Lähikuva, jossa arkkua kannetaan.

Hautajaiset

Hautajaisiin sekä muistotilaisuuteen saa osallistua enimmillään 10 henkilöä 30.11. alkaen. Hautajaisiin ja muistotilaisuuksiin voivat kuitenkin osallistua vainajan kaikkein läheisimmät omaiset, vaikka se ylittäisi 10 henkilön rajan muutamalla henkilöllä. Hygieniasta, maskeista ja turvaväleistä tulee pitää huolta.  

Läheisen kuolemalla on monet kasvot. Kenenkään voimat ja taidot eivät riitä estämään kuoleman tuloa, mutta rakkautta kuolema ei voita. Rakkaus näyttäytyy meissä kipuna, suruna, kaipauksena ja kiitollisuutena.

Hautajaiset ja niiden järjestelyt auttavat omalla tavallaan kulkemaan vaikean ajan läpi. Tärkeää on, että otat yhteyttä läheisiisi, vainajan tuttavapiiriin ja heihin, jotka voivat auttaa sinua järjestelyissä. Seurakunnat auttavat järjestelyissä omalta osaltaan, ota yhteyttä.

Surulla on oma aikataulunsa. Papit ja muut seurakuntien työntekijät voivat tukea, kun suru painaa. Sururyhmissä vaihdetaan kokemuksia toisten surun kokeneiden kanssa.

Hautajaisten ajanvarauspalveluun pääset tästä.

YouTube-video
Hautaan siunaamisen tilaisuudessa on tilaa kaipaukselle ja muistoille. Hautaan siunaaminen on myös vainajan läheisiä varten. Videolla Emilia-pappi kertoo, miten hautaan siunaamisen tilaisuus kulkee ja mitä kannattaa ottaa huomioon.