Hämeenkylän seurakunta tekee Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet -asiakirjan linjausten mukaista ja mahdollistamaa yhteistyötä päiväkotien, perhepäivähoidon ja avoimen varhaiskasvatuksen kanssa. Lapsiryhmät ja ryhmien aikuiset ovat lämpimästi tervetulleita tutustumaan seurakuntaan!

Yhteistyön perusta

Katsomuskasvatuksen myötä päivähoidossa tutustutaan niihin uskontoihin ja katsomuksiin, joita lapsiryhmässä on läsnä (ryhmävasu), joista yksi voi olla kristinusko. Katsomuskasvatus on luonteeltaan yleissivistävää ja tarkoitettu kaikille ryhmässä oleville lapsille.

Uskonnollisiin tilaisuuksiin seurakunta lähettää kutsun, missä tilaisuuden sisältö on avattu. Varhaiskasvatusyksiköt tiedottavat tilaisuudesta huoltajille, jotka päättävät lapsensa osallistumisesta, siksi kaikkiin tilaisuuksiimme ilmoittaudutaan etukäteen huoltajilta saadut luvat huomioiden. Näitä Kumppanuuden korit 3: Uskonnollisia tilaisuuksia ovat esim. pääsiäisvaellus ja joulukirkko ja Päkän kirkkomuskari.

Toteutamme katsomuskasvatusta  Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet - asiakirjan,Linkki avautuu uudessa välilehdessä Opetushallituksen ohjeistuksenLinkki avautuu uudessa välilehdessä sekä Kirkkohallituksen Kumppanuuden koritLinkki avautuu uudessa välilehdessä -mallin mukaisesti. Yhteistyön tarkemmat sisällöt suunnitellaan ja sovitaan kaksi kertaa vuodessa seurakunnan ja kunnan varhaiskasvatuksen yhteisessä Katsomuskahvilassa sekä yhdessä varhaiskasvatuksen henkilökunnan kanssa tilaisuuskohtaisesti.

Yhteistyössämme painotamme avoimuutta, dialogista keskustelua, yhteistä suunnittelua toiveiden ja tarpeiden pohjalta ja tilaisuuksien auki kirjoittamista ( käsikirjoitus) ennalta. Seurakunnan varhaiskasvatuksen työntekijöitä voi myös kutsua kylään lapsiryhmään tai mm. Peda-palaveriin, tapahtumiin, koulutusiltaan, vanhempainiltaan tai Tyhy-päivään.

Yhteistyössämme haluamme panostaa myös varhaiskasvatuksen työntekijöiden hyvinvointiin ja siksi järjestämme myös koulutusiltapäiviä- ja virkistysiltoja (Kumppanuuden kori 4:Kasvun ja hyvinvoinnin tuki). 


Syksyn 2023 tilaisuudet kirkolla

  • Siina & Taikaradio -orkesteriduon musiikkiseikkailu 14.11. Maksuttomat lastenkonsertit klo 9.30 ja 10.30. 
  • Jouluiset muksukirkot 8.12. klo 9.30 ja 10.30. Kirkkohetkissä lauletaan lasten joululauluja, ihastellaan joulukuusta ja ihmetellään joulukuvaelman sanomaa.

Tilaisuuksien tarkemmat tiedot löytyy tapahtumakalenterissamme lähempänä ajankohtaa.

Tilauksesta

Varhaiskasvatusyksiköt voivat tilata positiivisen katsomuskasvatuksen hengessä yhteisesti suunnitellen erilaisia tilaisuuksia joko seurakunnan tai varhaiskasvatusyksikön tiloissa pidettäviksi. Myös luonto oppimisympäristönä sopii hyvin tähän yhteistyömuotoon. Kaikissa varausasioissa voit kääntyä Terhi Kuoppalan puoleen.

Kurkkaa kirkkoon

Kumppanuuden kori1: Yleissivistävä katsomuskasvatus

5–6-vuotiaat lapset pääsevät tutustumaan uuteen oppimisympäristöön: Hämeenkylän kirkkoon ja sen Pilven reunalla-lastentilaan. Toiminnallisella ja elämyksellisellä seikkailulla tutkitaan taidetta, alttaria, urkuja, kirkkotekstiilejä, -esineistöä, papin työasua, virsitaulua, kolehtihaavia. Kirkosta mm. etsitään numeroita, heprealaisia aakkosia ja nuotteja ja tehdään niistä ryhmän yhteinen kollaasi. Lasketaan penkkirivit keppihevosilla laukaten, mitataan keskikäytävän pituus, katsellaan maalauksia, kuunnellaan urkumusiikkia ja tutkitaan papin vaatteita. Lisäksi ihmetellään, miten virsikirja toimii ja tutustutaan suomalaiseen virsikulttuuriin kuuntelemalla virrestä 950 ensimmäinen säkeistö. Mikäli mahdollista tutustutaan myös kanttorin esittämään kirkkomusiikkiin, ja tunnustellaan miten sen äänet resonoivat missäkin kohtaa kehossa.

Noora-norsun matkassa

Kumppanuuden kori1: Yleissivistävä katsomuskasvatus tai Kumppanuuden kori 3: Uskonnollinen tilaisuus

Lennämme leikisti Keniaan. Noora-Norsun avustuksella tehdään kuvitteellinen matka kenialaiseen kotiin, kouluun ja kirkkoon. Lisäksi tutustutaan maasaiheimoon. Esineiden ja leikkien avulla opimme kenialaisen lapsen elämästä ja lähetystyöstä. Aistimme ja tutustumme paikalliseen kulttuuriin, tavaroihin, pienten lasten koulutarvikkeisiin ja leluihin, opimme lauluja. Keskeistä toteutuksessa on kansainvälisyyskasvatus ja monikulttuurisen vuoropuhelun vahvistaminen. Toteutus sopii parhaiten 4–6-vuotiaille. MateriaalilaukkuLinkki avautuu uudessa välilehdessätoimintaideoitaLinkki avautuu uudessa välilehdessä ja reseptitLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Tarinoiden maan Tarinamatto - Voiks sä olla mun kaa?

Kumppanuuden kori 4: Kasvun ja hyvinvoinnin tuki

Tutustutaan Tarinoiden maa-tarinamattotyöskentelyn kautta, millaista elämä on, kun ei tunne vielä ketään ja kaikki on vierasta ja outoa, erilaista mihin on tottunut. Käymme lasten kanssa ns. Toivomus-kaivolla ja kurkistelemme tulevaisuuteen Tornista, uskaltaudumme virran yli kulkevalle sillalle ottamaan askelia oman paikan löytymiseen ryhmässä. Toiminnallinen, luova, tarinallinen ja empatiataitoja vahvistava työskentely auttaa lapsia huomioimaan toisiaan, luo ja vahvistaa kaveritaitoja lapsiryhmässä. Jatkotyöskentelyksi sopii PIKI-menetelmäLinkki avautuu uudessa välilehdessä (Pienten lasten kiusaamisen ehkäiseminen). Seurakunnan varhaiskasvatuksen ohjaaja on myös PIKI-ohjaaja.

Surun tai kriisin kohdatessa

Kumppanuuden kori 4: Kasvun ja hyvinvoinnin tuki

Joskus elämä tuo vastaan vaikeita tilanteita ja surua. Mikäli tällainen tilanne tulee lapsiryhmässä tai varhaiskasvatusyksikössä vastaan, voimme tulla pitämään päiväkotiin Surun kohdatessa -hetken, joka auttaa käsittelemään kuolemaa, surua ja elämän jatkumista lasten kanssa. Tilaisuus suunnitellaan kanssanne. Seurakunnalta voi lainata Suru-laatikon lapsen surun tukemiseen sekä muistohetken järjestämiseen lapsille ja/tai henkilökunnalle. Seurakunnalta myös henkilökunta saa keskusteluapua, tukea ja tietoa sururyhmistämme.

Suru- ja kriisitapauksissa voitte ottaa yhteyttä päivystävän papin puhelimeen, josta teidät ohjataan eteenpäin. Päivystävä pappi palvelee kauden aikana ma-pe  klo 10-17, p. 09 830 6455. Jatkotyöskentelystä varhaiskasvatuksen opettajan työparina sekä materiaalin lainaamisesta voidaan sopia varhaiskasvatuksen ohjaajan kanssa. 

Syksyn ryhmäytykset

Kumppanuuden kori 4: Kasvun ja hyvinvoinnin tuki

Uudessa eskariryhmässä oman paikan löytyminen on tärkeää, samoin myös ryhmän positiivisen yhteishengen löytyminen heti toimintakauden alussa. Seurakunnan varhaiskasvatuksessa ja varhaisnuorisotyössä on pitkä kokemus toimintapäivästä, johon kuuluu erilaiset tutustumista ja ryhmähenkeä lisäävät harjoitteet, jotka tehdään ulkona lähiluonnossa.

Materiaaleja

Eläinten joulu

Hellyttävässä Eläinten joulu-kertomuksen lomassa kuljetaan kyyhkysen, lampaan, aasin, härän, kamelin seurassa tallin äärelle Betlehemiin ihmettelemään joulun salaisuutta lorutellen ja laulaen sekä sievin tanssiaskelin. Tarinan käsikirjoitus on Seija Hatakan ja Terhi Kuoppalan yhteistuotantoa. Video kuuluu Kumppanuuden kori 3: Uskonnollinen tilaisuus. Videon voi katsoa tästä.Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Ihmeellinen yö -joulumusikaali

v.2020 taltioitiin video ” ”Ihmeellinen yö”- musikaalista. Se löytyy tästä.Linkki avautuu uudessa välilehdessä Alla kuvaus käsikirjoituksesta:

”Ihmeellinen yö” on musikaali ensimmäisen jouluyön tapahtumista. Pääroolissa Pikku Lammas kertoo silminnäkijänä, miten tähtikirkkaana yönä pienessä tallissa syntyi lapsi, jota Maria ja Joosef hellästi hoitavat. Lammas ihmettelee sitä valoa ja iloa, jonka lapsi tuo tullessaan. Se ihmettelee hienoja itämailta tulleita kuninkaita, lahjoja ja uutisia enkeleistä, joita oli nähty. Lopussa juhlatunnelma huipentuu tanssiin ja viimein rauhoittuu Jouluyö, juhlayö-laulun säveliin. Lyhyiden puheosuuksien väleissä on paljon lauluja, lapsille tuttu Tuki tuiki tähtönenkin. Laulujen sanoituksissa mainitaan Jeesus, Jumala tai Jumalan Poika, enkelit. Videolla ei harjoiteta uskontoa kuten siunata, rukoilla tai lueta uskontunnustusta. Kristinuskon traditioon kuuluva jouluevankeliumi kerrotaan musikaalin keinoin. Videon kesto on 39 min.

Ota yhteyttä

Varhaiskasvatuksen ohjaaja
Hämeenkylän seurakunta

Työalavastuu: perhetyö, iltapäiväkerhotyö, varhaiskasvatusyhteistyö, pyhäkoulutyö Menetelmä-ohjaaja: Ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti, ReTeaming, Solmuja parisuhteessa-neuvoja Parisuhteen kuntokartoitus, Parisuhteen ja Vanhemmuuden Palikat, Toimiva Perhekoulu, Erosta eteenpäin, Kouluikäisten lasten eroryhmien ohjaaja (Kasper ry),Tarinoiden maa, Muksuoppi