Uutislistaukseen

Certificate.jpg

Jumalanpalvelukset kuljettavat läpi pääsiäisen tapahtumien

26.3.2021 15.32

Pääsiäinen on kristikunnan suurin juhla ja kirkoissa on silloin juhlan tuntu siitä huolimatta, että seurakunta on jumalanpalveluksissa mukana tänä vuonna etänä.

Jumalanpalveluksiimme ja hartauksiimme pääsee osallistumaan Tikkurilan seurakunnan Facebook-sivun kautta.

- On harmi ja surullista, että juhlaa ei tänä vuonna pääse viettämään yhteen kokoontumalla, mutta juhla tulee joka tapauksessa samoin kuin kevät. Aurinko paistaa ja valo lisääntyy. Toivotaan, että seurakuntaa on paikalla paljon virtuaalisesti viettämässä, pappi Jaakko Hyttinen sanoo.

Hiljaisen viikon avajaispäivä on palmusunnuntai.  

-Palmusunnuntai on iloa täynnä oleva juhla, jolloin Jeesus ratsastaa Jerusalemiin ja hänet otetaan palmunlehvin vastaan. Siitä ovat Suomessa peräisin virpomisiin tuona päivänä  haetut pajunkissaoksat, alustaa Hyttinen.   

Perinteisesti palmusunnuntaita seuraavat keskiajalta juurensa juontavat Ahtikirkot, joissa Jeesuksen kärsimyskertomusta käydään läpi näytöksittäin. Niin nytkin, musiikkipitoiset Ahtikirkot on päätetty tänä vuonna sijoittaa Pyhän Laurin kirkkoon.  Kiirastorstaina striimausten paikaksi vaihtuu jälleen Tikkurilan kirkko, jolloin vuorossa on dramatiikkaa ja perinteitä täynnään oleva ehtoolliskirkko, joka muistuttaa Jeesuksen viimeisestä ateriasta ja vangitsemisesta.  

- Jumalanpalveluksen lopussa kirkko riisutaan ja laitetaan violetin tilalle musta alttarivaate. Valot sammutetaan, ja alttarille laitetaan viisi verenpunaista ruusua symboloimaan haavoja. Sen jälkeen kirkossa ei soiteta, vaan pitkänä perjantaina jumalanpalveluksen musiikki tulee ilman soitinta.

Kirkossa tulevat nyt ensi kertaa käyttöön musta versio tekstiilitaiteilija Helena Vaarin suunnittelemasta alttarivaatteesta.

Pääsiäisyön jumalanpalveluksessa lauantaina seuraa pääsiäisen tapahtumien mukaisesti suuri käännekohta.

- Jumalanpalvelus aloitetaan pimeästä, mutta pimeän keskelle tulee ylösnousemuksen sanoma. Kun valo voittaa kaiken, syttyvät kirkkoon valot ja alttarille vaihdetaan valkoiset vaatteet. Alkaa iloinen juhlanvietto, joka jatkuu pääsiäispäivään ja toiseen pääsiäispäivään. 

Pääsiäiskirkot verkossa:

(Jos sinulla ei ole Facebook-tiliä, voit kirjautumisvaiheessa valita vaihtoehdon ”ei nyt”.) 

Su 28.3. klo 10 Palmusunnuntain kirkko suoratoistetaan Tikkurilan kirkosta

Ma 29.3. klo 18 Ahtikirkko suoratoistetaan Pyhän Laurin kirkosta

Ti 30.3. klo 18 Ahtikirkko suoratoistetaan Pyhän Laurin kirkosta

Ke 31.3. klo 18 Ahtikirkko suoratoistetaan Pyhän Laurin kirkosta

To 1.4. klo 18 Kiirastorstai-illan messu suoratoistetaan Tikkurilan kirkosta

Pe 2.4. klo 10 Pitkänperjantain jumalanpalvelus suoratoistetaan Tikkurilan kirkosta

ja klo 15 Gregoriaaninen Matteuspassio ja rukous Jeesuksen kuolinhetkellä (Pyhän laurin kappelissa tehty tallenne YouTube-kanavalla, linkki tulee myös Facebookiin)

La 3.4. klo 23 Pääsiäisyön messu suoratoistetaan Tikkurilan kirkosta

Su 4.4. klo 10 Pääsiäiskirkko suoratoistetaan Tikkurilan kirkosta, klo 12 Lasten ja perheiden musiikillinen pääsiäishetki tallenteena ja klo 16 Friendship Mass on Easter Day suoratoistetaan Tikkurilan kirkosta

Ma 5.4. Viittomakielinen jumalanpalvelus klo 13 suoratoistetaan Tikkurilan kirkosta (Huom. aika poikkeaa ennakkotiedoista)

Tikkurilan seurakunnan pääsiäiskonsertit tästä linkistä.

Ehtoollishetket kiirastorstaina tästä linkistä.

Kuvat: Lotta Numminen

Vasen kuva: Kiirastorstain jumalanpalveluksen lopuksi kirkko puetaan mustiin. Oikea kuva: Valkoinen on juhlan väri, kirkkoherra Janne Silvast otti uudet kirkkotekstiilit vastaan tammikuussa.