut 870 maallikkojäsentä on valittu joko seurakuntayhtyminen seurakuntaneuvostoissa tai yksittäisten seurakuntien kirkkovaltuustoissa. Seurakuntia on hiippakunnassa 33 ja kustakin niistä on valittu edustajia seurakunnan jäsenmäärän suhteessa. Eniten piispanvaalissa äänioikeutettuja maallikkovalitsijoita tulee Helsingin Malmin seurakunnasta, 93 ja toiseksi eniten Vantaan Tikkurilasta, 68.

Ennen kuin äänioikeutetut tekevät valintansa piispanvaalin ensimmäisellä kierroksella keskiviikkona 16.8., piispaehdokkaat kiertävät omissa ja yhteisissä tilaisuuksissa. Sen lisäksi ehdokkaiden taustaryhmät tekevät vaalityötä niin netissä, sosiaalisessa mediassa kuin henkilökohtaisissa kohtaamisissa. Ehdokkaiden mietteet nousevat vaalipaneeleista julkisuuteen.

Vantaan vaalipaneeli ke 31.5. kello 18–20 Myyrmäen kirkossa, Uomatie 1. Paneelin juontaa Vantaan seurakuntien viestintäpäällikkö Meri-Anna Hintsala.

Teksti Pauli Juusela
Kuva Matti Karppinen/Kotimaa, Esko Jämsä, Marie Renaux/LWF

Juttu on julkaistu kokonaisuudessaan Kirkko ja kaupunki -lehdessä

« Uutislistaukseen