Valon kirkko

Kun kävijä tulee Myyrmäen kirkkoon, hän astuu ensin matalaan eteisaulaan.

Sen kautta siirrytään korkeaan ja valoisaan kirkkosaliin, hämärästä kirkkauteen. 

 

Valo tulee kirkkosaliin eri tavalla päivän jokaisena hetkenä. Valon heijastelua voi kirkossa kävijä ihastella loputtomiin.


 

Valolla oli merkittävä rooli Myyrmäen kirkon suunnitelleen akateemikko, arkkitehti Juha Leiviskän ajattelussa. Jo hänen suunnitelmansa kirkosta järjestetyssä arkkitehtuurikilpailussa oli nimeltään Päivänsäde. 

Minulle rakennus sellaisenaan, ”as a piece of architecture”, ei ole vielä mitään. Se saa merkityksensä vasta kontrapunktissa ympäristön, elämän ja valon kanssa.
Päivänvalo on kaikkein tärkein rakennusmateriaali. 
- Arkkitehti Juha Leiviskä

Leiviskän mukaan Myyrmäen kirkko on saanut merkittäviä vaikutteita Etelä-Saksan myöhäisbarokkikirkkojen sisätiloista ja valon heijastumisesta niissä.

Myyrmäen kirkko on valittu ainoana vantaalaisena kohteena modernin arkkitehtuurin merkkiteosten valikoimaan. Valikoimaa pitää yllä Docomomo Suomi Finland, kansainvälisen arkkitehtuurin asiantuntijaorganisaation Suomen osasto. 


 

Myyrmäen kirkon peruskorjauksen 2023–2024 yhteydessä tilat nimettiin Valon kirkko -teeman mukaan. Kirkosta löytyvät mm. tilat Valo, Kirkkaus, Sarastus, Kipinä, Loiste, Aurinko, Kuu ja Tähti.

Lue lisää

► Myyrmäen kirkon tarina 

► Taide Myyrmäen kirkossa