Uutislistaukseen

Helsingan keskiaikapäivässä aistitaan menneisyyttä

Helsingan keskiaikapäivää vietetään Vantaan Pyhän Laurin kirkon ympäristössä lauantaina 14.8.2021. Korontilanteen kehitys sekä tapahtuman ajankohtana vallitsevat kokoontumisrajoitukset vaikuttavat kuitenkin järjestelyihin.

keskiaika_p_dsc_4513-2.jpg

Vuotuisen koko perheen kulttuuritapahtuman ohjelma tarkentuu elokuun alussa. Tapahtumaan on tänä vuonna poikkeuksellisesti ennakkoilmoittautuminen. 

- Ennakkoilmoittautuminen avautuu tiistaina 10.8.2021 klo 12 (huom. aika muuttunut) osoitteessa www.helsinga.fi Tänä vuonna tapahtumassa levittäydytään entistä laajemmalle alueelle. Tulossa on lasten oma alue, jossa on tekemistä ja näkemistä lapsille, esimerkiksi Arkeologin arvoitus -teatteriesitys, Vantaa-Seuran toiminnanjohtaja Riina Koivisto kuvailee. 

Luvassa on myös muun muassa keskiaikaopastuksia ja -luentoja. Yhtenä luennoitsijana on keskiaikaisten kirkkomaalareiden elämästä Rottien pyhimys -teoksessaan kirjoittanut menestyskirjailija Anneli Kanto. Myös aikakauden musiikkia kuullaan. 

- Muusikko Anna-Liisa Eller tarjoaa keskiaikaista musiikki-ilottelua ja improvisoi lyhyitä esityksiä alueella. Illalla on vielä BRQ Vantaa -festivaalin puitteissa norjalaisen Currentes-yhtyeen konsertti Antonio Zacara da Teramo – neljän paavin mestari, kertoo BRQ Vantaa Festivalin toiminnanjohtaja Karoliina Junno-Huikari. 

Vuorossa on nyt järjestyksessä kuudes Helsingan keskiaikapäivä. Viime vuonna tapahtuma toteutettiin kokonaan virtuaalisena. Pyhän Laurin kirkon tapahtumakoordinaattori Susanna Lönnqvist sanoo järjestäjien päivittävän tänä vuonna suunnitelmia ja toimintatapoja tarpeen mukaan. 

- Nyt olemme kuitenkin iloisia, että historiallisesta miljööstä saadaan nauttia myös paikan päällä. Lönnqvist sanoo.

Vantaan Pyhän Laurin kirkon ympäristö eli Helsingin pitäjän kirkonkylä on Tuusulantien ja Kehä III:n välissä säilynyt perinteinen ja idyllinen maalaiskylä. Itse kirkko puolestaan on koko pääkaupunkialueen vanhin rakennus. 

Helsingan keskiaikapäivän pääjärjestäjä on Vantaa-Seura. Tapahtuma järjestetään tiiviissä yhteistyössä Tikkurilan seurakunnan ja BRQ Vantaa Festivalin kanssa. Tapahtumaa tukevat Vantaan kaupunki, Helsingestiftelsen sr. ja Uudenmaan kulttuurirahasto.

Kuva: Helsingan keskiaikapäivä/Riina Koivisto

2.7.2021 11.36