Evästeet
EvästeetLinkki avautuu uudessa välilehdessä
Pääsiäistä voi juhlistaa myös ruoka-aterialla.
Tällä sivulla vinkki kahteen pääsiäisen juhlaleivonnaiseen: juustokakkuun ja venäläisiin rusinaisiin pikkukakkuihin sekä tietoa Jeesuksen ajan ruuasta.
Hyvää ruokahalua ja hyvää pääsiäistä!
Tämän kakun pohja on lainattu ruokabloggaaja KinuskikissaltaLinkki avautuu uudessa välilehdessä, mutta täyte on jatkokehittelyn tulos.
Ohje on siitä oivallinen, että täytteen aineksia voi vaihdella omien makumieltymysten mukaan.
Mangon tilalle sopivat kaikenlaiset marjat ja hedelmät. Rahkat ja tuorejuustot voi ostaa muunmakuisina, mutta myös maustamattomina, tällöin täytyy vain lisätä sokeria täytteeseen.
Jouluna voi tehdä vaikka vanilja-puolukka juustokakun ja kesällä kokeilla mansikan ja sitruunan makuyhdistelmää.
Nautinnollista juhlaa!
Brownies-pohja (pohjan alkuperäinen resepti Kinuskikissa)
Täyte
Koristelu
Pieniä marenkeja, suklaamunia, mintun lehtiä, syötäviä kukkia.
Tee näin
Laita irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja rasvaa vuoan reunat.
Sulata voi ja lisää siihen suklaapalat. Sekoita tasaiseksi massaksi.
Lisää massaan sokerit ja suola sekä munat yksitellen.
Lisää lopuksi jauhot ja kaada taikina vuokaan.
Paista 175 asteessa 15 minuuttia.
Jäähdytä pohja ennen juustomassan lisäämistä.
Asettele (voit painaa kevyesti) pilkotut mangokuutiot esipaistetun pohjan päälle.
Sekoita kaikki täytteen aineet keskenään ja kaada täyte mangojen päälle.
Paista uunissa alemmalla keskitasolla 175 asteessa noin tunti.
Laita kakun päälle leivinpaperi, jos se alkaa ruskistua liikaa.
Kun kakku on valmis, avaa uunin luukku ja anna kakun vielä levätä uunissa. Näin kakkuun ei tule murtumia.
Koristele jäähtynyt kakku murskatuilla marengeilla, pienillä pääsiäismunilla, mintun lehdillä ja syötävillä kukilla.
Kakku kannattaa valmistaa edellisenä päivänä ja koristella vastaa juuri ennen tarjoilua.
Kakun voi myös pakastaa, ilman koristeita.
Kiitos reseptistä, Iisa!
Ainekset:
Kuorrutus:
VAIHE 1/10
Jos käytät kuivahiivaa (yhteen kiloon jauhoja tarvitaan 12 g pussi), sekoita ne 500 g jauhoja ja lisää lämpimään maitoon taikinaksi. Jos hiiva on tavallista (50 g), liuota se ensin lämpimään maitoon, lisää sitten 500 g jauhoja ja vaivaa taikina. Peitä astia pyyhkeellä ja laita se lämpimään paikkaan 30 minuutiksi, kunnes taikina kaksinkertaistuu.
VAIHE 2/10
Erota valkuaiset keltuaisista. Hiero keltuaiset ilmoitetulla määrällä sokeria valkoiseksi. Vatkaa valkuaiset tiiviiksi vaahdoksi.
VAIHE 3/10
Lisää keltuaisiin sokeri ja suola. Sekoita hyvin. Lisää pehmennetty (sulatettu) voi, vaivaa. Lisää valkuaisvaahtoa annoksittain, varovasti, sekoittamalla taikina huolellisesti.
VAIHE 4/10
Lisää loput, seulotut jauhot vähitellen taikinaan. Peitä taikina taas pyyhkeellä ja laita lämpimään paikkaan tunniksi. Taikinan tulee nousta noin kaksinkertaiseksi.
VAIHE 5/10
Valmistele rusinoita: lajittele, pese, kaada kiehuvaa vettä päälle ja anna olla 10-15 minuutin ajan. Huuhtele sitten uudelleen ja kuivaa pyyhkeellä tai lautasliinoilla. Ripottele kuivattuihin rusinoihin jauhoja ja sekoita niin, että kaikki rusinat ovat jauhoseoksessa.
VAIHE 6/10
Lisää kohonneeseen taikinaan (se ei ole nestemäinen, mutta ei myöskään rullaava tai käsistä irtoava) rusinoita. Sekoita kaikki hyvin uudelleen ja pane sivuun 10 minuutiksi.
Valmistele vuoat: rasvaa oliiviöljyllä tai voilla kaikki vuoat. Ripottele kevyesti jauhoilla tai mannaryyneillä, jotta pääsiäiskakut irtoaisivat helposti.
VAIHE 7/10
Levitä taikina: Täytä 1/3 vuoasta, ei enempää, muuten pääsiäiskakku nousee paljon yli rajojensa uunissa. Jätä jo täytetyt vuoat odottamaan vielä 10 minuutiksi, jotta taikina alkaa kohota niissä.
VAIHE 8/10
Kuumenna uuni 100 asteeseen. Voitele vuoissa oleva taikina munalla (käytä munankeltuaiset, valkuaiset käytetään kuorrutukseen), ohuesti, ja laita uuniin. Paista tässä lämpötilassa enintään 10 minuuttia. Nosta sitten lämpötila 180 asteeseen ja paista pääsiäiskakkuja, kunnes ne ovat kypsiä (noin 45-50 minuuttia). Älä avaa uuniluukkua paistamisen aikana. Valmiit pääsiäiskakut ovat väriltään ruskeita. Tarkista valmius veitsellä tai puutikulla (tulisi pysyä kuivana).
VAIHE 9/10
Valmista kuorrutus: vatkaa valkuaiset tiukaksi vaahdoksi, lisää loput sokerit ja vatkaa uudelleen. Peitä valmiit kuumat kakut kuorrutteella pullasutia tai veistä käyttäen. Sivele tasaisesti koko pinta. Kaada makeisrakeet vastalevitetylle kuorrutukselle.
VAIHE 10/10
Tämän reseptin mukaiset pääsiäiskakut säilyvät pitkään ilman kelmua ja erityistä säilömistä. Ne pysyvät pehmeinä ja mureina yli viikon ajan.
Kiitos reseptistä, Juliana!
(Venäläinen resepti)
EvästeetLinkki avautuu uudessa välilehdessä