Lapsi kirkossa

Tulkaa viettämään koko perheen voimin yhteistä pyhäpäivää! Messu on juhla, jossa voimme laulaa, rukoilla, kuunnella ja kokea. Ehtoollinen on messun kohokohta, joka yhdistää Jumalan perheen jäsenet. Seurakunnan jäseneksi tullaan kasteessa. Ehtoollinen vahvistaa kasteessa alkanutta hengellistä elämää. Koko perhe voi yhdessä tulla ehtoolliselle. Jeesus sanoo: ”Sallikaa lasten tulla minun luokseni.”

Lapsi ehtoollisella

Seurakunnan jäseneksi tullaan kasteessa ja ehtoollinen vahvistaa kasteessa alkanutta hengellistä elämää. Ehtoollinen on pyhä ateria, jota vietämme Kristuksen kehotuksen mukaisesti. Lapsella on kasteen perusteella sama oikeus ehtoolliseen kuin aikuisella.

Kirkkomme päätöksen mukaan lapset voivat tulla ehtoolliselle yhdessä aikuisen kanssa. Kirkkojärjestys sanoo: ” Kastettu lapsi, jolle on opetettu ehtoollisen merkitystä, voi osallistua yhdessä vanhempansa tai muun hänen kristillisestä kasvatuksestaan huolehtivan kirkon konfirmoidun jäsenen kanssa.” ( KJ 2.luku § 11, jo vuodesta 1979 alkaen)

Ehtoollista voidaan opettaa tuomalla lapsi ehtoollispöytään. On hyvä keskustella lapsen kanssa ehtoollisen merkityksestä lapsen ikätaso huomioiden. Esim. ehtoollinen on Jeesuksen ystävien ja Jumalan perheen yhteinen ateria. Siinä Jeesus on meitä lähellä ja antaa synnit anteeksi. Ehtoollista vietetään Jeesuksen muistoksi.

Lapsi voi tulla ehtoollispöytään yhdessä vanhempansa, kumminsa tai isovanhempien kanssa. Lapsi polvistuu aikuisen vierelle alttarikaiteen äärellä. Pieni lapsi voi myös seistä tai olla vanhemman sylissä. Kädet voi laittaa ristiin alttarikaiteelle. Vauvat ja aivan pienet lapset siunataan ehtoollispöydässä. Siunaaminen tapahtuu siten, että ehtoollisen jakaja laittaa kätensä lapsen pään päälle ja siunaa hänet.

Aikuinen kertoo ehtoollisen jakajalle annetaanko lapselle ehtoollinen vai siunataanko hänet. Lapsi saa ehtoollisen samalla tavalla kuin aikuinen. Ehtoollisleipä annetaan käteen ja pappi sanoo: ” Herramme Jeesuksen Kristuksen ruumis, sinun puolestasi annettu”. Antaessaan ehtoollisviinin pikariin jakaja sanoo. ” Herramme Jeesuksen Kristuksen veri, sinun puolestasi vuodatettu”. Ehtoollisella voi myös pyytää alkoholittoman viinin, joka on valmistettu rypälemehusta. Jos viinin maku tuntuu vieraalta, ehtoolliseksi riittää myös pelkkä leipä. Ehtoollisen saatuaan, jokainen nousee omaan tahtiinsa ja antaa paikan seuraavalle. Ehtoollisesta voi kiittää Jeesusta pienellä kumarruksella tai niiauksella.

Ehtoollinen on lahja. Rakkaudesta meihin Jeesus kuoli puolestamme, jotta me saisimme syntimme anteeksi ja iankaikkisen elämän. Ehtoollisessa on kyse myös osallisuudesta. Saamme tulla ehtoollispöytään sellaisina kuin olemme ja hakea voimaa elämäämme. Myös lapsi tarvitsee elämäänsä anteeksiantamuksen ja siunauksen kokemusta.

 

Kirjallisuutta aiheesta:

Mennään kirkkoon, Kirjapaja Oy 2005

Lapsen Raamattu, Lasten Keskus

Atte ja Anna, Ehtoollinen kantaa, Lasten Keskus 2004

Lapsen oma katekismus, Kirjapaja Oy

Lasten Virsi, Lasten Keskus 1997

Kirkkokortin etusivun kuva, jossa kaksi lasta menee Myyrmäen kirkkoon. Lapsen piirtämä.