YouTube-video

Ehtoollinen

Ehtoollinen on messun huippukohta, sillä siinä syötävät leipä ja viini ovat Kristuksen ruumis ja veri, joissa hän on itse läsnä. Siksi ehtoolliselle osallistuminen on tärkeä tapa hoitaa suhdetta Jumalaan. Jeesus on itse käskenyt seuraajiaan viettämään ehtoollistaLinkki avautuu uudessa välilehdessä. Alun perin ehtoollinen oli ihan oikea ateria jumalanpalveluksen yhteydessä, ja vaikka se nykyään nautitaan pelkistetyssä muodossa, ajatus ateriayhteydestä osallistujien välillä on edelleen tärkeä.

Ennen varsinaista ateriaa pappi johtaa joukon rukouksia ja lauluja, jotka valmistavat meidät ottamaan ehtoollisen vastaan. Keskeistä on, että seurakunta pyytää Isää lähettämään Pyhän Hengen pyhittämään leivän ja viinin Kristuksen ruumiiksi ja vereksi. Eri osien merkitykseen voit perehtyä tarkemmin täälläLinkki avautuu uudessa välilehdessä (s. 21).

Eri messuissa on erilaisia ehtoolliskäytäntöjä, mutta muita seuraamalla pärjää hyvin. Yleensä saat leivän käteesi ja viinin omaan pikariin. Joskus ehtoollisleipä saatetaan myös kastaa viiniin. Gluteenitonta leipää ja alkoholitonta viiniä saa pyytämällä. Lapset ovat erittäin tervetulleita osallistumaan ehtoolliselle yhdessä vanhemman tai kummin kanssa. Sekä lapset että aikuiset voivat kuitenkin halutessaan tai vanhempien toiveesta saada ehtoollisen sijaan siunauksen. Kun olet saanut ehtoollisen, voit hiljentyä esimerkiksi kumartamalla tai tekemällä ristinmerkin. 

Isä meidän -rukous

Ehtoollista edeltävistä rukouksista varmaankin tutuin on Isä meidän -rukousLinkki avautuu uudessa välilehdessä, joka luetaan jokaisessa jumalanpalveluksessa. Se on Jeesuksen opettama rukous ja antaa hyvin yksinkertaiset ja rehelliset sanat, joilla puhua Jumalalle samaan tapaan kuin lapset puhuvat vanhemmilleen. Rukous koostuu muutamasta pyynnöstä, joihin sisältyy oikeastaan koko elämä. Sanat löydät virsikirjan takaa.

Isä ja lapsi juttelevat