Millaista oli Jeesuksen ajan ruoka?

Mistä aineksista koostui se jokapäiväinen leipä, jota Jeesus Isä meidän -rukouksessa opetti pyytämään? Teologian tohtori Jarmo Kiilunen kertoo Raamatun ajan ruokaperinteestä.

Jarmo KiilunenJeesuksen ajan ruoka

Sirakin kirjan mukaan elämän perustarpeita on neljä: vesi, ruoka, vaatteet ja asunto (Sir. 29:21), tässä järjestyksessä.

Perusruokana leipä

Perusruoka oli leipä, jota leivottiin vain yhden päivän annos kerrallaan. Jauhaminen, leipominen ja paistaminen olivat naisväen joka-aamuinen tehtävä. Ohra- tai vehnäjauhoista leivottu leipä oli litteä, pyöreähkö, halkaisijaltaan suunnilleen pizzan kokoinen.

Leipää ei leikattu, vaan murrettiin pala kerrallaan. Leipä toimi myös lusikkana esimerkiksi linssimuhennosta syödessä.  Myös paahdetut jyvät olivat käypää ravintoa, samoin paistetut tai kuivatut heinäsirkat.

Särpimet ja juomat

Tärkeitä särpimiä olivat muun muassa herneet ja pavut, viikunat ja taatelit (tuoreina ja kuivattuina), viinirypäleet ja oliivit, pähkinät ja hunaja. Varsinkin paimentolaisten toimeentulolle elintärkeitä olivat lammas- ja vuohilaumat ja niistä saatavat tuotteet, kuten maito, voi ja juusto.

Kalaa oli parhaiten tarjolla Galileanjärven ja Välimeren rantamilla. Kalaa sekä kuivattiin että suolattiin.

Juomana olivat veden ja maidon lisäksi rypälemehu, viini ja olut.

Oliiveista saatiin moneen tarkoitukseen sopivaa oliiviöljyä. Astioina oli savesta valmistettuja ruukkuja, maljoja ja kulhoja.

Pääateria päivän päätteeksi

Päivittäisiä aterioita oli kolme. Niukka aamupala koostui leivästä tai hedelmistä. Järin runsas ei ollut lounaskaan: leipää, siemeniä, oliiveja, viikunoita. Ulkotöihin aikovat ottivat niitä lähtiessään evääksi.

Ravitsevin ateria, jolle kokoontui koko perhekunta, nautittiin – maassa istuen – päivän päätteeksi, auringon laskettua. ”Leipälusikan” avulla yhteisestä padasta kauhottiin esim. puuroa tai vihanneskeittoa, joukossa saattoi toisinaan olla lihaakin.

Keskimäärin lihaa syötiin vain juhla-aikoina. Tarjolla olleen ruoan laatu ja määrä riippuivat ymmärrettävästi kunkin perhekunnan taloudellisesta tilanteesta.

Kohokohtana pääsiäinen

Vuoden kohokohta oli pääsiäisjuhla. Erään arvion mukaan Jeesuksen syntymän aikoihin Jerusalemin temppelissä noin 10 000 pappia teurasti pääsiäisenä noin 30 000 lammasta. Niiden liha nautittiin pääsiäisaterialla kodeissa eri puolilla kaupunkia, joka oli ääriään myöten täynnä omaa väkeä ynnä kaikkialta Välimeren alueelta saapuneita pyhiinvaeltajia.

- Teologian tohtori Jarmo Kiilunen

Ruokaperinteestä Raamatussa

Lisää ruokaperinteestä voit etsiä Raamatusta esimerkiksi seuraavista kohdista:

5. Moos. 8:7,8
Herra, teidän Jumalanne, vie teidät siihen hyvään maahan, jossa on puroja ja lähteitä ja jossa vedet kumpuavat maan uumenista laaksoissa ja vuorilla, vehnän, ohran, viiniköynnöksen, viikunapuun ja granaattiomenapuun maahan, oliiviöljyn ja hunajan maahan.

Matt. 23:23
Voi teitä, lainopettajat ja fariseukset! Te teeskentelijät! Te maksatte kymmenykset jopa mintusta, tillistä ja kuminasta, mutta laiminlyötte sen, mikä laissa on tärkeintä: oikeudenmukaisuuden, laupeuden ja uskollisuuden. Näitä teidän pitäisi noudattaa, noita muitakaan unohtamatta.