Uutislistaukseen

Kuvassa hauta ja lunta ja lyhtyjä. Haudat ovat monille tärkeitä muistelupaikkoja. Kuva: Mariah Kari.

Vantaan seurakuntien kirkoissa on hyvin tarjolla hautaan siunaamisen aikoja

14.1.2022 11.45

Hautajaisiin ja muistotilaisuuksiin osallistuvien enimmäishenkilömäärää nostetaan 14.1. alkaen 

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri on esittänyt huolensa vainajien riittämättömien kylmäsäilytystilojen vuoksi Uudellamaalla. Koronapandemia on pitkittänyt hautaan siunaamisen järjestämisiä, koska monilla hautajaisten järjestäminen on lykkääntynyt rajoitusten, sairastumisten ja altistumisten vuoksi. 

Seurakunnissa tehdään erityisjärjestelyjä, jotta vainajat saadaan kunnioittavasti ja ajoissa hautaan ruuhkaisessa tilanteessa. Hautaan siunaamista helpotetaan niin, että mahdollistetaan omaisten osallistuminen hautajaisiin ja autetaan sopivan ajan löytämisessä mahdollisimman pian. Suositus hautaamiselle on kolme viikkoa vainajan kuolemasta. 

Vantaan seurakuntien tiloissa nostetaan enimmäishenkilömäärää hautaan siunaamisissa ja muistotilaisuuksissa. Pääsääntöisesti suuriin kappeli- ja kirkkotiloihin voidaan ottaa enimmillään koronaturvallisesti 40 henkilöä. Pienempiin tiloihin maksimihenkilömäärä on puolet tilan enimmäiskapasiteetista. Muissa tilaisuuksissa enimmäishenkilömäärä on yksi viideosa tilan kapasiteetista. 

Lisäksi tiloihin lisätään hautaan siunaamisen vuoroja. Aikoja Vantaan kirkkoihin ja kappeleihin on nyt hyvin tarjolla. Hautajaiset - Vantaan seurakunnat 

Seurakuntien työntekijät auttavat surun ja kuoleman kanssa kamppailevia ihmisiä. Hautaan siunaaminen on tärkeä tilaisuus surun ja kuoleman käsittelyssä, sillä se tarjoaa paikan kohdata menetyksen ja hyvästellä vainajan vielä viimeisen kerran.